חזרה למגזין אוכל

חגיגה אש: ל"ג בעומר, גרסת המבוגרים

הילדים השתלטו לנו על החג? לא עוד! כך תעשו מדורה רצינית, עם כיבוד מפואר (דג על האש) וקינוח מופרע. הוסיפו קיסם
מאת עדי כץ 29/04/21
חגיגה אש: ל
אקט נוסטלגי שאין לו תחליף, מדורת לג בעומר. צילום: shutterstock

 

ל"ג בעומר הפך אמנם לחג של ילדים (ואלה נראים כבר ימים רבים לפניו, גוררים קרשים ובולי עץ על עגלות סופר שאולות), ונכון שהמדורות הן חדשות רעות לאיכות הסביבה ולחולי אסתמה – ועדיין, הישיבה מסביב לאש היא חלק מההווי הישראלי ועבור רבים מאיתנו אקט נוסטלגי שאין לו תחליף.

 

אין כמו אוושת האש המפצחת את הזרדים, החום והאור הרך שמפיצה הלהבה, ניחוח הקפה השחור, קליפתם החרוכה של תפוחי האדמה וכמובן השירים והצ'יזבטים.

 

מדורה כהלכתה

 

כדאי לחפור בור על מנת לגדר את המדורה. צילום: shutterstock

 

את מלאכת הכנת המקום וגרירת הקרשים נקווה שהשארתם לצעירים מכם ואתם מגיעים לקומזיץ כאורחים (וכדאי להצטייד בכיסאות מתקפלים, ישיבה על הקרקע עלולה לגבות מחיר). אם תרצו לתרום ידע לאקט הדלקת המדורה, זיו דמטר, בוגר התוכנית להכשרת מנחי קבוצות לפעילות בטבע במכללה האקדמית לחינוך "אורנים", מספק כמה טיפים:

 

חופרים בור בעומק 20 ס"מ לערך, הדלקת המדורה בתוך בור היא בטיחותית ושומרת על הסביבה יותר מאשר גידור המדורה.

 

בתוך הבור בונים מעין מזבח משני ענפי עץ מקבילים, שעל קצותיהם מונחים שני ענפים נוספים המקבילים זה לזה, כך שייצרו צורת ריבוע. 

 

על הקומה העליונה של המזבח מניחים מספר רב של ענפים דקים יותר ואת חלקו הפנימי ממלאים במחטי אורן, זרדים, עשבים יבשים או כל חומר אחר הנדלק בקלות.

 

מכיוון שהאש עולה תמיד למעלה, החומרים הדליקים יותר יהיו תמיד בתחתית והקשים יותר להדלקה יהיו מעל.

 

 

נוסטלגיה ארצישאלית. צילום: shutterstock

 

 

לאחר שהאש אוחזת במחטים והזרדים, ניתן להוסיף במתינות ענפים גדולים יותר מעל האש, אך יש לשים לב לא להניח יותר מדי ענפים, כדי לא לחנוק את המדורה.

 

בסיום הערב מחזירים אל הבור את כל העפר שהוצא מתוכו ומכסים בעזרתו את האש. על הכול שופכים מים לכיבוי סופי. בנוסף, מוודאים שאין גחלים גלויים, לא מלכלכים את האבנים סביב ולא משאירים שיירי מדורה. 

 

מחפשים חברים לארח מסביב למדורה? הצטרפו לקהילת מפגשים חברתיים של מוטק'ה

 

לא רק קרטושקעס: מתכונים למדורה

 

הגיע הזמן לגוון את התפריט – תפוח ולא רק תפוח אדמה. צילום: shutterstock

 

ומה אוכלים בקומזיץ? מאכל החג הבלתי מעורער הם תפוחי האדמה, ה"קרטושקעס", הנזרקים לאש כפי שהם או עטופים בנייר כסף. אגב, תפוחי אדמה שנעשים כך, בלי שמן הטיגון של הצ'יפס והחמאה המעורבבת בפירה, הם אפילו בריאותיים. הם עשירים בפחמימות מורכבות המעניקות אנרגיה, דלים בנתרן ונטולי כולסטרול ומכילים חומצות אמינו, נוגדי חמצון, ויטמין C ו-ויטמינים מקבוצת B, מינרלים כמו ברזל, סידן, מגנזיום וזרחן והרבה אשלגן. אכילתם טובה להורדת לחץ הדם, לבעיות בכליות, הסתיידות עורקים, כיבי קיבה וצרבת.

 

לגיוון התפריט, אפשר להכניס על או בין הגחלים גם קלחי תירס עטופים בנייר כסף, וגם דגים או תפוחי עץ, כפי שמציע השף עידו זרמי, מרצה בכיר בבית הספר הגבוה לקולינריה "בישולים":

 

פורל במעטפה (4 מנות)

 

בפלמ"ח לא אכלו ככה. צילום: shutterstock

 

המרכיבים:

 

4 דגי פורל בינוניים, שלמים, נקיים

8 שיני שום דפוקות מעט

16 ענפי טימין

1 לימון, חתוך לרבעים

נייר כסף רחב ועבה

2 גזר, חתול לדיסקיות דקות

2 בצל סגול, פרוס דק

2 מקלות סלרי, פרוס דק

4 ענפי מרווה

2 ענפי רוזמרין

4 כפות שמן זית

4 כפות מיץ לימון

מלח דק, לפי הטעם

פלפל שחור טחון, לפי הטעם

 

ההכנה:

 

ממלאים את הבטן של הפורל בשתי שיני שום, רבע לימון, 4 ענפי טימין ומתבלים במלח ופלפל. מתבלים את הדג במלח ופלפל גם מבחוץ.

 

מערבבים בקערת ערבוב את הגזר, הבצל הסגול, הסלרי, המרווה והרוזמרין עם שמן זית, מיץ לימון מלח ופלפל.

 

חותכים חתיכה של מטר מנייר הכסף ומקפלים לאורך פעמיים, מניחים במרכז הנייר את הירקות המתובלים ומעליהם את הדג.

 

מקפלים את הנייר כסף משני הצדדים ומהדקים את כל הצדדים ליצירת "מעטפה".

 

מניחים על הגחלים שבקצוות המדורה (לא במרכז האש) ל- 25-30 דקות, הופכים באמצע הזמן.

 

פותחים בזהירות (ייצאו הרבה אדים חמים) את המעטפה ושמים על צלחת להגשה.

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

 

תפוח עץ ממולא בנוטלה אפוי במדורה (4 מנות)

 

גרסה מקורית למתכון מוכר: קינוח משוגע ומשגע. צילום: shutterstock

 

המרכיבים:

 

4 תפוחי עץ (עדיף גרני סמית, אפשר חרמון או יונתן או דלישס)

6 כפות נוטלה

4 כפיות סוכר חום

2 כפיות קינמון טחון

נייר כסף

ספריי שמן (או קצת שמן למריחה)

תפוחן או סכין קטנה

 

ההכנה:

 

קוטמים את הראש של התפוח (כסנטימטר וחצי) ושומרים.

 

מרוקנים את מרכז התפוח בעזרת התפוחן או הסכין, אך לא עד הסוף (משאירים קרקעית). ממלאים את החור שנוצר בתפוח בכף וחצי נוטלה ומכסים בראש התפוח שחתכנו בהתחלה.

 

מתבלים את התפוחים בסוכר חום ובקינמון, עוטפים בנייר כסף, ששומן מראש.

 

מניחים על הגחלים שבקצוות המדורה (לא במרכז האש) ל- 25-30 דקות, הופכים באמצע הזמן.

 

פותחים בזהירות. בתיאבון!

 

0  תגובות  אהבו

התמונה של תגונה ששת שצ 05/05/15

איזה יופי


כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

3 מתכונים חגיגיים לשבועות

החג הכיפי ביותר בלוח השנה, לפחות לטעמנו, עוד רגע כאן, ואנחנו כל כך לא מדברים על פורים. ארוחות החג...

לקריאת הכתבה
חגיגה אש: ל"ג בעומר, גרסת המבוגרים