חזרה לבריאות טובה

חדש: יחידה לפסיכולוגיה רפואית בוולפסון

בבית החולים וולפסון נפתחה יחידה לפסיכולוגיה רפואית שבה ניתן למטופלי בית החולים ולחולים מבחוץ, וגם לבני משפחותיהם, טיפול פסיכולוגי בשלל שיטות
עדי כץ 08/02/10
חדש: יחידה לפסיכולוגיה רפואית בוולפסון
הקשר בין גוף לנפש ידוע ומוכר וכבר איננו נחלתן של תורות אזוטריות. גם הרפואה הקונבנציונלית מכירה בו, ולראייה ניתן למצוא היום בבתי חולים פסיכולוגים רפואיים שמלווים את החולים במטרה לרפא את הגוף דרך הנפש. בבית החולים "וולפסון" נפתחה לאחרונה יחידה לפסיכולוגיה רפואית, בשיתוף עם המכללה האקדמית תל אביב-יפו, שבה ניתן למטופלי בית החולים ולחולים מבחוץ טיפול פסיכולוגי בשלל שיטות. לדברי פרופ' רבקה יעקובי, ראש המגמה ללימודי תואר שני בפסיכולוגיה רפואית במכללה האקדמית תל אביב-יפו, המנהלת את היחידה ביחד עם ד"ר נועה ברק, יו"ר החטיבה הרפואית בהסתדרות הפסיכולוגים בישראל, רבים מהחולים ובני משפחותיהם זקוקים לסיוע נפשי בהתמודדות עם מחלות כמו סרטן, מחלות לב, סוכרת ועוד. "החולים מתמודדים עקב המחלה עם כאבים, חרדות, בושה, תחושת אובדן, דיכאון וקשיים בתקשורת עם הסביבה. הרבה פעמים הם חווים בדידות גדולה, כי אין להם עם מי להתייעץ ולחלוק את המצוקה בזמן שהם נדרשים לגייס את כל המשאבים הנפשיים כדי להתגבר על המחלה". הפסיכולוגיה הרפואית, שהחלה להתפתח בתחילת המאה ה-20, היא תחום מחקרי ויישומי העוסק בהיבטים הפסיכולוגיים, החברתיים והתרבותיים, הקשורים להתפתחות ולהתמודדות עם מחלות גופניות. "המטרה היא להבין מה הם המשתנים הפסיכולוגיים שמאיצים התפתחות של מחלות, וכאשר מחלה כבר הופיעה ? מה הם המשתנים הפסיכולוגיים שמסייעים להתמודד איתה. ברור לנו היום שהאדם הרבה יותר מורכב מהמערכות הפיזיולוגיות שלו". בעבר, כשמחלות הכריעו את החולים במהירות, לא התעורר מן הסתם הצורך בליווי פסיכולוגי ארוך טווח. כיום, אומרת פרופ' יעקובי, כשיותר ויותר חולים שורדים הודות להתפתחות הרפואה אך נאלצים לחיות חודשים ושנים עם מחלה כרונית, המערך הטיפולי נדרש גם לצד הפסיכולוגי. "מחקרים מראים, שמשתנים פסיכולוגיים כמו אופטימיות ותחושת חוסן משפיעים לטובה על תהליכי ההתמודדות, ומצבי דחק משפיעים לרעה על הפיזיולוגיה ומאיצים תהליכים ונטייה לחלות במחלות, שייתכן שמקורן גנטי". גם כשמדובר ספציפית בבני גיל הזהב, תהליכים נפשיים וחברתיים עלולים לדרדר את המצב הפיזי. "אדם שיצא לגמלאות נמצא בדיכאון ובדחק נפשי ולא מוצא משמעות לחייו יכול בהחלט לפתח בעיות פיזיולוגיות. אם יש לו נטייה מוקדמת ללקות במחלה כלשהי, המצב הפסיכולוגי יכול להאיץ את התפתחותה. "המצב הנפשי משפיע גם על ההתמודדות עם מחלה קיימת. אם אישה עברה כריתת שד, למשל, וזה משפיע על מצב הרוח שלה ועל היחסים עם בן הזוג, או גבר שעבר אירוע לבבי מפתח דיכאון וחרדה, ברור שההחלמה תהיה קשה יותר. אנשים יותר אופטימיים יתמודדו עם המצבים האלה טוב יותר וישפרו את איכות החיים ואת תוחלת החיים.


"כשמדובר באוכלוסייה מבוגרת, ההתמודדות הנפשית היא לעתים קשה יותר, כיוון שיש בדידות וכיוון שאנשים מבוגרים לא תמיד בטוחים שהתגובה הנפשית שלהם למחלה היא נורמלית. לכן שיחה עם איש מקצוע או השתתפות בקבוצת תמיכה יכולות מאוד לסייע. במקביל אנחנו רוצים לעורר גם את מערכות התמיכה המיידיות, כמו בני המשפחה, כדי שגם הם יידעו איך לתמוך ולעזור, והטיפול שלנו מיועד גם להם". תחום נוסף שאותו מקדמת הפסיכולוגיה הרפואית הוא תקשורת רופא-חולה. "אנחנו מייחסים חשיבות רבה לדרך שבה רופאים מוסרים מידע לחולים. מאידך, חשוב לנו גם שהחולים יידעו לדרוש את זכויותיהם ולשאול את השאלות שמעסיקות אותם ללא חשש. הרבה פעמים חולים לא משתפים פעולה, כי הם לא מבינים מה הרופא אומר להם וחוששים לשאול. תקשורת נכונה יכולה לסייע, למשל במחלות כרוניות כמו סוכרת, כשאנשים נדרשים לקחת תרופות לאורך זמן ולא תמיד משתפים פעולה כי לא העבירו להם את המידע בצורה הנכונה. "דבר נוסף שאנחנו עוסקים בו הוא נושא ההתנהגות הבריאותית. פותחו מודלים שמסייעים להשפיע על התנהגות כזאת, שכוללת בדיקות לגילוי מוקדם, תזונה נכונה, פעילות גופנית, היענות להנחיות של הרופא וכד', ובגיל מבוגר הדברים האלה מאוד משמעותיים. "חשוב לציין שהאנשים שמופנים אלינו הם כאלה שמצבם הפסיכולוגי הוא תולדה של מצבם הרפואי, ולאו דווקא כאלה שסבלו מבעיות נפשיות קודמות. בעבר הפנו אותם למחלקות פסיכיאטריות, מה שהרתיע בגלל הסטיגמה וגם לא היה נכון, כיוון שהם זקוקים לסיוע בהקשר מאוד ספציפי". המטפלים ביחידה הם פסיכולוגים רפואיים ויש אפשרות לטיפול יחידני, זוגי או משפחתי ולטיפולים קבוצתיים. "מלבד הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי אנחנו מציעים טיפולים בשיטות כמו ביו-פידבק, הרפייה, דמיון מודרך, היפנוזה רפואית ושאר כלים לניהול דחק. בשיחת ההיכרות עם החולה, אנחנו מחליטים ביחד מהי הדרך המתאימה. "משך הטיפול מוגבל בזמן. במידת הצורך יש גם טיפולים ארוכי טווח, אבל הרעיון הוא לתת לאדם, בזמן קצר יחסית, כלים להתמודד עם הבעיה ולהרגיש שהוא משיג שליטה בחייו. מחלה היא מצב של איבוד שליטה וחוסר אונים. כשמתגברים על התחושות האלה, המצב הכללי משתפר. "במקרים מסוימים אנחנו מפנים לייעוץ פסיכיאטרי, אבל המהירות הבלתי נסבלת שבה נותנים לפעמים תרופות נגד דיכאון לא מוצדקת. יש טכניקות קוגניטיביות שנמצאו יעילות גם בטיפול בדיכאון".
היחידה לפסיכולוגיה רפואית בוולפסון פועלת שלושה ימים בשבוע. קביעת תורים בטלפון: 5028111 03

עוד על תמיכה נפשית ופסיכולוגיה:

ער"ן: מישהו מקשיב לכם

קבוצות תמיכה לסבים ולסבתות לילדים אוטיסטים

דיכאון וחרדה: יש מה לעשות

היפנוזה רפואית. מענה למגוון בעיות

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום פסיכולוגיה
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה