חזרה לבריאות טובה

חדש: מרפאת מעקב לסרטן השד והשחלות

בבית החולים משגב לדך בירושלים נפתחה מרפאת מעקב לנשים הנמצאות בסיכון לחלות בסרטן השד או השחלות. המרפאה מציעה מעקב מרוכז הכולל את כל הבדיקות הנחוצות, ייעוץ והפנייה מיידית להמשך הטיפול המקרה הצורך
עדי כץ 06/04/10
חדש: מרפאת מעקב לסרטן השד והשחלות
בנוסף לדאגה ולחרדה, ולעתים גם לאבל ולכאב, שחווה אישה שאמה חלתה ואולי גם נפטרה מסרטן שד או שחלות, היא מקבלת גם מסר מבהיל, שיתכן שהמחלה גנטית וגם היא עצמה נמצאת בסיכון. נשים שסרטן השד והשחלות התגלה במשפחתן הקרובה לפני גיל 50 או אצל קרובות משפחה גם מצד האם וגם מצד האב, אולי נושאות מוטציה בגן בשם BRCA. נשים אלה נמצאות בסיכון גבוה של עד 80 אחוז לפתח סרטן שד במהלך חייהן, ושל 40 אחוז לפתח סרטן שחלות. כיוון שכך, הן זקוקות למעקב אינטנסיבי, החל בגיל צעיר. כדי לרכז את כל הבדיקות ולמנוע התרוצצות בין רופאים, בירוקרטיה ובזבוז זמן, נפתחה במרכז השד בבית החולים "משגב לדך" בירושלים מרפאת מעקב לנשים בסיכון לסרטן שד ושחלות. המרפאה מציעה מעקב מרוכז הכולל בדיקות הדמיה לשד, כמו ממוגרפיה ואולטרסאונד, בדיקת כירורג וגם בדיקת גינקולוג ואולטרסאונד גינקולוגי. כל זאת אחת לשישה חודשים. אם חלילה מתגלה ממצא בבדיקות הללו, מתבצעת במקום הפנייה מיידית להשלמת הבירור. ד"ר תניר אלוויס, כירורגית שמתמחה בניתוחי סרטן השד וחברת צוות המרפאה, אומרת שהמוטציה הגנטית האמורה נמצאת בכ-2.5 אחוזים מהנשים באוכלוסייה האשכנזית, אך מזוהה גם בנשים ממוצאים אחרים. "יש גם נשים שלא מוצאים אצלן את המוטציה (המתגלה בבדיקת דם, שלא נעשית במסגרת המרפאה), אבל עדיין יש סיפור משפחתי חזק. במקרים כאלה אנחנו מניחים שקיימת מוטציה אחרת שאנחנו לא יודעים לזהות אותה, ועדיין קיים סיכון גבוה לנשאות". מתוך הגנים המוכרים כיום, הגורם השכיח ביותר לסרטן שד תורשתי, הוא מוטציות בשני גנים הנקראים BRCA1 ו-BRCA2. מוטציות אחרות נדירות בהרבה. הגנים BRCA1 ו- BRCA2 ממלאים תפקידים שונים וחשובים בתא בתיקון נזקים לחומר התורשתי (ה-DNA). כיום מוכרות מאות מוטציות בשני הגנים הללו, אבל בקרב אשכנזיות בלמעלה מ-90 אחוז מהמקרים מדובר באחת משלוש מוטציות בלבד. למרות זאת, רק ב 50-30 אחוז מהמשפחות שבהן נראה שמדובר בסרטן שד תורשתי יש מוטציות ב-BRCA1 או BRCA2 ולכן קרוב לוודאי שיש גנים נוספים הגורמים לסרטן שד תורשתי, שטרם זוהו. הסיכון לסרטן השחלה בנשאיות של מוטציות ב- BRCA1 ו- BRCA2 גם הוא אינו ידוע במדויק, אך מדובר בטווח סיכון של 30-50 אחוז לחלות בסרטן שחלה עד גיל 70. זאת לעומת סיכון של כ-1.5 אחוז לסרטן השחלה באוכלוסייה הכללית. כיוון שהמוטציה אחראית על שני סוגי הסרטן, גם מי שבמשפחתה התגלה רק סרטן השד נמצאת בסיכון לפתח גם סרטן שחלות וההיפך. לדברי ד"ר אלוויס, בעוד שבסרטן השד האבחון המוקדם הוא קריטי, בסרטן השחלות הוא פחות משמעותי לסיכויי ההחלמה, ועדיף לבצע כריתת שחלות מונעת, כפי שיפורט בהמשך.


"אנחנו במרפאה מציעים את כל הבדיקות הרלוונטיות, כמו ממוגרפיה, אולטרסאונד ובדיקות ידניות, כדי שאם יתפתח סרטן נגלה אותו בשלב מוקדם. כל הבדיקות מרוכזות בביקור אחד של שלוש-ארבע שעות, במקום לבזבז על זה כמה שבועות. כיוון שנשים שנושאות את המוטציה נוטות, בגיל מסוים, לפתח גם סרטן במעי הגס, אנחנו מפנים אותן גם לבדיקות לגילוי מוקדם הסרטן הזה ומעודדים להפנות בני משפחה אחרים לבדיקות גנטיות. "צעד נוסף שאנחנו מציעים, כדי להקטין את הסיכון לחלות, היא ניתוח מניעתי, דהיינו, כריתת שדיים ושחלות. אלה הם כמובן ניתוחים לא פשוטים, עם השלכות על התחושה האישית ועל איכות החיים, על המראה החיצוני (למרות שקיימים ניתוחים לשחזור שדיים מיד עם הכריתה) ועל האפשרות ללדת, במקרה של כריתת שחלות, אצל נשים שטרם הביאו ילדים. בכל מקרה, אנחנו מלווים את הנשים לכל אורך ההתלבטות הקשה. "אנחנו מסבירים שאבחון מוקדם הוא רק אבחון מוקדם, וגם מי שהמחלה התגלתה אצלה בשלב מוקדם תיאלץ לעבור ניתוח לכריתת הגידול ולאחר מכן הקרנות או כימותרפיה. כריתה מונעת, לעומת זאת, מורידה את הסיכון לחלות לרמה של אחוזים בודדים. עבור נשים לא מעטות, שאיבדו את אמן או אחותן למחלה בגיל צעיר, אין כמעט התלבטות והן מוכנות לכריתה. עבור אחרות ההחלטה קשה יותר. "מבחינת היעילות, אין ספק שמדובר בהחלטה נכונה. כריתה מניעתית של השחלות (בעיקר לפני גיל 40) מורידה את הסיכוי לחלות בסרטן השחלות כמעט לאפס, וכריתה מניעתית של השדיים מרידה את הסיכוי לחלות בסרטן השד לכ-5 אחוזים. נכון שכריתת שחלות מקדימה את תופעות גיל המעבר, אבל ניתן להתמודד עם זה, בין השאר בעזרת טיפול הורמונלי תחליפי (למרות שכידוע הוא מעלה מעט את הסיכוי ללקות בסרטן השד). "אין ספק שמדובר במאזן של רווח והפסד, ואת ההחלטה הקשה רק האישה יכולה לקבל. בגדול, בכריתת שחלות ההשפעה על הצלת חיים היא כאמור הרבה יותר משמעותית, ואנחנו ממליצים עליה בפה מלא. גם כריתת שדיים מאוד מומלצת, וניתן לשחזר אותם היום באופן מיידי, עם תוצאות מאוד יפות ואסתטיות". כל סבב של בדיקות במרפאה כולל גם מפגש עם רופא, שנועד לשיחה על תוצאות הבדיקות ודיון בכל הקשור בניתוחים המניעתיים ובאפשרויות נוספות שמוצעות כיום לנשאיות, כמו אבחון גנטי טרום לידתי. "יש נשים הרות שישקלו לבצע הפלה אם ידוע שהעובר שלהן נושא את המוטציה הגנטית. זהו תחום שנוי במחלוקת, וגם ההחלטה הזאת איננה פשוטה והיא כמובן צריכה להיעשות תוך ליווי והתייעצות עם צוות מקצועי".
לפרטים נוספים ולקביעת תור במרפאה: 02-5678444

עוד על סרטן השד וסרטן השחלות:

סרטן השד: כמה החלטות חשובות

יד ביד: ייעוץ ותמיכה לנשים בסיכון לסרטן

גילוי מוקדם של סרטן השד: כל הבדיקות

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום סרטן (אונקולוגיה)
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה