חלוצת הקיץ: נקטרינה עסיסית

מאז שהופיעה בחיינו, באיחור מה לאחר האפרסק והשזיף, קראנו לה "אפרשזיף" והיינו משוכנעים שהיא הכלאה מתוחכמת בין שני הפירות האלו. אך לא כך. הנקטרינה, מחלוצי פירות הקיץ, היא פשוט תת-מין של האפרסק, הגרסה הקירחת שלו אם תרצו, ידידותית יותר למי שמסתייגים מה"פרווה" של המקור. מחמת קרבתם הרבה, לעתים מוצאים אפרסקים ונקטרינות על אותו עץ.
עץ הנקטרינה הוא בן למשפחת הוורדיים, שחברים בה, מלבד פרחי הוורד למיניהם, גם עצים כמו האפרסק והשזיף האמורים וגם התפוח, האגס, החבוש, השקד והדובדבן, כולם עצים נשירים, הזקוקים למזג אוויר קריר ומתאפיינים בפריחות מרהיבות. עץ הנקטרינה פורח באביב ופירותיו מבשילים בין אפריל לאוקטובר, כך שניתן למצוא אותם בשווקים לכל אורך חודשי האביב והקיץ ועד הסתיו.
אוהבים לבשל? מתעניינים באוכל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
עבר סיני, עתיד אמריקאי
175 זנים והיד עוד נטוייה. צילום: shutterstock
מקורה של הנקטרינה בסין, שם גודל הפרי כבר לפני 4,000 שנה ועדיין צומח שם כעץ בר. ממנה הגיע הפרי באמתחתם של סוחרים נוסעים לפרס, ובימי אלכסנדר מוקדון נדד גם ליוון וממנה לכל ארצות אגן הים התיכון. הכובשים הספרדים, ייבאו אותו גם ליבשת אמריקה.
עד היום פותחו בעולם כ-175 זני נקטרינה, שהנפוץ בהם הוא בעל קליפה אדמדמה-כתומה וציפה צהבהבה. מטעים מסחריים של הפרי אפשר למצוא בעיקר בארצות הברית, ספרד, צרפת, ארגנטינה, סין ויפן. לישראל הגיעו רוב זני הנקטרינה מדרום ארצות הברית, ומגדלים אותם בעיקר בשפלת החוף, בהרי ירושלים ובגליל.
שמו של הפרי נלקח מה"נקטר", משקה האלים, שהעניק להם על פי המיתולוגיה היוונית חיי נצח. אז אולי חיי נצח הוא אינו מבטיח, אבל אין ספק שאכילתו (כמו אכילת פירות וירקות אחרים), יכולה לתרום לבריאות טובה ואריכות ימים. הנקטרינה מכילה כמו גדולה של ויטמין A ויש בה גם ויטמין C, ויטמינים מקבוצת B וויטמין K. בתחום המינרלים היא מצטיינת בכמות גבוהה של אשלגן, לצד זרחן, מגנזיום, סידן, ברזל ואבץ ולא נפקדים גם הסיבים התזונתיים.
הצטרפו לקהילת טבעונים 50 פלוס של מוטק'ה
למרות שהם בריאותיים, פירות מהווים בעיה לחולי סוכרת, אבל הערך הגליקמי של הנקטרינה (כלומר מהירות ספיגת הפחמימות בדם) נמוך יחסית ועומד על 28 (כמו האפרסק). מדובר בערך גבוה יותר מזה של הדובדבן, האגס והשזיף, אך נמוך יותר מזה של האבטיח, המנגו והענבים.
בימי הקיץ המיוזעים, אין כמו נקטרינה טרייה ועסיסית למילוי מצברים, אבל אפשר לשלב אותה גם בעוגות וקינוחים, להפוך אותה לריבות ורטבים ולזרות פלחים ממנה בסלטי ירקות ועלים ירוקים. נקטרינות יתאימו גם למתכונים שבמקור מכילים תפוחים, אפרסקים, אגסים או שזיפים.
אוהבים לבשל? מתעניינים באוכל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
מתכון קיצי: טארט נקטרינות
מתכון קליל להכנה ולזלילה. צילום: shutterstock
המרכיבים
4 נקטרינות חתוכות לפלחים דקים
גביע רסק תפוח מוכן
חצי כוס (דחוסה) סוכר חום
3/4 כוס חלב סויה וניל
1/4 כוס שמן קנולה
גרידת לימון
כפית תמצית וניל
כוס קמח כוסמין
כפית אבקת אפייה
חצי כפית סודה לשתייה
ההכנה
1. מערבבים את המרכיבים היבשים ומוסיפים להם את המרכיבים הרטובים מלבד הנקטרינות.
2. מוזגים את התערובת לתבנית טארט 22 משומנת ונועצים את פלחי הנקטרינות במעגלים.
3. מחממים תנור ל-180 מעלות ואופים למשך 40-45 דקות.
עשינו לכם תיאבון? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
עוד במדור האוכל של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...