חמה ומתוקה: 3 מתכוני לביבות

מה עושים כשאחד מסמליו של חג הוא שמן (אמנם שמן למאור, אבל למה להיות קטנוניים)? מטגנים. כך קרה שחג החנוכה, חג האור והניסים, הפך לחגיגה של טיגונים. אנחנו לא מתלוננים חלילה, בטח לא מול קערת לביבות חמות, ריחניות ומפתות. איך אומרים? ממחר דיאטה. כלומר אחרי החג.
מצוות החנוכה הרשמיות מבוססות בעיקר על אזכור נס פך השמן שהאיר את בית המקדש ועל הדלקת נרות בחנוכייה. אכילת הלביבות (והסופגניות כמובן) הסתפחה מתישהו עם השנים, והפכה איכשהו למסורת בפני עצמה.
הלביבה היא מאכל יהודי עתיק שנזכר כבר בתנ"ך. "תבוא נא תמר אחותי ותלבב לעיני שתי לביבות", דרש אמנון מאביו, דוד המלך, כשסופו של המפגש בין האח לאחות היה כידוע פחות מלבב. בעבר הייתה קיימת עמימות מסוימת לגבי המושג לביבה - בפואמה הידועה והמרגשת של שאול טשרניחובקי "לביבות", למשל, מדבר המשורר בכלל על כיסוני בצק ממולאים גבינה.
הלביבות המוכרות היום מגיעות אלינו מתפוצת מרכז ומזרח אירופה, ואפשר למצוא אותן בין השאר במטבח הפולני, הגרמני, האוקראיני, הליטאי, הסלובקי וההונגרי. בבלארוס הן מוגדרות כמאכל הלאומי, וגם הרושטי השוויצרי עונה להגדרה לביבה.
הלעטקס, שהתקבעו כמאכל של חנוכה, עשויות אמנם תפוחי אדמה ובצל, אבל אפשר ללבב כיד הדמיון, ולמעשה כל ירק מרוסק שעורבב בקמח וביצה וטוגן כדסקיות שטוחות בשמן, ייחשב אוטומטית ללביבה. אז הנה כמה הצעות לגיוון הלביבות המסורתיות של חנוכה, שאנחנו מבטיחים לכם שלא יישארו בצלחת:
המתכון: לביבות תירס
צילום: Shutterstock
המרכיבים:
400 גרם תירס קפוא או משומר, מסונן
1/2 כוס פירורי לחם
1 ביצה
1 בצל קטן, קצוץ
כף רוטב סויה
1/4 כפית כורכום
מלח ופלפל
פירורי לחם נוספים לציפוי
שמן לטיגון
ההכנה:
1. מרסקים במעבד מזון 2/3 מכמות התירס למחית אחידה.
2. מוסיפים את יתרת התירס, פירורי הלחם, הביצה, הבצל, רוטב הסויה והתבלינים, ומערבבים היטב לקבלת תערובת אחידה.
3. יוצרים צורת לביבות וטובלים אותן בפירורי לחם.
4. מחממים שמן במחבת ומטגנים עד להזהבה כשלוש דקות מכל צד.
5. מעבירים לנייר סופג ומגישים חם.
* בגרסה אפויה:
מניחים את הלביבות בתבנית מרופדת בנייר אפייה משומן, ואופים בחום של 200 מעלות למשך 10-12 דקות, עד שהלביבות מזהיבות.
המתכון: לביבות בטטה
צילום: Shutterstock
המרכיבים:
1 קילוגרם בטטות קלופות וחתוכות לקוביות גסות
2 כפיות רוטב סויה
100 גרם קמח
1 כפית סוכר
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור טחון טרי
50 גרם חמאה לטיגון
ההכנה:
1. מבשלים את הבטטות במים עד שהן רכות לחלוטין.
2. מעבירים למסננת למשך שעתיים על מנת שיגירו נוזלים.
3. מעבירים לקערה, מוסיפים את רוטב הסויה ולשים בידיים.
4. מוסיפים את הקמח, הסוכר והתבלינים וממשיכים ללוש בעדינות עד לקבלת עיסה אחידה ומעט דביקה.
5. מחממים במחבת טפלון חמאה, כך שתשמן אותה היטב.
6. מניחים במחבת לביבות בעזרת כף, במרחק מה אחת מהשנייה.
7. מטגנים עד להזהבה יפה משני הצדדים אך נזהרים שלא לשרוף - הלביבות צריכות להיות מספיק מוצקות להרמה בעזרת המרית.
* מניחים על נייר סופג ומגישים חם.
המתכון: לביבות חומוס ותרד
צילום: Shutterstock
המרכיבים:
200 גרם תרד (אפשר קפוא)
1 כוס גרגרי חומוס מבושלים
1 בצל קצוץ
שמן לטיגון
1 ביצה
2 כפות פירורי לחם
מלח ופלפל
כפית כמון
מעט כורכום
שן שום כתושה
ההכנה:
1. מחממים את השמן במחבת ומזהיבים את הבצל הקצוץ כעשר דקות.
2. מוסיפים את התרד ומטגנים דקה-שתיים.
3. מעבירים את התערובת לקערה, מועכים את גרגרי החומוס בעזרת מזלג ומוסיפים לקערה.
4. מוסיפים את הביצה, פירורי הלחם והתבלינים ומערבבים.
5. מכינים לביבות ומטגנים עד להזהבה, 2-3 דקות מכל צד.
* מעבירים לנייר סופג ומגישים חם.
המתכונים באדיבות השפית אביגיל מייזליק
יש גם סופגנייה תאילנדית ולביבה בניחוח אסיה
אלף חנוכיות לי יש: הצצה לעולמם של אספני חנוכיות
5 טיפים להכנת סופגניות מוצלחות
חג שבועות עוד רגע איתנו, ואיתו מה שהפך בבתים רבים בישראל לחגיגה קולינרית על טהרת החלבי: קישים, פשטידות,...
החג הכיפי ביותר בלוח השנה, לפחות לטעמנו, עוד רגע כאן, ואנחנו כל כך לא מדברים על פורים. ארוחות החג המכופתרות...
אם יום העצמאות הוא חגם של אוהבי הבשר, הרי שחג שבועות שבא לא הרבה אחריו הוא חגיגה לאוהבי הגבינות באשר הם....