חמוץ, אבל בריא

אומרים שתפוח אחד ביום, מרחיק את הרופא (באנגלית זה נשמע יותר טוב), אבל גם החומץ המופק מתפוחים הוא מצרך חובה בבית, ולא רק לתיבול סלטים. חומץ התפוחים הוא מוצר בריאותי במיוחד ורב תכליתי, שטוב גם לדיאטה, גם לטיפוח העור והשיער וגם לניקיון ולכביסה אקולוגיים.
הוא מיוצר בתהליך של תסיסה, המתקבלת מפירוק הסוכרים שבתפוחים על ידי חיידקים ושמרים מהאוויר, מה שהופך אותו למוצר פרוביוטי טבעי. המרכיב העיקרי בו הוא חומצה אצטית, המקנה את הריח והטעם האופייניים, ויש בו גם חומצת לימון, חומצה טרטרית, חומצות אמינו שונות, ויטמינים C, E ו-A ומינרלים כמו סידן, אשלגן, מגנזיום, זרחן וברזל.
כבר בתקופות קדומות ייחסו לחומץ התפוחים סגולות מרפא לטיפול בכאבי ראש, בעייפות כרונית, ברמת סוכר גבוהה, בדלקות מפרקים ובלחץ דם גבוה וכזרז טבעי לפירוק שומנים בגוף. מחקרים מתקופתנו הראו שהפקטין המצוי בחומץ התפוחים מתחבר לשומנים ומסייע בשריפתם ומייצב את רמת הסוכר והכולסטרול בדם. חומץ התפוחים גם מזרז את חילוף החומרים ואת תהליך העיכול, ומחקר שנערך באוניברסיטת אריזונה ב-2006 מצא ששתיית שתי כפות ממנו בכוס מים לפני כל ארוחה, מביאה לירידה הדרגתית במשקל.
מלבד איזון הסוכר והרזיה, צריכה קבועה של תמהיל החומץ והמים טובה לשלל בעיות אחרות. דלקות סינוסים, שיעול, כאבי גרון ואלרגיות, צרבות, תסמיני דלקת מפרקים ומחלת הפיברומיאלגיה, אבנים ודלקות בדרכי השתן, חיידק הקיבה הליקובקטר פילורי ופטריית הקנדידה, הן רק חלק מהן.
חומץ התפוחים טוב גם לשימוש חיצוני. הוא מאזן את רמת החומציות בעור ולכן טוב להרגעה מכוויות שמש ומעקיצות חרקים, להקלה במחלות עור כמו פסוריאזיס, סבוריאה, פטריות, קשקשים ואקנה ולהבהרת כתמי עור. מוהלים שתי כפיות חומץ בכוס מים ומורחים על העור בצמר גפן או מוזגים מעט ממנו למי האמבט. נגד ריח רע מהפה - מגרגרים את הנוזל. חומץ ומים ביחס של אחד לאחד הם נוזל שטיפה מעולה לשיער, שמעניק לו ברק וגמישות.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
בנוסף לכל אלה, חומץ התפוחים הוא חומר ניקוי אקולוגי, שאינו מכיל מזהמים או חומרים אלרגניים. אפשר לנקות באמצעותו, מהול במים, כיורים, אמבטיות, שירותים ורצפות ולהשתמש בו כתחליף למרכך כביסה ואפילו כחומר טבעי נגד פרעושים בחיות מחמד.
בשוק קיימים כמה סוגי חומץ תפוחים ויש להעדיף את הסוג הטבעי והאורגני שאינו מפוסטר, עם רמת חומציות של חמישה אחוזים שצבעו צהוב וריחו חזק.
ואפשר גם להכין חומץ תפוחים בבית. משרים חלקי תפוחים (כולל הליבה) בצנצנת מים המכוסה בבד הקשור בגומייה ומערבבים מדי פעם. כעבור כמה ימים מתחילה התסיסה, ואחרי כמה שבועות מסננים את הנוזל ומעבירים אותו לצנצנת נוספת, המכוסה גם היא בכיסוי נושם. ממשיכים לערבב מדי פעם, וכעבור כמה חודשים יש חומץ תפוחים, שאותו מעבירים לבקבוק סגור.
עוד על בריאות:
צרודים? קבלו טיפים שיחזירו לכם את הקול
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...