חתול בשק? כך תמנעו ממלכודות שיווקיות

"מאז שאמי עברה לגור בדיור מוגן לפני כמה שנים, לא מפסיקים להתקשר אליה נציגים של חברת טלמרקטינג, שמוכרת מוצרים בשיווק ישיר. הם משכנעים אותה באמצעים לא כשרים לקנות מוצרים יקרים שאין בהם שום תועלת", מספרת בתה של שרה. "הטקטיקות כוללות אמירות כמו 'יש לנו מתנה/הטבה בשבילך'. אמי כבדת שמיעה וגם כלל לא מבינה שיש מוצרים שעבורם היא משלמת מאות ואלפי שקלים. כשאני או המטפלת של אמי שמנו לב לכך, ביטלנו את העסקה וביקשנו מהחברה בצורה מפורשת לא להתקשר יותר. למרות זאת, נציגי החברה לא מפסיקים להתקשר. אין ספק שיש פה ניצול ציני של קשישה".
הסיפור של שרה, שהגיע לארגון "אמון הציבור" הפועל לקידום הגינות בעסקים, אינו חריג. התלונות שמגיעות לארגון מעידות לא פעם על שימוש בשיטות שיווק בעייתיות מצד חברות שונות, אל מול אוכלוסיית הקשישים. מדובר בהטרדות טלפוניות בלתי פוסקות, סירוב לבטל עסקאות, וצירוף לחברות במועדון.
כך קרה גם לאיתן בן ה-80. נכדו מנסה כבר תקופה ארוכה לבטל את החברות של סבו באחת מחברות הטלמרקטינג והשיווק הגדולות בישראל.
"בעבר ניסיתי מספר פעמים לבטל את החברות, שאליה צורף סבי ללא ידיעתו או הסכמתו, אך בכל פעם טענו בחברה שלא קיבלו את המסמכים ששלחתי, או שהפקס לא הגיע", מסביר הנכד. "נציגי החברה ממשיכים להתקשר לסבי ומוכרים לו דברים שהוא לא צריך. הם שולחים לו מוצרים זולים וגובים עליהם הרבה מעבר לשוויים. מאחר שסבי כבר לא צלול לגמרי, אמרנו לו כמה פעמים לא לדבר איתם, אך הוא ממשיך לקבל דברים בדואר ולאחרונה החברה גם הנפיקה לו כרטיס אשראי מטעמה, מבלי שסבי חתם על שום מסמך, ומבלי אישור מהבנק לצורך הוראת קבע".
נציגות החברה כתבו בעצמן את הצ'קים של הלקוחה
מנצלים את חולשתם של הקשישים. צילום: Shutterstock
בשני המקרים האלו, לאחר התערבות של ארגון אמון הציבור, הלקוחות הוסרו ממאגר השמות של החברות. אבל הסיפורים מטרידים, והקושי להתנהל מול החברות המסועפות ידוע ומוכר. לעיתים המכירה לא מסתיימת בטלפון: בתלונה נוספת שהתקבלה באמון הציבור טענה בתה של אישה בת למעלה מ-70, כי חברה העוסקת בשיווק ישיר של תכשיטים הצליחה למכור לאמה תכשיט בשווי עשרות אלפי שקלים. "נציגי החברה הצליחו לשכנע אותה להגיע לביתה, וכשהגיעו, שכנעו אותה לרכוש תכשיט בסכום מטורף", מספרת הבת. "במעמד הקנייה העבירו נציגות החברה את כרטיס האשראי של אמי, וגם כתבו בכתב ידן את הצ'קים הנוספים על שאר התשלום".
מזה כעשור נעשים מאמצים לתיקון חוק הגנת הצרכן, כך שיגן על צרכנים במקרים של הטעיה וניצול חולשה. בפועל, קשישים רבים ממשיכים לקבל שיחות מיותרות מחברות שיווק ישיר, ונופלים בפח. באמון הציבור אומרים, כי הגידול הצפוי באוכלוסיית הקשישים מצד אחד, והעוולות שנעשות על ידי חברות שיווק ישיר מן הצד השני, מחייבות תשומת לב מיוחדת של הרגולטורים הרלוונטיים, "לבטן הרכה" של אוכלוסיית הקשישים ולנקודות המפגש הבעייתיות בין קהל היעד, לבין הענפים הספציפיים בעולם העסקי, שבתוכן פועלות חברות השיווק הישיר.
קיבלתם שיחה שיווקית? כך תפעלו:
אז הממשלה לא יוזמת חקיקה בנושא, וקשישים רבים ממשיכים ליפול קורבן לניצול ולהטעיה מצד חברות רבות. מה עושים? לפניכם מספר עצות, שיסייעו לכם לשמור על עצמכם ועל כספכם:
1. צמצמו ביצוע עסקאות דרך הטלפון. כשמפתים אתכם בשיחה טלפונית לרכוש מוצר מבלי לראותו ומבלי להבין באופן ברור מה כולל ההסכם ומהם פרטי העסקה, מדובר במתכון לצרות.
2. ודאו מי המטלפן אליכם, והיזהרו ממתחזים. אם התקשרו אליכם בהצעה עסקית שמעניינת אתכם, בקשו מהמתקשר להזדהות. ודאו את השם המדויק של החברה ואת מספר הטלפון שלה. לאחר מכן, נתקו את השיחה ובצעו שיחה לחברה בעצמכם.
3. התייעצו עם בן משפחה או עם חבר שעליו אתם סומכים לפני ההחלטה לחתום על עסקה דרך הטלפון, או דרך נציגי מכירות המגיעים לביתכם. לפעמים אדם אחר יכול להאיר פרטים שלא שמתם אליהם לב בשיחה או בפגישה ראשונית.
4. אל תיכנעו ללחצים. למשפטים כמו "המבצע תקף רק להיום", "אם לא תקנו תפסידו עשרות אחוזי הנחה", יש מטרה אחת - להלחיץ אתכם. דעו שלמשווק יהיה אינטרס מובהק למכור לכם גם מחר.
5. הימנעו מהתקשרויות לטווח ארוך. החלטתם בכל זאת לרכוש מוצר מסוים בשיווק ישיר? זה לא אומר שאתם צריכים להצטרף למועדון החברה. חברות במועדון של חברות שיווק ישיר עלולה לגרור עמה הטרדות טלפוניות רבות, ובסופו של דבר להוביל לרכישת מוצרים מצדכם, שאתם לא בהכרח צריכים.
6. רכשתם מוצר והתחרטתם? אל תהססו לבטל את העסקה. מכירה בשיחת טלפון פירושה עסקת מכר מרחוק, שעל פי חוק הגנת הצרכן ניתנת לביטול תוך 14 יום מיום קבלת המוצר, או ממועד קבלת פרטי העסקה (לפי המאוחר מביניהם). שירותים ניתנים לביטול תוך 14 יום מביצוע העסקה, ובתנאי שהביטול נעשה עד יומיים לפני קבלת השירות.
במקרים מסוימים יתכן שיתאפשר ביטול העסקה גם מעבר לפרק הזמן שנקבע לכך בחוק, כמו במקרה של הפרת חוזה, אי אספקת סחורה, או הטעייה של הלקוח. במקרים כאלה מומלץ לפנות לייעוץ משפטי.
חברות הסלולר גובות כסף מיותר? כך תלחמו
כל הדרכים לשלם פחות על חבילת התקשורת
מתכננים חופשה בפסח? כך תחסכו בעלויות
כך תתנתקו מחברת התקשורת ב-4 צעדים פשוטים
די למונופולים! אבל מה האלטרנטיבה?
האוטובוס שוב איחר? יש מה לעשות
כל הדרכים לעבור בין חברות הסלולר ביעילות
הרבה יותר זול: טיפים לחיסכון בהוצאות
כך מתחמקות חברות הביטוח מתשלום
יש כרטיס מועדון? עושים סדר בארנק
מבקר המדינה קבע: רשות המיסים חייבת לציבור מיליארדי שקלים
10 הנחות שכל פנסיונר צריך להכיר
לפני שקונים, בודקים את המחיר בחו"ל
הפעילה לחצן מצוקה, ואף אחד לא בא
8 טיפים לקניה חכמה ובטוחה ברשת
האותיות הקטנות של המבצעים הגדולים
הצטרפו לקהילת הצרכנות של מוטק'ה!
עד גיל 40 ניסתה טובה רוכברגר-מאיר (63) להקים עסקים, בעיקר בתחום ההלבשה, ו"בכל פעם זה היה כישלון מפואר", היא...
רובנו מודעים למושג כלכלה נבונה, שהמוטו שלה הוא "לא צריכים - לא צורכים". אבל מה קורה עם החשבונות השוטפים,...
בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית מאוד בקרב האזרחים הוותיקים בשימוש במחשב בכלל ובאינטרנט בפרט: לפי סקר...
***המלצה שלי?,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
לא לעשות שום עיסקאות בטלפון.
במידה שמציעים לכם משהו שמעניין אתכם.
בקשו לשלוח לכם פרטים בדואר או במייל.
וגם פרוספקט או פרס...
***המלצה שלי?,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
לא לעשות שום עיסקאות בטלפון.
במידה שמציעים לכם משהו שמעניין אתכם.
בקשו לשלוח לכם פרטים בדואר או במייל.
וגם פרוספקט או פרסום ציבורי של המוצר.
זה פוטר הרבה בעיות.