חזרה להחיים הטובים

טוב או רע? תלוי במשתמש

בספרו "הטוב, הרע והמכוער באינטרנט" מתאר הפסיכולוג פרופ' יאיר עמיחי-המבורגר את היתרונות של השימוש באינטרנט שהם גם חסרונותיו, ומפרט את התועלת שהוא יכול להביא למבוגרים
עדי כץ 04/07/13
טוב או רע? תלוי במשתמש

 

מחקר מסוף שנות ה-90 טען שגלישה מרובה באינטרנט מביאה לדיכאון ולירידה בקשרים החברתיים והמשפחתיים. השלילה המוחלטת של האינטרנט הביאה את הפסיכולוג פרופ' יאיר עמיחי-המבורגר לצלול לתחום שלא היה ידוע אז, פסיכולוגיה של האינטרנט.

 

בספרו שיוצא עכשיו, "הטוב הרע והמכוער באינטרנט - הפסיכולוגיה של החיים ברשת" (הוצאת מטר), טוען עמיחי-המבורגר, כיום ראש המרכז לחקר הפסיכולוגיה של האינטרנט ב"בית ספר סמי עופר לתקשורת" במרכז הבינתחומי הרצליה, שאין כאן טוב או רע. הכול תלוי במשתמש. האינטרנט מייצר גם קשרים חברתיים ורומנטיים וגם סקסיזם ואלימות מילולית, גם עזרה ושינוי עולם וגם טרור, גם ביטוי עצמי וגם פדופיליה.

 

אחד מקסמיו של המדיום הוא, על פי הספר, היותו מגרש פסיכולוגי ייחודי, שבו יכול האדם לבטא את אישיותו. בעולם החיצוני יש סטריאוטיפים ותגיות, כאן אנחנו בוראים את עצמנו מחדש ויכולים להרגיש משוחררים. את היתרונות שהם גם החסרונות של השימוש באינטרנט הוא מתאר על פי שבעה מאפיינים: תחושת אנונימיות, שליטה ברמת החשיפה הפיזית, מידה רבה של שליטה בתקשורת, קלות במציאת אנשים דומים, נגישות וזמינות מכל מקום ובכל זמן, תחושת שוויוניות וההנאה שבגלישה.

 

האנונימיות יוצרת סביבה מרתקת ומלאת מסתורין, שהוא משווה לנשף מסכות. ללא חשיפה, אנחנו חופשיים מכבלי המראה, הגיל, המגדר. מאידך, יש לנו שליטה על התכנים המועברים יותר מאשר במפגש פנים מול פנים או בשיחת טלפון.

 

באינטרנט אפשר למצוא בקלות שותפים לתחביב, להשקפת עולם, או לבעיה שמעסיקה אותנו, כאן אנחנו מרגישים שווים. אנחנו יכולים גם לייצר תכנים, להיות עיתונאים בשליחות עצמנו, וזה גם נגיש כל כך. בטלפון הנייד ובטאבלט, מכל מקום שבו נמצאים, ועד מהרה אנחנו מגלים שהקבוצה החברתית הווירטואלית משמעותית יותר מזו שבעולם האמיתי.

 

האינטרנט משרת, לדברי עמיחי-המבורגר, גם את האנשים המופנמים וגם את המוחצנים. המופנמים יכולים להתבטא בחופשיות בצורה אנונימית בצ'טים או במשחקי הפנטזיה והמוחצנים יכולים לתחזק את מעמדם החברתי ברשתות החברתיות. הרשת היא גם מקום מצוין לנרקיסיסטים. כאן הם יכולים לחלוק עם הזולת את מחשבותיהם וקורותיהם, דרך בלוגים למשל. האינטרנט יכול לחבר לסביבה אנשים הסובלים מסטיגמה בגלל מוצאם, גילם או המראה שלהם.

שבעת המאפיינים, האנונימיות, השליטה בחשיפה, הנגישות וכד', משרתים גם את מי שמחפשים אהבה ורומנטיקה ברשת. המדיום מאפשר להיות בקשר מתמיד עם מושא האהבה, הטקסטים מאפשרים לבטא אהבה, חום ואכפתיות, ואפשר גם לשוחח בשיחות וידיאו. האינטרנט מאפשר לנהל מערכת יחסים שכולה רומנטיקה, חפה מתלאות החיים, להיכנס במהירות לאינטימיות וליצור קשרים מרגשים ומספקים, גם אם לא באו לידי מימוש.

 

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק

 
גם כאן האנונימיות והשליטה ברמת החשיפה מאפשרות לאדם המבוגר לקבל ברשת התייחסות עניינית, המשוחררת מסטריאוטיפים. יש לו שליטה בתקשורת, כלומר הוא יכול לעצב את מסריו בצורה מאורגנת. הוא יכול למצוא בקלות אנשים הדומים לו ומתעניינים בתחומי העניין שלו ולבנות עולם חברתי. הנגישות והזמינות של האינטרנט יכולה לסייע לו לשמור על קשר עם בני המשפחה ועם החברים בכל עת.

 

קשרים חברתיים הם מהיתרונות הבולטים שיש לאינטרנט להציע בגיל המבוגר, ואלה הם כידוע מקור לתחושת אושר וסיפוק. עמיחי-המבורגר מציין שמציאת קבוצות של אנשים העוסקים בתחביב שלנו מרחיבה את עולמנו ויש לה השלכות על הדימוי העצמי. הרשת מאפשרת גם שמירה על קשר עם החברים הוותיקים, במקרה שעברנו לדיור מוגן או אם אנחנו מתקשים להגיע למפגשים. בין השאר הוא מזכיר בהקשר זה את אתר מוטק'ה, המאפשר שמירה על קשרים חברתיים.

 

מהחברים באינטרנט אפשר, לדבריו, לשאוב תמיכה ברגעי מצוקה ובדידות, גם דרך קבוצות תמיכה בנושאים ספציפיים המלוות על ידי אנשי מקצוע, שם ניתן לאוורר את הבעיה וללמוד מניסיונם של אחרים. גלישה באינטרנט מאפשרת גם להכיר בן או בת זוג בצורה דיסקרטית בלי לחשוש ממה יגידו הילדים והחברים, וגם משדרגת את הקשר עם הדור הצעיר ומאפשרת להתחבר לעולם התוכן שלהם. אפשר גם לכתוב ולהעלות תכנים לרשת כביטוי עצמי וגם לחבור לגופי התנדבות ויצירת שינוי חברתי ולבטא את יכולת הנתינה.

 

מבחינת בירוקרטיות, האינטרנט הוא גן עדן של קיצור זמן וכאב ראש, וחשוב לשלוט ביכולת למצוא מידע, לבצע תשלומים ולהוריד טפסים. מובן שהאינטרנט מספק גם בידור. פסיבי, כמו צפייה בסרטים או האזנה למוזיקה, או אקטיבי, כמו משחקים. באינטרנט אפשר גם ללמוד ואפילו לעשות תואר אקדמי. אוניברסיטת הקשישים U3A , למשל, מציעה לימודי תואר דרך הרשת (www.u3a.org.uk), וגם ללמידה לא פורמלית האינטרנט הוא אוצר של מידע. 

 

עוד על מבוגרים ברשת:

עף לה הפוני

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

טיפים להתנהלות נכונה לקראת גיל 65+

ניתן לחלק את החיים שלנו בחלוקה גסה מאוד לשני חלקים מרכזיים. המחצית הראשונה - מלידה עד גיל 65. על פי רוב, זו...

לקריאת הכתבה
שפה שלמה: כל המשמעויות שמאחורי הפרחים

 

מי לא אוהב פרחים? זר פרחים יפה הוא מתנה שכיף לתת ולקבל, ולא רק בחגים או באירוע מיוחד. כשאנחנו רוכשים זר,...

לקריאת הכתבה
רק 15 שקלים כניסה: הבילוי המושלם עם הנכדים בפסח הקרוב

הכתבה מטעם השפדן

מחפשים מה לעשות עם הנכדים בפסח? הנה הצעה לפעילות מיוחדת, שיש בה גם גאווה ישראית וגם...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה