טעימים וידידותיים

אם בעבר יכולנו להדחיק בקלות את העובדה שהעוף שבצלחתנו הוא בעצם תרנגולת והסטייק היה הפעם פרה, היום אקט ההדחקה והניתוק הרגשי, קשים יותר. התחקירים שחושפים חדשות לבקרים מה עוברים בעלי החיים בדרך לצלחת, התמונות הקשות והדיווחים שעולים ברשתות החברתיות, עושים את שלהם ורבים מחליטים להדיר את הבשר וגם את שאר מוצרי משק החי, מהתפריט.
שיעורי הצמחונות והטבעונות רק הולכים ועולים וזה קורה בהיקף רחב, משום מה (הלב היהודי הרחום?), דווקא אצלנו בישראל, בה הוכרזה העיר תל אביב כמעצמת טבעונות.
לחיזוק המגמה, באים מחקרים מדעיים המצביעים על הנזקים הבריאותיים שיש באכילת בשר (גם בלי האנטיביוטיקה וההורמונים שמחדירים לבעלי החיים), בעיקר בשר אדום ויותר מזה מוצרי בשר מעובד ונתונים המצביעים על הנזק הסביבתי שמביאות תעשיות המזון מהחי. בקיצור, לא חסרות סיבות להוריד את הבשר מהתפריט, או לפחות להוריד מינונים.
ועדיין, חגיגות ימי עצמאות, שלנו בישראל כמו גם של ארצות הברית, ממשיכות להתקבע כחינגות של צליית בשר ומשום כך הכריזו ארגונים סביבתיים על ה-4 ביולי, יום העצמאות של ארצות הברית, כ"יום העצמאות מבשר" (Independence from Meat day), כלומר, יום של שחרור, אם תרצו, מהתאווה לבשר.
זה לא קשה כמו שזה נשמע, בעיקר כשמגוון המוצרים המחליפים מוצרי בשר, גדול היום מאי פעם. אפשר למצוא במרכולים נקניקיות (אותנטיות לחלוטין), נקניקים, פסטרמה, המבורגרים, "חזה עוף" ועוד מן הצומח.
בנוסף, לא חסרים חומרי גלם כמו טופו ומוצרי סויה אחרים, סייטן (תחליף בשר מחלבון חיטה), קטניות, דגנים, פטריות ועוד, שניתן להכין מהם בבית מטעמי "בשר", בטעם, צורה ומרקם שיבלבלו כל קרניבור.
הנה שלוש הצעות:
המבורגר פטריות ושיבולת שועל טבעוני
המבורגר פטריות טבעוני של ישי רוזנבאום מהבלוג חציר הצילום באדיבותו
המרכיבים (ל-4 המבורגרים קטנים או שניים גדולים):
סלסלת פטריות גדולה או שתיים קטנות (כ-400 גרם), קצוצות, רצוי תערובת של סוגים
1 בצל קטן קצוץ דק
1-2 שיני שום כתושות
1-2 כפות רוטב סויה
תבלינים: פלפל שחור, כמון, פפריקה מתוקה/חריפה, טיפה צ'ילי חריף גרוס, קמצוץ קינמון
חופן קטן של צנוברים (אופציה)
3/4 כוס שיבולת שועל דקה (או טחונה לאבקה בבלנדר/מעבד מזון)
1 כף קמת תפוחי אדמה/קורנפלור/קמח טפיוקה
3-4 כפות שמן זית
ההכנה:
1. מחממים כמות נדיבה של שמן זית במחבת/סיר, מכניסים את כל המרכיבים חוץ משיבולת השועל והקמח, מקפיצים כמה דקות, מוסיפים את התבלינים ורוטב הסויה ומקפיצים עוד דקה או שתיים.
2. מוציאים את התערובת למסננת, מעמידים אותה מעל הכיור ונותנים לפטריות להצטנן ולהגיר נוזלים במשך 10-15 דקות (אפשר גם להכין את התערובת מראש ולשמור במקרר עד יומיים-שלושה).
3. מערבבים את תערובת הפטריות עם 1/2 כוס שיבולת שועל (משאירים את היתר בצד), הקמח ושמן הזית. ממשיכים לעבד עד לקבלת עיסה אחידה. אם העסק יבש מדי, אפשר להוסיף קצת מים. מומלץ בשלב זה לתת לתערובת לעמוד קצת, כדי לאפשר לשיבולת השועל לספוח את הנוזלים.
4. יוצרים מהתערובת קציצות שטוחות בגודל הרצוי (אפשר להשתמש בטבעת מתאימה ליצירת קציצות עגולות ואחידות בגודלן).
5. מחממים שמן זית במחבת טובה ודואגים לחמם היטב, כדי שההמבורגרים יקבלו מכת חום יפה כשיכנסו למחבת.
6. לא חובה – מקמחים את הקציצות עם יתרת שיבולת השועל (אפשר גם בתוספת פירורי לחם, סולת או פולנטה להוספת פריכות), מכניסים בזהירות את ההמבורגרים למחבת ומטגנים עד להשחמה.
7. אפשר כמובן גם לאפות את ההמבורגרים בתנור, בחום גבוה, או לצלות אותם על הגריל, אבל מומלץ למשוח אותם בשמן זית לפני האפייה או הצלייה.
המתכון באדיבות ישי רוזנבאום מהבלוג "חציר- על חמלה, בריאות ואיכות הסביבה" http://sous.co.il/vegan/
שווארמה טבעונית
שווארמה טבעונית של גידי ויגו תיאבון בריא לכתבה על עצמאות מבשר הצילום באדיבות תיאבון בריא
המרכיבים:
150 גרם טופו
100 גרם סייטן
לתיבול:
1 כפית מלח
1 כפית אבקת שום
2 כפיות חוואיג' מרק
1/2 כפית פלפל אנגלי
2 כפיות כמון
1 כפית כוסברה טחונה
1 כפית פפריקה מעושנת
1 כף שמן זית
1 כף מים
ההכנה
1. מערבבים היטב בקערה, את כל מרכיבי התיבול למעט השמן והמים.
2. מגרדים את הטופו בעזרת פומפייה גסה.
3. חותכים את הסייטן לפרוסות דקות.
4. מערבבים את הטופו והסייטן עם השמן והמים, כדי שיוכלו להדביק את התבלינים.
5. מוסיפים את התבלינים ומערבבים היטב.
6. מניחים את הטופו והסייטן עם התבלינים בכלי סגור לשעה-שעתיים לספיגת הטעמים (לא חובה).
7. מטגנים את התערובת במחבת על אש גבוהה ל-3-5 דקות, עד שהם מקבלים צבע יפה.
המתכון באדיבות גידי ויגו מאתר "תיאבון בריא".
גולאש הונגרי צמחי
פתיתי סויה לגולאש הונגרי צמחי הצילום באדיבות אתר הצמחונות והטבעונות הישראלי
המרכיבים
1 בצל קצוץ
3 תפוחי אדמה
1 פלפל אדום חתוך לקוביות
1 פלפל ירוק חתוך לקוביות
2 עגבניות קצוצות
1 כוס פתיתי סויה
4 עלי דפנה
פפריקה חריפה, פפריקה מתוקה, מלח ופלפל לפי הטעם
ההכנה
1. משרים את פתיתי הסויה במים רותחים למשך כ-20 דקות (הפתיתים יספחו מים עד פי 4 מגודלם).
2. מסננים ושוטפים את הפתיתים מתחת למים זורמים וסוחטים אותם בידיים מעודפי הנוזלים.
3. מטגנים את הבצל עד הזהבה קלה, בסיר לחץ פתוח.
4. מוסיפים את הפלפלים והעגבניות ובוחשים עד שהם מתרככים.
5. מכניסים את פתיתי הסויה לסיר ומוסיפים מים עד לכיסוי התבשיל.
6. מוסיפים את התבלינים.
7. סוגרים את סיר הלחץ ומבשלים בחצי שעה, או עד שהתבשיל מסמיך.
המתכון באדיבות "אתר הצמחונות והטבעונות" הישראלי של עמותת אנונימוס.
הצטרפו לקהילת טבעונים בני 50+ של מוטק'ה
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...