יוגה טיפולית: לעזור לגוף ולנפש

סוחבים רגל? מתקשים לקום מהכורסה? מחלימים מניתוח אורטופדי? יש בגיל המבוגר לא מעט סיבות לחפש מזור ברפואה האלטרנטיבית, גם אם הרפואה הקונבנציונלית נותנת מענה כלשהו ובעיקר אם לא. אחת משיטות הרפואה האלטרנטיבית, שמבטיחה לשפר את איכות התנועה ואת איכות החיים שלכם, היא היוגה הטיפולית.
"היוגה הטיפולית פונה לרבדים הפיזיים, המנטליים והרגשיים של המטופל", מסבירה ליאת ירון, מאמנת בשיטה. "האימון כולל תרגולים מכוונים של מערכת הנשימה, תרגולים של מערכות שריר פנימיות וחיצוניות, חיזוק והרפיה ופיתוח מודעות לדפוסים מזיקים - והחלפתם".
ליאת ירון. טיפול ביוגה טיפולית מטפל בדפוסים מזיקים. צילום באדיבותה
טיפול בשיטה יכול להיות, לדברי ירון, בדיוק מה שאתם צריכים בגיל השלישי. "כשמגיעים לגיל שבו שיווי המשקל מתערער, טווח התנועה יורד והגוף נעשה פחות סלחן, צריך להתחיל להכיר ולהבין מה יש ומה אין. יש אנשים שמכיוון שהם כבר לא יכולים לעסוק בספורט ממש, נשארים במצב של חוסר תנועה, שהוא כשלעצמו גורם סיכון. אם בגיל צעיר אנחנו עובדים על אוטומט והגוף סולח, פתאום יש מגבלה והיא לא מאפשרת להמשיך לתפקד. מכיוון שיוגה טיפולית היא תרגול עדין, אפשר לעשות אותו גם במצב פחות טוב".
במה היא שונה מתרגול יוגה רגיל?
"היוגה הטיפולית באה להתאים את הכלים של היוגה למצב האישי והבריאותי של המטופל. היא לוקחת בחשבון בעיות אורטופדיות, קשיים במערכת הנשימה, בעיות לב ולחץ דם, טראומות לגוף כמו ניתוח או פציעה, מצבי מתח וחרדה ובעיות זיקנה".
האם נדרשת יכולת גופנית מסוימת כדי לתרגל?
"אין צורך ברקע קודם ביוגה ואין מצב פיזי או נפשי שלא מאפשר לתרגל, כי התרגילים מותאמים לצרכים וליכולות. אם אדם לא יכול לשכב על הרצפה, אפשר לתרגל על כיסא ולכל דבר יש פיתרון".
יוגה טיפולית. מתאימה לפתרון בעיות אורטופדיות ולנשימה. צילום באדיבות ליאת ירון (במרכז התמונה)
היוגה הטיפולית היא שיטת טיפול עתיקה, שהתפתחה במקביל להתפתחות היוגה. "במקור היא הייתה שיטה להתפתחות אישית ורוחנית שגם משתמשת בגוף", מסבירה ירון, "אבל כבר בשלבים קדומים היו בה אלמנטים שמכוונים להתמודד עם קשיים ולהפחית סבל. היוגה היא לא ענף ספורט במקור, ולכן במהותה היא נוגעת ומלווה אנשים בכל תחום. הנחות היסוד שלה מתאימות גם להסתכלות טיפולית, אבל רק ב-20 השנים האחרונות השיטה חלחלה גם למערב וקיבלה הכרה כענף בפני עצמו. בארה"ב למשל הבינו שצריך לקבוע קריטריונים ברורים לעיסוק ביוגה תרפיה, וגם הכניסו את השיטה לבתי חולים ולמכוני בריאות, כשיטת טיפול וכרפואה מונעת".
איך בדיוק זה עובד?
"ביוגה בכלל וביוגה הטיפולית בפרט, יש שלושה אלמנטים מרכזיים: הראשון הוא מודעות - להיות קשוב ומודע לגוף ועל ידי כך להיפטר מדפוסים פחות בריאים. כשמגיע אלי אדם שכואבת לו הכתף כשהוא מרים את היד, דרך החשיבה של היוגה אנחנו משתמשים בכאב כבמדריך, כדי ללמוד את הדפוס הנכון שיוביל להרים את היד בלי כאב.
"האלמנט השני הוא שימוש מושכל בנשימה על ידי אימון מערכת הנשימה, הרחבת בית החזה, הזזת הצלעות, הגמשת הסרעפת ומעין עיסוי לשרירי הגב, מערכת העיכול ועוד. ככל שהנשימה עמוקה יותר, אפשר לטפל בבעיות פנימיות יותר. במקביל עובדים על שילוב של נשימה נכונה בתנועה, כדי להרפות ולהגדיל את טווח התנועה.
"הכלי השלישי הוא עבודה על תרגילים שהם ואריאציות מותאמות של תנוחות היוגה. בתרגילים אלה שמים דגש על חוזק ועל הגדלת טווח תנועה, מתוך מחשבה שכל דבר שלא זז - מתנוון. מחפשים איך לזוז בלי כאב בדרכים יצירתיות ומודעות ועובדים גם על שרירים מאוד קטנים ועדינים. אין כאן מניפולציות של המטפל על גוף המטופל. אתה לא פסיבי, אתה המטפל של עצמך וזה שמפעיל את מערכת הדם, הלב והריאות. אף אחד לא יכול לעשות את זה במקומך".
יוגה טיפולית משמעותה להיות קשוב לגוף. צילום באדיבות ליאת ירון
את היוגה הטיפולית אפשר לתרגל באחד על אחד או בקבוצה. "בתרגול של יוגה טיפולית בקבוצה, אי אפשר כמובן להתייחס לבעיות הספציפיות של כל אחד, אבל יש התייחסות לבעיות כלליות כמו קשיי יציבה, בעיות וכאב גב ונשימה לא נכונה. עובדים על חיזוק כפות הרגליים והחיבור לאדמה, חיזוק שרירי הליבה, איזון בין ימין לשמאל. עוסקים באלמנטים עדינים של מודעות לגוף, כדי שכל אחד יוכל למצוא את הדרך להשתמש בזה לצרכיו האישיים. יש אנשים שצריכים כמה שיעורים פרטיים לפני שיצטרפו לקבוצה, אבל אדם שנמצא במצב קשה או ייחודי ולא יכול למשל להתאמן בשכיבה על הרצפה, יזדקק לטיפול פרטני".
כל טיפול פרטני ביוגה טיפולית נפתח באבחון דו שלבי שמתחיל בשיחה, שבה המטפל מספר מה הן הבעיות שמפריעות לו, מתי הן החלו ומה הוא חושב שגרם למצב שלו מתוך האינטואיציה, לצד אינפורמציה בסיסית כמו המחלות מהן הוא סובל. "בשלב השני אנחנו מתחילים בתרגול עדין ואני מתבוננת ורואה דפוסים, מה מכאיב, מה עושה טוב", מסבירה ירון. "בשלב הזה אני תמיד נוכחת לדעת ששני אנשים עם אותה בעיה רפואית יכולים להתנהג אחרת לגמרי, ולכן זה שלב מאוד חשוב. לאחד תנועה מסוימת יכולה להכאיב ולשני לשחרר כאב". לאחר האבחון, ירון מגבשת מסלול עם מטרות ודרכי פעולה ומתחילה בסדרת מפגשים של שעה אחת לשבוע.
מתי מתחילים להרגיש שיפור?
"לרוב אחרי כחודש מרגישים הטבה, ויש כאלה שכבר מהשיעור הראשון יוצאים בעננים. אנשים לרוב ממשיכים בטיפול לתקופות ארוכות וחלקם עוברים בהמשך לתרגל בקבוצה".
דרך תרגול היוגה מגיעים לדבריה גם לנושא של תזונה נכונה. "כשמזהים מה טוב לגוף, מתפתחת גם אכילה מודעת ומתגלים הרגלים לא מיטיבים", היא אומרת, "למשל יותר מדי סוכר בתזונה, יותר מדי מוצרים מעובדים. בנוסף, מכיוון שהגישה הבסיסית של היוגה מדברת על חמלה ואי אלימות, תרגול יוגה מוביל לא פעם למעבר לתזונה צמחונית או טבעונית, אבל זה לא תכתיב, זה יותר פועל יוצא".
בין אם מתאמנים בקבוצה או באופן פרטני, חשוב לדבריה לתרגל כל יום גם בבית. "עם הזמן התרגול הופך לטבע שני, וכשאתה נתקל בקשיים, אתה יכול לשלוף את טכניקות הנשימה שלמדת, את הדרכים להזרים את הדם, לסלק פסולת. קיבלת כלי לחיים".
היוגה הטיפולית מובילה גם לשינוי באורח החיים. צילום באדיבות ליאת ירון
לסיום - ארבעה תרגילי יוגה טיפולית פשוטים שניתן לבצע בבית:
1. תרגיל בסיסי להרגעת מערכת העצבים, זקיפת הגב, הפעלת מערכת הנשימה, הסרעפת והריאות, פתיחת הגב ועיסוי מערכת העיכול והלב:
יושבים על החלק הקדמי של כיסא, כשהגב זקוף ולא נתמך וכפות הרגליים צמודות לרצפה, ונושמים לפחות עשר נשימות עמוקות ואיטיות, דרך האף.
2. תרגיל לעבודה על מערכת הנשימה והגמשת עמוד השדרה:
יושבים על קצה הכיסא, רגליים על הרצפה ומקמרים ומקערים את הגב כמו חתול. קדימה בנשיפה עמוקה ואחורה בשאיפה, שש פעמים.
3. תרגיל להגמשה והארכה של שרירי הגב:
יושבים על קצה הכיסא ומביטים אחורה, כלומר מפתלים את כל הגו לצד אחד, חוזרים למרכז ומפתלים לצד השני, תוך שאיפה בפיתול לאחור ונשיפה בחזרה. מבצעים שלושה פיתולים לסירוגין לכל צד.
4. תרגיל לחיזוק כפות הרגליים, שיווי המשקל והשרירים המייצבים:
עומדים על רגל אחת, כשכף הרגל השנייה מונחת על הרגל העומדת. מרכזים את המבט בנקודה מרוחקת כלשהי ומנסים לעמוד כך למשך עשר שניות. בהמשך עולים ל-30 שניות בכל צד.
תרגילי כושר למבוגרים: הכל על פעילות גופנית בגיל 50 פלוס
אפשר גם לשרוף קלוריות בלי לקום מהספה
ענפי הכושר שגם שונאי הספורט ישמחו לאמץ
8 תרגילים שיעזרו לכם למנוע נפילות
התעמלות עם כיסא: אימון לכל גיל
תרגילי מתיחות פשוטים לביצוע בבית
פעילות אירובית אחרי גיל 50: לשיפור הגוף והנפש
לנער את ה"מלח פלפל": תרגילי יד אחורית
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה
הוא מזדקר בהתרסה או שמוט בהכנעה, בהתאם לגיל ואולי גם לגנטיקה, אבל בעיקר למאמצים שהשקענו בו. בלי סיוע של...
תקראו לזה בריחת סידן, דלדול עצם או אוסטיאופורוזיס, התוצאה היא אחת: העצמות הופכות עם הגיל פריכות...
אורח החיים כיום מכתיב שעות רבות של ישיבה: מול המחשב, ברכב, מול הטלוויזיה. זה נכון במיוחד לימים אלו, שרובנו...