יום השוקולד: החג המתוק מכולם

האמרה הידועה על החגים היהודים גורסת: "ניסו להרוג אותנו, לא הצליחו, בואו נאכל". ואז בא יום השוקולד העולמי והוכיח שיש דרכים נוספות לחגוג. יום השוקולד, "היום המתוק ביותר בשנה", הוא הזדמנות לחגוג בצורה אחרת: סתם לשמוח עם הפינוק הכיפי ביותר. אז אם בא לכם לאמץ חג חדש אל לוח השנה שלכם – אנחנו ממליצים על יום השוקולד. הסיבה לתאריך: ב-7 ביולי, לפני 466 שנה, הגיע השוקולד לאירופה ושינה לאירופאים את החיים.
יש אנשים שחוגגים שוקולד כל השנה, כמו אלי טראב, שהקים את שוקולטריית הבוטיק "קרדינל" לפני למעלה מעשור. בשוקלטרי התל אביבי שלו יוצרים שוקולד בעבודת יד, והריח לבדו מסוכן לדיאטה. הישראלים, הוא אומר, שינו את האופן שבו הם צורכים שוקולד. "זה מקביל למגמה הקולינרית הכללית בארץ, אנשים מתוודעים לאיכויות שונות ולניואנסים חדשים", מסביר טראב. "חוץ מזה, יש מגמה בשנים האחרונות ובכלל – לרדת בסוכר, לעלות באחוזי הקקאו, להגיע לטעמים נקיים יותר, לא מלאכותיים. כשפתחתי את קרדינל אנשים קנו בעיקר למתנות, היום קונים בעיקר לעצמם, לבית".
מבחר משכר. פרלינים בקרדינל. צילום: באדיבות קרדינל
- איך יצא שהגשמת את חלומו של כל ילד בן ארבע והקמת חנות שוקולד?
"מגיל צעיר עסקתי באמנות פלסטית, צורפות. בשוקולד, כמו בתכשיטנות, אתה לוקח חומר, מתיך אותו ומעניק לו צורה חדשה. הרעיון של שינוי צורה, של התעסקות עם חומרים, ריתק אותי".
- אבל למה דווקא שוקולד?
"זאת נישה מאוד גבוהה בתוך קונדיטוריה, עולם שלם של אסתטיקה, של נראות, של טעמים מדויקים. ואחרי 13 שנה שאני עובד עם שוקולד, זה עדיין מסעיר אותי. בכל פעם אני מנסה למצוא עוד חומרים חדשים, טכניקות חדשות, צורות ויזואליות חדשות".
- אתה אוכל שוקולד או שנמאס לך?
"אני אוכל שוקולד כל יום. אני לא יודע אם אני מכור – כי אף פעם לא ניסיתי להפסיק".
חמישה דברים שלא ידעתם על שוקולד
כמה טון שוקולד בא לכם לאכול עכשיו? ההכנה בקרדינל. צילום: באדיבות קרדינל
1. בעולם צורכים 7.3 מיליון טון שוקולד מדי שנה. בארצות הברית לבדה מגלגל השוק הזה מעל 20 מיליארד דולר מדי שנה. האמריקאי הממוצע יאכל כ-4.5 קילו מדי שנה, השוויצרי – כפול מזה.
2. מחקרים הוכיחו שוב ושוב שצריכה מתונה של שוקולד יכולה להאריך את חייכם – היא מפחיתה היווצרות של קרישי דם ונלחמת בכולסטרול הרע. יש מחקרים שמראים שהוא גם מפחית דלקתיות.
3. הטמפרטורה האהובה ביותר על שוקולד היא 15-17 מעלות צלסיוז. אבל אפשר להקפיא שוקולד! קיבלתם חבילה מעולה משוויץ אבל אין מצב שתסיימו הכל? שימו את השוקולד בשקית עם רוכסן ושלחו לפריזר. זה יחזיק מעמד שישה חודשים. בכל מקרה, כדאי לאחסן שוקולד הרחק ממזונות אחרים, שכן הוא סופח בקלות טעמים וריחות אחרים.
4. כן, שוקולד כן צומח על עצים – על עץ הקקאו, ליתר דיוק. 43% מהקקאו בעולם מגיע מחוף השנהב.
5. שוקולד לבן הוא לא שוקולד. אין בו קקאו.
ולא חשבתם שנוותר על מתכון, נכון?
נגיסי שוקולד וקינואה. צילום: איליה רסקין, המזווה
מורן צמרת רסקין, היזמית שמאחורי חנות הטבע האינטרנטית "המזווה - מאגוז ועד תמר" וכותבת בלוג האוכל VeganHightechMom, ממליצה לבחון את רשימת המרכיבים של השוקולדים הקנויים. "החוק מחייב את היצרן לציין את הרכיבים בסדר יורד של הכמות שלהם במוצר. כך שמוצר שהרכיב הראשון שלו הוא סוכר, מכיל ה-מון סוכר וזו סיבה טובה לא לקנות אותו", אומרת צמרת רסקין.
היא ממליצה לקנות חומרי גלם ולהכין בבית. "יש היום מתכונים להכל, ואין יותר כיף מלבשל עם הנכדים. מה גם שיש הרבה יותר סיכוי שהם ירצו לאכול את מה שהם בישלו ביחד עם סבא וסבתא, על אחת כמה וכמה כשמדובר בשוקולד טעים טעים. לא יפריע להם שהוא כמעט בריא".
נגיסי שוקולד וחמאת בוטנים – עם פצפוצי קינואה
שילוב מפתיע שמציע גרסה טעימה, בריאה יחסית וקראנצ'ית לשוקולד ביתי.
צילום: באדיבות איליה רסקין, "המזווה – מאגוז ועד תמר"
המצרכים:
1/4 כוס חמאת קקאו – 45 גרם
קצת פחות מרבע כוס מייפל – 50 גרם
3 כפות גדושות חמאת בוטנים – 60 גרם
3 כפות קינואה לא מבושלת – 25 גרם
1 כף אבקת קקאו – 6 גרם
ההכנה:
(1) מחממים סיר קטן על אש בינונית עד שהוא חם (כחצי דקה), שופכים שכבה אחידה של גרגרי קינואה (שימו לב שהם בשכבה אחת ולא עולים אחד על השני), סוגרים את המכסה, ומזיזים מעט את הסיר על הכיריים כל כמה שניות - ומקשיבים.
גרגרי הקינואה יעשו מין רעש שנשמע כמו "פק" קטן כזה, ממש חלש, אז צריך לשים לב להקשיב לסיר, וכשנגמרים הפיקפוקים (כשתי דקות בערך) יש להוריד מהאש ולהוציא את הקינואה לקערה מיד (כי הסיר עדיין חם). ההבדל בין פיצפוצי קינואה קריספים וטעימים לבין גרגרי קינואה שרופים הוא הבדל של שניות, אז שימו לב.
(2) ממיסים את חמאת הקקאו בבן-מארי (או פשוט בסיר קטן על גבי סיר גדול יותר עם מים רותחים), מוסיפים את הקקאו, את חמאת הבוטנים ואת סירופ המייפל ומערבבים היטב עד שהכל נמס ואחיד (שימו לב לא להכניס מים לתערובת הזו).
(3) מוסיפים את הקינואה התפוחה ומערבבים היטב.
(4) שופכים את התערובת לתבנית השקעים שנבחרה ומכניסים לפריזר. השוקולדים יתקשו תוך כמה דקות ויהיו במרקם מוצק אך נמס בפה. אפשר לשמור בפריזר או במקרר.
[#middleBanner]
שוקולד מריר משפר ביצועים אצל חולים
מתכונים לאפייה מהירה של ארז קומורובסקי
3 עוגות גבינה: המפתיעה, המיוחדת והקלאסית
עוד במדור האוכל של מוטק'ה


אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...