חזרה למגזין אוכל

יופי טופו: מתכונים מנצחים עם טופו

הוא עשיר בחלבון ובסידן, ויתרונו הקולינרי הגדול טמון בעובדה שהוא סופח אליו בקלות כל טעם שתשדכו לו. לטופו יש כבר מקום של כבוד בארץ ולא רק בקרב צמחונים, ואנחנו פה עם שלושה מתכוני טופו שתוכלו בקלות לנסות בבית
מאת לין לוי 05/03/20
יופי טופו: מתכונים מנצחים עם טופו
תחליף מצוין למזון מן החי (צילום: shutterstock)

 

בדרום-מזרח אסיה הוא נחשב למזון בסיסי כבר אלפי שנים, אבל אצלנו במזרח התיכון טופו הוא שחקן חדש יחסית. הוא עשוי מפולי סויה ולרוב נצרך במקום מוצרי חלב או בשר, כי הוא עשיר בחלבון ומהווה תחליף נהדר למוצרים מן החי.

אם בעבר היה ניתן למצוא אותו בעיקר בחנויות טבע, היום הטופו נמצא בכל מקום - במקררים של מכולות, בצרכניות, בסופרים ואפילו בחנויות נוחות בתחנות דלק. בנוסף לטופו הגולמי המיועד לבישול, אפשר למצוא היום גם מבחר מוצרים מבוססי טופו כמו ממרחים, גלידה ומעדנים. במסעדות כבר לא נדיר למצוא שניצל טופו, שיפודי טופו ואפילו לחמניות באן ממולאות בתערובת טופו וירקות, שמאוד מזכירה בטעמה את הבשר.

 

מה אפשר לעשות עם טופו?

 

הרכיב שהפך את הטופו לכה פופולרי הוא ללא ספק החלבון. יתרון נוסף של טופו בא לידי ביטוי בכך שהוא סופח בקלות כל דבר שמוסיפים אליו - מניפולציה קלה עם רוטב או תבלינים ומתקבלת תוצאה שהיא שלם הגדול מסך מרכיביו. פשוט משרים את הטופו (שהוא בבסיסו נטול טעם) למשך כמה שעות והוא יקבל כל טעם שתרצו, בין אם זה טעם של שווארמה ובין אם של ביף בורגיניון.

באפייה טופו יכול להחליף ביצים, ואפשר להכין מטופו גם מקושקשת: פשוט מפוררים אותו בעזרת מזלג ומטגנים יחד עם בצל וקצת עגבניות, שיעניקו לו טעם של מנת בוקר אולטימטיבית. אפשר להכין מטופו גם ממרחים ומטבלים, להוסיפו לכל סלט ותבשילים, או להכין ממנו קציצות ומרקים.

 

טופו: יתרונות בריאותיים

 

טופו מכיל חלבון מלא הכולל את כל חומצות האמינו שהגוף זקוק להן, ושימו לב לנתון הבא: 95% מהחלבון שבטופו נקלט בגוף שלנו. חוץ מחלבון יש בטופו גם סידן, ומבחינת כמות מדובר על יותר סידן מאשר בחלב בקר. בנוסף לכך הוא גם דל שומן ונטול כולסטרול ויש בו פיטואסטרוגנים, החיוניים לשמירה על צפיפות העצם ורעננות העור.

 

ועכשיו, כמה מתכונים קלים שתוכלו לנסות בבית עם טופו:

 

תבשיל שעועית ירוקה עם רוטב חמאת בוטנים

 

צילום: ליאור חורש

 

מצרכים:

2 בצלים סגולים

2 בצלים רגילים

1/2 צרור בצל ירוק

1/2 קילו שעועית ירוקה עדינה (אפשר קפואה)

חבילת טופו (כ-250 גרם)

2 כפות חמאת בוטנים

2 כפות סוכר חום

3 כפות סויה

מיץ מלימון שלם

חופן אבקת קארי צהוב

להגשה: אורז לבן מבושל

 

ההכנה:

1. במחבת מטגנים קוביות טופו עם קארי, מעט סוכר חום, מיץ לימון וכף סויה. משחימים ומורידים מהאש.

2. יוצקים 2 כפות סויה, את שאר הסוכר החום וחמאת בוטנים לסיר רחב.

3. מוסיפים לסיר מעט מים, מערבבים וטועמים. אם מלוח מדי מוסיפים עוד סוכר, ואם מתוק - מוסיפים סויה.

4. מוסיפים את השעועית הירוקה.

5. חותכים את הבצל הרגיל והסגול לקוביות גסות מאוד ומוסיפים לסיר.

6. מביאים לרתיחה ומוסיפים את הטופו.

7. מנמיכים, מכסים ומבשלים כעשר דקות.

8. בתום הבישול מוסיפים רצועות של בצל ירוק, מערבבים ומגישים על אורז לבן.

                  

המתכון באדיבות השפית מיקה שמעונוב, מדריכת טיולים קולינריים לגאורגיה

 

פאד גרין: תבשיל טופו, אטריות ופטריות

 

צילום: רוני נחמד

 

מצרכים (ל-4 סועדים):

חבילת אטריות אורז

10 פטריות שיטאקי שהושרו כשעה במים רותחים

1 בצל סגול פרוס דק

4 גבעולי בצל ירוק חתוכים למקלות באורך 4 ס"מ

200 גרם שעועית ירוקה טרייה ושטופה שנחלטה במים רותחים כ-2 דקות

2 קישואים נקיים ופרוסים לרצועות דקות

200 גרם טופו חתוך לקוביות בגודל 1*1 ס"מ

250 מ"ל חלב קוקוס

1/2 כוס ציר ירקות/מים

1 כף ג'ינג'ר מגורד

2 שיני שום קצוצות דק

4 כפות שמן קנולה

5 כפות רוטב סויה

1 כף סוכר

מלח פלפל לפי הטעם

כוסברה קצוצה לקישוט

 

ההכנה:

1. מטגנים בסיר את הבצלים והג'ינג'ר למשך 2 דקות.

2. מוסיפים את השום ומקפיצים דקה נוספת.

3. מוסיפים את כל הירקות ומקפיצים על להבה גבוהה עד שהם מתרככים מבפנים, ועדיין שומרים על פריכות.

4. מוסיפים את רוטב הסויה, חלב הקוקוס והמים/ציר הירקות.

5. מביאים לרתיחה ומתבלים בסוכר, מלח ופלפל לפי הטעם.

6. במקביל מבשלים את האטריות בנפרד לפי הוראות היצרן. לחילופין ניתן להשרות את האטריות במים מראש למספר שעות, ולאחר מכן לחלוט 2-3 דקות.

7. מעבירים את האטריות לסיר עם הרוטב ומערבבים קלות עד כדי ספיגה.

8. מחלקים לצלחות הגשה ומעטרים כל מנה בכוסברה קצוצה.

 

המתכון באדיבות השף ירון שנבל, מסעדת קופינס

 

אגדשי טופו: קוביות טופו בציפוי פריך

 

צילום: דרור ורשבסקי

 

מצרכים (ל-2 מנות):

לטופו:

150 גרם קוביות טופו

קורנפלור לציפוי

שמן לטיגון

לרוטב:

5 גרם ג'ינג'ר מגורד

20 מ"ל רוטב סויה

150 מ"ל מים

20 גרם סוכר

10 מ"ל מירין

להגשה:

4-5 גבעולי בצל ירוק

 

ההכנה:

1. טובלים את הטופו חתוך לקוביות בקורנפלור, מרתיחים שמן ומטגנים עד שנעשה קשה.

2. מכינים את הרוטב: מכניסים את כל המרכיבים ביחד לסיר, מביאים לרתיחה ומכבים.

3. יוצקים את הרוטב על הטופו ומוסיפים בצל ירוק קצוץ.

 

המתכון באדיבות מסעדת ״מיסו״

 

2  תגובות  אהבו

התמונה של תגונה בנימין ליפשיץ 05/03/20

***אינני סבור שטופו כל כך -עשיר- בחלבון,,,,

ב-100 גרם טופו יש כ-8 גרם חלבון.

ב-100 גרם שעועית יש כ-10 גרם חלבון,

ב-100 גרם חומוס יש כ-20 גרם חלבון,,,,זה עשיר בחלבון.קרא עוד

***אינני סבור שטופו כל כך -עשיר- בחלבון,,,,



ב-100 גרם טופו יש כ-8 גרם חלבון.



ב-100 גרם שעועית יש כ-10 גרם חלבון,



ב-100 גרם חומוס יש כ-20 גרם חלבון,,,,זה עשיר בחלבון.


התמונה של תגונה רחל _895_ 12/03/20
תודה בנימין על המידע, מאד נכון מה שכתבת. אבל יחד עם זה לא צריך לשכוח שרוב המזרח הרחוק אוכל בעיקר ירקות, לאו דוקא נבחרת הירקות שאנחנו מכירים. הטופו מגיע מעיבוד של סויה , הוא מתאים להרגלי התזונה שלהם .
התמונה של תגונה ציפי עיני 17/03/20
האם קיים מתכון טופו למתחילים- לא עשיתי דבר עם טופו... אז אם אפשר מתכון קל בבקשה
התמונה של תגונה אורנה _704_ 01/04/20
ציפי שלום,
אני חותכת את הטופו לקוביות, משרה ברוטב סויה ורכז רימונים, מטגנת במחבת פסים עם מעט שמן שומשום או כל שמן אחר שיש לך ומגישה עם אורז לבן וירק מבושל ליד לפי הטעם.
בהצלחה!
התמונה של תגונה סוניה פרפיניאל 10/05/20
אני אוהבת טופו כפי שהוא: עם סלט ירקות פשות של עגבניה מלפפון ובתל. מלח הרבה לימון ושמן זית. לא צריך יותר מזה
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

העיקרית, הסלטים והקינוח: 5 מתכונים מעניינים עם טחינה
מושלמת לניגוב עם פיתה אבל גם כרוטב לסלט, ושמור לה כיום מקום של כבוד גם במנות גורמה במסעדות שף יוקרתיות. כזו...
לקריאת הכתבה
הלהיט הקולינרי: מתכונים עם דפי אורז
קשה להתעלם מהלהיט העכשווי בתחום הקולינרי: דפי אורז. בתקופת הקורונה והשהות הממושכת בבית הם צברו תאוצה...
לקריאת הכתבה
תפוח אדמה: כוכב גם בלי מדורה
הם אהובים ופופולריים בכל מטבח וניתן להכין אותם בשלל צורות – לטגן, לבשל, לאפות או לצלות. בל"ג בעומר תפוחי...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה