יש לנו פיצוח: איך לאכול גרעינים

האסוציאציה החיובית היחידה שעורר אצלנו הסכם הגרעין עם איראן מהשבוע שעבר, נוגעת לגרעינים שחורים. אלה שהופכים ערב משמים מול הטלוויזיה לפסטיבל של פיצוח קולני ועוזרים ללחום בתרדמה מחד ובתשוקה למתוק, מאידך.
הגרעינים השחורים, או זרעי החמנייה, שהתחילו את דרכם כמזון לציפורים, הפכו לחלק בלתי נפרד מההוויה הישראלית ובעבר נודעו כנשק מתריס בפי הצבר החצוף. המבוגרים בכם, זוכרים ודאי כיצד פוצחו גרעינים בעבר גם באולם הקולנוע וכיצד קליפות לחות נדבקו לעורפי היושבים בשורה שמלפנים.
מעבר לפולקלור, זרעי החמנייה הם חלק מקבוצה מזינה ובריאה במיוחד של מזונות שכדאי לשלב בתפריט, הזרעים. זרעים קיימים אצל צמחים המתרבים ברבייה זוויגית (בשונה מרבייה בעזרת נבגים, שלוחות, נצרים וכד'). הזרע נוצר בתוך הפרי, לאחר הפריית השחלה על ידי האבקנים.
איזה חלק של הזרע אנחנו אוכלים?
אנרגיית החיים של הצמח כולו. צילום: shutterstock
זרעים בטבע באים בצבעים, צורות ומימדים שונים. הם מופצים עם הרוח, לעתים בעזרת כנפיים קטנות או ציצות כמו "ראש הסבא" של הסביון, הם מגיעים למקומות חדשים גם עם זרמי מים, או על גופם של חרקים ושאר בעלי חיים.
זרעים של מגוון צמחים, התגלו לאורך הדורות כטובים למאכל. מגידולי שדה כמו חיטה, שעורה ותירס, דרך הקטניות והאגוזים, זרעי פירות כמו הרימון, זרעי דלועים וזרעי שיחים שונים כמו שומר וכמון. הם נאכלים שלמים, טחונים לקמח או סחוטים לשמן.
חלקו הפנימי של הזרע נקרא עובר וממנו מתפתח הצמח. סביבו יש רקמת אגירה שנועדה להזנה ובשכבה החיצונית הקליפה שמגנה על כול העסק. החומרים שברקמת האגירה, אם אלה עמילנים, חלבונים, שומנים או סוכרים, הם הקובעים את ערכו הבריאותי של הזרע והרכבם משתנה מצמח לצמח.
הזרעים אוצרים בתוכם את אנרגיית החיים של הצמח כולו. המשמעות היא, שפע של חומרים מזינים, שמועילים למערכות רבות בגוף האדם. הם טובים ללב ולכלי הדם, נלחמים בדלקות, מונעים סרטן, מאזנים את רמת הסוכר, משמרים צפיפות עצם ותורמים למערכת העצבים, לעיכול תקין, לאיזון הורמונלי, לחיזוק מערכת החיסון ולשיפור מצב הרוח.
מה אפשר לעשות עם זרעים?
לערבב במאפים, סלט או בתיבול. צילום: shutterstock
זרעים שונים אפשר לשלב במאפים, לערב בסלט, בגרנולה, בדייסה או בשייק. זרעים אחרים יצלחו לתיבול, כמו זרעי כוסברה, זרעי קצח, כמון, קימל, שומר, הל, או חילבה.
בין הזרעים המוכרים והוותיקים בישראל, אפשר למנות, לצד זרעי החמנייה, את זרעי הדלעת המוכרים בשם "גרעינים לבנים" ומהווים גם כן חברי כבוד בתפריט הפיצוחים הישראלי. גם את זרעי השומשום, חומר הגלם לטחינה ולחלווה והציפוי האולטימטיבי לכל חלה, לחמנייה ובייגלע, אין צורך להציג. אפשר רק להוסיף שזרעי השומשום צומחים בתוך תרמיל, על צמח שמקורו בהודו, בורמה ואתיופיה ושיש גם זן של שומשום שחור, המוכר במטבח האסיאתי.
קצת פחות מוכרים הם זרעי הפשתן, זרעים חומים כהים שהוכתרו כ"מזון על" בשל תכולה גבוהה של שומן רב בלתי רווי, כולל חומצת שומן שהופכת בגוף לאומגה 3. חומרים בשם פיטוסטרולים שנמצאים בפשתן, מעכבים את ספיגת הכולסטרול הרע במעי.
את זרעי הפשתן, מומלץ לקנות שלמים ולטחון בבית במטחנת תבלינים, כדי לשמור על העושר התזונתי. למניעת עצירות, ניתן גם להשרות שתי כפיות של זרעי הפשתן בכוס מים למשך לילה ולשתות את המשרה בבוקר.
הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה
מה היתרונות התזונתיים של זרעים?
חלק מהזרעים מככבים ברשימת מזונות העל, כמו צ'יה. צילום: shutterstock
בקליפת הזרע כמות גבוהה של סיבים תזונתיים ובתוך הגרעין שפע של חלבון, ויטמינים שונים, מינרלים כמו סידן, מגנזיום, אשלגן וברזל ואסגטרוגנים צמחיים, ההופכים אותו מועיל לתופעות גיל המעבר.
זרעי צי'ה, שהם זרעיו של אחד מזני המרווה, מככבים גם הם ברשימת מזונות העל, בשל תכולה גבוהה של ברזל, סידן, ויטמין C ואומגה 3. הם קטנטנים ושחורים וטעמם הנייטרלי מאפשר לאכול אותם ולהרגיש בלי. במגע עם נוזלים, הם תופחים ומפרישים מעין ג'ל.
מה אפשר לעשות עם זרעים?
פודינג צ'יה קליל, אפשר להכין בהשריית כמה כפיות זרעים בצלוחית בתוך חלב סויה, להניח במקרר למשך כמה שעות עד שהם הופכים לג'ל, לקשט בשברי אגוזים ולמזוג סילאן או מייפל.
זרעים שונים, אפשר גם להשרות במים לפני השימוש כדי לרכך ולשפר את הערך התזונתי ואפשר גם להנביט אותם. כשקונים זרעים, חשוב כמובן להקפיד על הטריות.
הצטרפו לקהילת הטבעונים אחרי גיל 50 של מוטק'ה
המתכון: שומשומיות ביתיות
צילום: shutterstock
המרכיבים
400-450 גר' שומשום (2 וחצי כוסות)
חצי כוס סוכר
2 כפות דבש
קורט מלח
ההכנה
(1) שמים מחבת גדולה או סיר שטוח (עדיף עם פלטה מלמטה) על הכיריים, על אש בינונית-קטנה. ממיסים את הסוכר, הדבש וקורט המלח, תוך ערבוב בכף עץ.
(2) כשהתערובת נמסה, אך עדיין לא מתקרמלת, מוסיפים את זרעי השומשום. ממשיכים לערבב, עד שהזרעים מתכסים בשכבת הסוכר והדבש שהתקרמלו והזהיבו.
(3) מנקים היטב את משטח עבודה (רצוי משיש או נירוסטה שיוכלו לקרר את העיסה) ומשמנים אותו מעט למניעת הידבקות. הופכים את המחבת על השיש ומורידים את מה שנדבק בעזרת כף העץ.
(4) משטחים את הערמה במערוך משומן או בידיים לחות (זהירות, זה חם מאוד!), לעובי של כחצי ס"מ.
(5) חורצים בתערובת השטוחה, חריצי שתי וערב אלכסוניים או ישרים. נותנים לשומשומיות להתקרר ומכניסים אותן לצנצנת סגורה. בקיץ, יש לשמור אותה במקרר.
עוד במדור האוכל של מוטק'ה
כל מה שרציתם לדעת על תיבול וכמה דברים שלא
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
מה עושים עם פירות יער
האם אפשר להנביט בבית?
איך אפשר להשיג אומגה 3 מהצומח?
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...