חזרה לחדשות היום

כל זכות: כל הזכויות באתר אחד

האם אתם יודעים מה הזכויות שלהן אתם זכאים? האם אתם יודעים כיצד לממש אותן? ארגון "כל זכות" פועל במטרה להגדיל את נגישות המידע לציבור באשר לזכויותיו השונות באמצעות אתר אינטרנט שבו מפורטות הזכויות של הסקטורים השונים ודרכי מימושן, לצד מידע על ארגונים מסייע
עדי כץ 23/10/11
כל זכות: כל הזכויות באתר אחד

(צילום: Shutterstock)

 

האם אתם מכירים היטב את הזכויות המגיעות לכם כאזרחים ותיקים? ספק רב. במרבית חלקי הציבור, בוודאי אצל מי שנקראות "אוכלוסיות מוחלשות", קיימת בורות רבה באשר לזכויות. מחקרים מראים שלא פחות מ-50 אחוז מהזכויות המגיעות לאזרחים במדינת ישראל אינן מגיעות, בשל אותה בורות, לידי מיצוי. ארגון "כל זכות", שהוקם לפני כשנה על ידי אנשי התוכנה אמיתי קורן וארז פרלמוטר, שם לו למטרה להגדיל את נגישות המידע לציבור הרחב על חלקיו השונים באשר לזכויותיו החברתיות והאזרחיות. 

 

זאת באמצעות אתר אינטרנט המבוסס על ויקיפדיה, שבו מפורטות הזכויות של הסקטורים השונים ודרכי מימושן, לצד מידע על ארגונים מסייעים, ספקי זכויות, תקדימים משפטיים רלוונטיים ועוד. לדברי סמנכ"ל הארגון, עדן פוקס, יועץ ארגוני בעברו העוסק במסגרת כל זכות ביצירת שותפויות עם ארגונים ובניהול קהילות הידע וההנגשה, הפער העצום שקיים בישראל, כמו גם במדינות אחרות, בין הזכויות הקבועות בחוק לבין אלה המגיעות למיצוי ניכר בעיקר אצל אוכלוסיות של פריפריה כלכלית, שפתית, תרבותית וטכנולוגית. "מדובר באוכלוסיות מוחלשות, שאמורות לקבל יותר וממצות פחות. אוכלוסיית הקשישים היא אחת מהן". 

 

 המפתח לצמצום הפער הזה הוא הנגשת המידע והפיכתו ידידותי למשתמש. "אנחנו מטפלים בחוליה החשובה שהיא חוליית המידע. מחקרים מראים, שאחת הסיבות העיקריות לאי מיצוי זכויות היא העובדה שחלקים שלמים בציבור לא יודעים מה הן זכויותיהם ואיך ממצים אותן, כלומר לאן ואיך פונים. גם כשהם מנסים, הם נכשלים ונקלעים לייאוש ולתסכול. "האתר שלנו נועד להציג את כל הזכויות והשירותים הנלווים אליהן המגיעים לאזרחים בישראל. 

 

בין התחומים המשמעותיים אפשר למצוא את תחום הזקנה והזדקנות ותחום ניצולי השואה, לצד מעוטי יכולת, נשים, נפגעי תאונות דרכים, עיוורים ולקויי ראייה ועוד. בשנה שהוא פועל הגיע האתר ל-1,600 עמודי תוכן מעודכנים ונצרך על ידי כ-50 אלף ויותר אנשים בחודש. זוהי חשיפה גדולה, בהתחשב בעובדה שהאתר איננו מסחרי ולא ניתן לו עדיין פרסום רב". המידע מגיע לאתר משותפי תוכן. "אנחנו ארגון קטן, אבל ייצרנו פלטפורמה שבה ארגונים מתחומים שונים יכולים להציג את פעילותם. יש בהם עמותות, קליניקות משפטיות.

 

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק



היום עובדים איתנו יותר מ-100 ארגונים, ויש לנו גם שותפויות עם מנגישי זכויות לאוכלוסיות בפריפריה. במסגרת שיתופי הפעולה חברנו גם לאתר מוטק'ה, שבו נשמש כגוף ידע משמעותי ומעודכן בכל הנוגע לזכויות, לשירותים ולארגוני סיוע לבני הגיל השלישי". ל"כל זכות" גם קהילות ידע של ארגונים שונים, הכוללות כרגע את עמותת המשפט בשירות הזקנה, אשל-ג'וינט ישראל, המחלקה לזקן בעיריית ירושלים, שירותי ייעוץ לקשיש של המוסד לביטוח לאומי והקליניקה לסיוע משפטי לקשישים ולניצולי שואה באוניברסיטת בר אילן. "יש גופים נוספים שעדיין לא הצטרפו, כמו משרד הגמלאים, אבל בגדול דלתנו פתוחה לכל ארגון שרוצה להוסיף מידע בתחום הזקנה. לשמחתנו אנחנו יודעים שהמידע מגיע לעשרות אלפי אנשים מדי חודש, ויודעים גם להצביע על השימוש שהם עושים בידע". 


מה הקשיים האופייניים לבני הגיל השלישי בדרך אל המידע לגבי זכויותיהם?
"קשישים הם אנשים מוחלשים בחברה. הם סובלים מיכולת שהולכת ונחלשת. גם מבחינה טכנולוגית ונגישות למקורות מידע כמו האינטרנט יש לעתים בעיה. נכון שגם אנחנו פועלים באינטרנט, אבל לקחנו בחשבון שבני המשפחה של הקשיש יכולים לעזור לו. מלבד זאת, אנחנו משתדלים להגיע פיזית גם למנגישי או לסוכני הזכויות. במסגרת זו אנחנו נותנים הדרכה לעובדים סוציאליים בתחום הזקנה ולצוותים בבתי אבות, כדי לפקוח את עיניהם לטובת הלקוחות או המטופלים. "קושי נוסף שעומד בפני האדם המבוגר, הוא מידע שפשוט אינו קיים או שקיים אך מנוסח בצורה משפטית או מעורפלת. באתר של ביטוח לאומי, למשל, יש טקסטים שאדם סביר לא יכול להבין. 

 

"בעיה נוספת היא שגופים שונים מפרסמים רק מה הם עצמם נותנים. אדם מבוגר שהוא גם סיעודי, גם לקוי ראייה וגם ניצול שואה, זכאי לזכויות מגופים שונים. ברגע שהוא או אפילו בני משפחתו נכנסים לאתר של עמותה מסוימת, הם ילמדו רק מה היא עצמה נותנת, והחיפוש הזה מעייף. אנחנו מספקים מידע מקיף ובשפה פשוטה ומובנת לכל אחד".

לאתר כל זכות: לחצו

 

 

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
לפורום מימוש ומיצוי זכויות  לחצו

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בחדשות היום

מתכננים צוואה זוגית? דעו את הסכנות

עריכת צוואה היאצעד לגיטימי ומתבקש כיום. כשבני זוג הנשואים שנים רבות מגיעים לעו"ד לערוך צוואה, ההחלטה...

לקריאת הכתבה
אזרחים ותיקים? מגיעות לכם זכויות מיוחדות בתקופת הקורונה

היום (1.10) חל "יום הקשיש הבינלאומי" או "יום הזקנה הבינלאומי", תלוי במושג המועדף עליכם. כאזרחים ותיקים כפי...

לקריאת הכתבה
"מטרתנו היא למגר אפליה על רקע גיל"

אם אתם אזרחים ותיקים אתם ודאי כבר יודעים, שבכל עיר בארץ קיימת מחלקה לאזרחים ותיקים שנמצאת במסגרת האגף...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה