כל מה שטוב בפרג (ומתכון מנצח)

אנחנו מכירים אותו מאוזני ההמן, מהפאי ומעוגות בכלל, אבל הפרג היה כאן הרבה לפנינו ולמעשה מוזכר כבר במשנה ובתלמוד. גם בתרבויות זרות -מהפרעונים במצרים ועד המוסלמים באסיה - ייחסו לפרג בגרסת הצמח המקורי תכונות של הרגעה וריפוי כאבים, בין השאר הודות לעובדה שהוא מכיל משככי כאבים מוכרים כמו נרקוטין, מורפין וקודאין. אז מה הם היתרונות של הפרג ואיך נוכל להשתמש בהם לתועלתנו ולא רק בחג פורים?
פרג – פי 10 יותר סידן מחלב
עשיר בסידן, ויטמינים ומינרלים חיוניים. פרג, צילום: Shutterstock
הפרג מכיל כמות נכבדת של סידן, המרכיב החשוב ביותר ששומר על מבנה ותפקוד תקין של עצמות הגוף והשרירים. למעשה הפרג מכיל פי 10 יותר סידן מאשר בחלב: 100 גרם פרג מכילים כ-1500 מ"ג סידן. הפרג ידוע ביכולתו לחזק את המערכת החיסונית, בין השאר בזכות העובדה שהוא מכיל ויטמינים ומינרלים כמו אשלגן (שמונע אבנים בכליות), אבץ, זרחן, ויטמין B ומגנזיום, שידועים כשומרים על הלב, מערכת העצבים ועצמות הגוף.
הפרג הוא גם מקור חשוב לסיבים תזונתיים: כף פרג מכילה 2 גרם סיבים טובים ו-100 גרם פרג מכילים את מחצית כמות הסיבים המומלצים לאדם ביום. תזונה עשירה בסיבים תזונתיים מומלצת למי שמעוניינים לשפר את תפקוד מערכת העיכול, למנוע עצירות ולהפחית את ספיגת הכולסטרול מהמזון שאנו אוכלים.
הפרג מכיל גם נוגדי חמצון שלהם השפעה טובה על הבריאות בכלל ועל מניעת מחלות בפרט. בנוסף, נוגדי חמצון עוזרים לעור הפנים והגוף להיות גמיש וחיוני. הפרג מכיל גם חומצות שומן איכותיות ובלתי רוויות שמאזנות את רמת הכולסטרול בדם.
זהירות – קלוריות!
ב-100 גרם פרג יש כ-450 קלוריות כשקרוב למחציתן מקורן משמן, כך שמי ששומרים על משקלם צריכים ליהנות ממנו בזהירות רבה, במיוחד אם מדובר בעוגה או באוזני המן שגם כך מכילים קמח, סוכר, חלב וחמאה. מאידך, מי שזקוקים לתוספת קלורית יכולים לאכול בהנאה.
איפה מאחסנים פרג?
מומלץ לאחסן בכלי אטום, רחוק משמש ומאור. צילום: Shutterstock
המשקיענים ירכשו פרג שלם בחנות תבלינים ויטחנו אותו לבד. אם אין באפשרותכם לעשות זאת, כדאי לרכוש פרג של חברה מוכרת באריזה אטומה לגמרי ולאחסן אותו בבית בכלי אטום, במדף או בארון סגור, רחוק מאור ומשמש. איך תדעו שהפרג טרי? זה פשוט: תטעמו אותו. אם הוא מר מאוד הוא לא טרי ולא כדאי להשתמש בו. יש כאלה שמעדיפים לאחסן את הפרג במקפיא, כי הקור שומר על הטריות של הגרגירים ומונע התחמצנות.
איך נהנים מהפרג?
כמובן, אפשר לעשות שימוש בפרג באפיית עוגות, פאי, אוזני המן ועוד מטעמים מתוקים, אבל ניתן גם להוסיף אותו ללחם שאופים. הפרג ישתלב מעולה גם בסלטים, בפשטידות או בפסטות. אפשר להשתמש בפרג כתבלין למנות דגים ובשר או בשייקים ורטבים, כי הפרג יסמיך אותם היטב. חובבי הגבינות יכולים להוסיף מעט פרג גם לארוחה חלבית.
ולקינוח – מתכון לעוגת פרג תפוחים בציפוי שוקולד
צילום: Shutterstock
מרכיבים:
200 גרם פרג
1 כוס חלב
200 גרם חמאה
1 כוס (אפשר גם חצי כוס) סוכר
גרידה מלימון אחד או מתפוז אחד
קורט מלח
4 ביצים
כוס ורבע קמח
שקית אבקת אפייה
2 תפוחי עץ
50 גרם צימוקים
לציפוי:
200 גרם שוקולד מריר
1 מיכל שמנת מתוקה
ההכנה:
1. להרתיח את החלב, וכשרותח להוסיף את הפרג ולקרר.
2. להמיס את החמאה ולערבב ביחד עם החלב והפרג.
3. להוסיף לחמאה 4 ביצים ואת הפרג המקורר ולערבב.
4. להוסיף כוס ורבע קמח מעורבב עם שקית אבקת אפייה.
5. לגרד 2 תפוחי עץ גראנד ולהוסיף את הצימוקים. לערבב לתוך התערובת.
6. לאפות בשתי תבניות אנגליש קייק למשך 50 דקות בתנור בחום של 170 מעלות.
7. להכין את הציפוי: להמיס את השוקולד עם השמנת המתוקה, לערבב ולשפוך על העוגה כשהיא חמה.
המתכון באדיבות תמי סול, בעלת סדנאות בישול לילדים ולמבוגרים "מבשלים עם תמי"
אוזני המן במילוי ריקוטה כבר טעמתם?
מתכונים לאפייה מהירה של ארז קומורובסקי
ואפילו יום הקרואסון
עוד במדור האוכל של מוטק'ה
אוהבים לבשל ולאפות? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה



בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...