חזרה לבריאות טובה

כל מה שצריך לדעת על חלב

חלב הוא המקור העיקרי שלנו לסידן. הוא מספק גם ויטמינים, מינרלים, אשלגן ומגנזיום. ויש גם מתכון דל קלוריות לשבועות
ענת טימין 26/05/09
כל מה שצריך לדעת על חלב
לקראת חג השבועות, כמה עובדות מעניינות על השחקן הראשי של החג - החלב: ? חלב הינו מזוננו הראשוני מרגע הולדנו. האדם הוא היונק היחיד שממשיך לצרוך חלב גם לאחר גיל הינקות, והינו היחיד שצורך חלב מיונקים אחרים. בישראל אנו צורכים כ- 406 מיליון ליטר חלב בשנה, שהם בממוצע כ- 875 כוסות חלב לאדם בשנה. ? חלב ומוצריו חשובים לבריאותנו ומספקים לגופנו ויטמינים ומינרלים מקבוצת B, לרבות 12B , ויטמין A, אשלגן ומגנזיום. ? החלב הוא המקור העיקרי בתפריט שלנו לסידן, ב-80 גרם גבינה צפתית יש 327 מ"ג סידן לעומת שבעה שקדים המכילים 20 מ"ג סידן. סידן הוא המינרל השכיח ביותר בגופנו, רובו נמצא בעצמות ובשיניים והשאר נמצא בדם וברקמות הגוף. הסידן חיוני ליצירה ולתחזוקה של עצמות הגוף, להתכווצות שרירים ולקרישת דם. אנשים אשר אינם צורכים כמות מספקת של מוצרי חלב יכולים להשלים את תצרוכת הסידן מפירות יבשים, מסרדינים, משומשום, מפשתן, מזיתים ומטחינה, אך בכמות קטנה בהרבה מאשר במוצרי החלב. במקרים מסוימים תידרש לקיחת תוסף. כמות הסידן היומית המומלצת: בגיל ההתבגרות ? 1,300 מ"ג ליום; בגיל 19-50 ? 1,000 מ"ג ליום, מעל 50 - 1,200 מ"ג ליום. ? חלב מורכב בעיקרו ממים ? כ- 88 אחוז הם מים. כ- 8.5 אחוזים הם מוצקי חלב - מהם ניתן להכין גבינה, כ- 3 אחוזים חלבונים, העיקרי שבהם קזאין, וכ- 3.5 אחוזי שומן. ? על פי המלצת מינהל המזון האמריקני, מומלץ לצרוך לפחות שלוש מנות חלב ביום כחלק מתזונה מאוזנת ובריאה. לדוגמה: כוס חלב, 1 גביע יוגורט, שלוש כפות קוט'ג. ? הסוכר המצוי בחלב נקרא לקטוז, והוא מורכב משני סוגי סוכרים: גלוקוז וגלקטוז, ומתעכל בגופנו באמצעות אנזים הלקטאז, אשר לאחר גיל הינקות רמתו יורדת. ? אי סבילות ללקטוז מאופיינת בירידה דראסטית ברמת הלקטאז עד כדי כך שהגוף אינו יכול לעכל כמויות גדולות של לקטוז או שאינו מעכל אותו לחלוטין. כתוצאה מאי סבילות ללקטוז, נוצרות בעיות עיכול: גזים, נפיחות, כאבי בטן, בחילות ושלשולים. במקרים כאלה ניתן בדרך כלל לצרוך חלב בכמויות קטנות, עד 10 גרם לקטוז ליום - כוס חלב אחת. כיום ישנן כמוסות של האנזים לקטאז אשר ניתן לקחת כאשר אוכלים ארוחה חלבית עשירה בלקטוז. ? אחת האלרגיות הראשונות שמתפתחות בקרב ילדים היא האלרגיה לחלב. האלרגיה שכיחה בקרב כארבעה אחוזים מהילדים ואצל רובם חולפת עד גיל חמש. התגובה האלרגית היא לאחד מחלבוני החלב או יותר. האלרגיה מתבטאת בתסמינים שונים החל בפריחה בעור ועד חנק. ילדים ומבוגרים הסובלים מאלרגיה לחלב אינם יכולים לצרוך כלל חלב ומוצריו. בארץ צורכים בעיקר גבינות המיוצרות מחלב של פרות, עזים, כבשים ובופאלו. ? הגבינות שונות בטעמן ובמרקמן בהתאם לחלב שממנו הן עשויות, סוגי החיידקים והעובש, אחוז השומן, שיטת העיבוד, תהליך הפסטור, תהליך היישון וכמובן - סוג התיבול.



מתכון לפשטידת ירקות דלת קלוריות
המתכון מתאים לירקות הבאים: קישואים, פטריות, ברוקולי, וכרובית.
מרכיבים:
3 ביצים 3 כפות קמח תופח 3 כפות שמן קנולה גביע יוגורט 1.5% שומן מלח לפי הטעם פלפל לפי הטעם רבע כפית אגוז מוסקט בצל אחד קצוץ סלסילת פטריות חתוכות / 5 קישואים בינוניים / ראש כרובית קצוץ / 2-3 פרחי ברוקולי
אופן ההכנה:
מחממים תנור לחום בינוני - 180 מעלות. מערבבים לבלילה אחידה את הביצים, הקמח, השמן והתבלינים. מאדים בכף שמן זית את הבצל ומוסיפים פטריות או קישואים. לחלופין, בנפרד מטיגון הבצל מבשלים במים חמים ומעט מלח כרובית או ברוקולי. מוסיפים לבלילה את הבצל המטוגן ואת הירק ומערבבים. משמנים תבנית, זורים מעט פירורי לחם, שופכים את הבלילה ומעליה זורים מעט גרעיני שומשום או קצח. אופים כ-30-40 דקות עד שהפשטידה מזהיבה.
עוד על תזונה נכונה:

חומוס בלי פיתה - בריא ולא משמין

כמה עובדות על תפוחי אדמה

המלצות לתזונה בעלת ערך גליקמי נמוך

לפעמים מותר ליהנות משוקולד

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה

פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

על האש: המדריך המלא למנפנפים

מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...

לקריאת הכתבה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה