חזרה למגזין אוכל

כל צבעי האוכל

הצבעים של הפירות והירקות מרמזים על החומרים הפעילים שבהם, והתועלת שלהם ביחד עולה על סכום יתרונותיהם. ארוחה צבעונית היא לא רק תאווה לעיניים, אלא גם יתרון תזונתי
איילת נדיב 24/07/13
כל צבעי האוכל

צילום: Shutterstock

 

לצבעים השפעה רבה על החיים ועל הטבע. הצבע ממלא תפקיד חשוב בעולם החי. הוא מהדר את נוצותיהם של המחזרים, ומצניע את הזקוקים להסוואה. בעולם הצומח הוא מושך בגוונים מסוימים ודוחה בגוונים אחרים. בקרב בני האדם ממלא הצבע תפקיד חשוב גם כן - הצבע משקף את מצבנו הנפשי ואת מצב רוחנו, ואף יכול לשפרם במידת הצורך.

 

לצבע משמעויות רבות: משמעות סמלית, משמעות מיסטית והקשרים פסיכולוגיים. צבעים מסוימים יכולים לגרום לתגובות נפשיות, ואפילו לתגובות פיזיולוגיות. צבע מסוים יכול להוריד את לחץ הדם, ואילו צבע אחר יכול להעלות את הדופק.


הצבע הוא הדבר הראשון שבו אנו מבחינים, וכיוון שאנחנו קודם כול "אוכלים בעיניים", למראה המזון שאנו אוכלים ולצבעו יש השפעה על בלוטות הטעם. מחקרים מצאו כי כאשר האוכל מוצא חן בעינינו, מערכת העיכול מתחילה להפריש יותר רוק ומפעילה את מיצי הקיבה. אוכל דהוי או חסר צבע לא יעורר אצלנו תיאבון. לעומת זאת, אוכל כתום מעודד את מערכת העיכול לפעול. מאכלים אדומים יעוררו אצלנו את החשק המיני. מזונות כחולים מרגיעים ונותנים תחושה של טיהור ושביעות רצון.

 

תעשיית המזון ערה להשפעת הצבעים על הבחירות שלנו ולכן היא משתמשת בצבעי מאכל מלאכותיים. אבל גם למזונות מהטבע יש צבעים שונים, ויש קשר ברור בין צבעים אלה לבין ערכם התזונתי. הצבעים של פירות וירקות עשויים להיות הדרך של הטבע למשוך אותנו אליהם כך שנקבל את היתרונות של החומרים המזינים שהם מספקים לנו.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק


אכילת פירות וירקות חשובה וחיונית למניעת מחלות. בירקות ובפירות יש עשרות מרכיבים פעילים בעלי חשיבות בריאותית. חומרים אלה מכונים בשם הכללי פיטוכימיקלים. הפיטוכימיקלים משמשים כנוגדי חמצון ומונעים התפתחות של מחלות. הם פועלים בסינרגיה, והתועלת שלהם ביחד עולה על סכום התועלות של כל אחד מהם בנפרד. ולכן ארוחה צבעונית היא לא רק תאווה לעיניים, אלא גם ברכה תזונתית לגוף ולנפש. לפניכם היתרונות של כל צבע:

1. משפחת הירוקים. לפי הרפואה הסינית לצבע הירוק מיוחסת אנרגיה פיזית ומנטלית, ולכן הוא הכרחי לתפקוד תקין של הכבד בהנעת דם ואנרגיה לכל תא בגוף. הוא נוגד תהליכי ניוון ברקמות העין. למרות שהלוטאין הוא פיגמנט צהוב-כתום הוא נמצא בירקות הירוקים ונבלע בצבע הירוק שמשליט הכלורופיל. הוא מצוי בחסה, בתרד, בפטרוזיליה, בברוקולי, בכרוב, ברוקט וכדומה.

 

2. משפחת הכתומים. בירקות כתומים כמו דלעת, דלורית, גזר ובטטה מככבים הבטאקרוטן והאלפאקרוטן וגם הלוטאין, הדומיננטי גם בתירס, בשעועית, בפלפל צהוב ובפלפל כתום.


3. משפחת האדומים. הליקופן שנמצא בעגבנייה ובאבטיח תורם להגנה על המערכת הקרדיווסקולארית. ברפואה הסינית הצבע האדום מיוחס לאלמנט האש המשויך ללב. אנטוציאנינים חשובים במיוחד לעיכוב תהליכי הרס ברקמות המוח, והם מצויים בתות שדה, בצנון ובצנונית.

 

4. משפחת הסגולים מבוססת על האנטיצונינים ומשויכת לירקות סגולים נוגדי חמצון שמעכבים הליכי הזדקנות ומגנים על תאי המוח כגון: כרוב, בצל, ארטישוק, חסה, פלפל, גזר ובזיליקום סגולים.


5. משפחת הלבנים משויכת לאלמנט המתכת המשויך לריאות. בצל, שום, כרישה, כרובית, קולורבי, לפת וירקות שורש כמו ארטישוק ירושלמי מצטיינים בפעילות אנטימיקרובילית ואנטי דלקתית ומסייעים במניעת טרשת עורקים. הם מכילים בתוכם סיבים תזונתיים ייחודיים ואינולין, שהוא בעל סגולה לאיזון הסוכר בדם.

 

אילת נדיב היא דיאטנית קלינית ומנהלת אזורית במחלקת הדיאטה של רשת סטודיו C

 

עוד על תזונה נכונה:

מאכלים במקום תרופות

עלים, עשבים ושאר ירוקים

אומגה 3 בלי דגים

 

לפורום תזונה: לחצו 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה