חזרה למגזין אוכל

לאכול מפרי עץ הדלעת

ליל כל הקדושים הוא לילה הגדול של הדלעת – אוכלים אותה, מבשלים אותה ומקשטים איתה. ההזדמנות שלכם ליהנות מיתרונותיה הבריאותיים והטעימים
עדי כץ 01/11/16
לאכול מפרי עץ הדלעת
בריא, טעים ומאוד יפה. דלועים. צילום: Shutterstock

 

בלילה שבין אוקטובר לנובמבר יחגגו בבריטניה ובצפון אמריקה את "ליל כל הקדושים" (Halloween), זכר למסורת קלטית-גאלית. בלילה ההוא, על פי האמונה, מהלכות רוחות המתים על פני האדמה. בפועל, ילדים בתחפושות מפחידות נוקשים על דלתות השכנים ומציעים לשחד אותם בממתק, פן יעוללו תעלול.

 

אחת מכוכבות ליל האימה הזה היא הדלעת, ההופכת למה שנקרא "ג'ק-או-לנטרן". היא צריכה להיות גדולה ומרוקנת מתוכנה, אז נחצב בה פרצוף מפחיד, שמתוכו בוקע אור של נר. במדינות אירופה מקשטים את הבתים בדלתות שלמות בגדלים שונים, ובכפרים חוגגים בתחרויות הדלעת הגדולה ביותר. בשלנים מתחרים על פשטידת הדלעת הטובה ביותר, בסטארבאקס מגישים קפה בטעם דלעת והילדים מסכימים – ואף משתוקקים – ללעוס סוכריות דלעת.

 

 

אמצו לכם דלעת

 

לא רק קישוט סתווי. דלעת. צילום: shutterstock

 

 

 

ההלואין אמנם לא שלנו, אבל סיבה להיזכר בדלעת, שנמצאת אצלנו בשווקים בכל ימות השנה. בת למשפחת הדלועים לצד הקישוא, האבטיח, המלון והמלפפון, היא גודלה כבר בשנת 2000 לפני הספירה למרגלות הרי האנדים בדרום אמריקה. המתיישבים הלבנים, שלמדו עליה מהאינדיאנים, אימצו את הדלעת אל ליבם ועד היום היא חלק מארוחת חג ההודיה האמריקאי.  

 

היא כדורית או מוארכת, חלקה או מקומטת, כתומה או מגוונת בירוק לבן ושחור וקמו לה זנים כמו דלעת ערמונים ודלורית, הפנים חלול וזרוע בגרעינים והטעם מתקתק.

 

אורחת רצויה במטבח. דלעת. צילום: shutterstock

הדלעת היא אורחת רצויה מאוד במטבח. היא דלת קלוריות וקלה לעיכול והתברכה בלא מעט רכיבים מועילים. לצבע הכתום אחראים נוגדי החמצון לוטאין ואלפא ובטא קרוטן, שמחזקים את העיניים, העור, מערכת העיכול והמערכת החיסונית.

 

היא מכילה ויטמין A בכמות גדולה וגם ויטמין C ו-ויטמין E, שמונעים טרשת עורקים ויעילים נגד מחלות לב וכלי דם. על הדרך היא עשירה גם בחלבון, חומצה פולית, ויטמינים מקבוצת B ומינרלים כמו זרחן, סידן, מגנזיום, ברזל ונחושת.

 

לא רק הציפה, גם גרעיני הדלעת, המכונים "גרעינים לבנים" אכילים ואף בריאותיים, עם חומצות אמינו, חומצות שומן בלתי רוויות, כמות גדולה של אבץ, ברזל וויטמינים מקבוצת B.

 

 

את הדלעת אפשר לאדות, לצלות, לבשל, לטגן ולאפות והולכת מצוין במרקים, פשטידות, רטבים לפסטה, ממרחים וגם עוגות וקינוחים. כדי לשמור על ערכיה התזונתיים, עדיף לקנות את הדלעת שלמה, כך היא גם תישמר לאורך זמן בטמפרטורת החדר. אחרי חיתוך, יש לאחסן אותה בקירור.

 

 

המתכון: דלעת בקארי

 

דלעת בקארי. צילום באדיבות אורית חן

 

המרכיבים:

 

300 גרם דלעת

1 בטטה גדולה

2 בצלים

תפרחת ברוקולי

1 כף שמן זית

500 מ״ל קרם קוקוס

2 כפיות משחת קארי ירוק (או יותר אם רוצים מנה חריפה)

מלח, לפי הטעם 

 

ההכנה:

 

1. קולפים את הבטטה ואת הדלעת וחותכים לקוביות גדולות. חוצים את הבצלים לרבעים.

2. מערבבים את הבצל, הדלעת והבטטה עם שמן הזית.

3. אופים בתנור בחום של כ-200 מעלות טורבו, למשך כ-40 דקות עד שהירקות מתרככים.

4. בסיר מחממים את חלב הקוקוס עם משחת הקארי.

5. מוסיפים את הירקות הצלויים ומבשלים כ-5 דקות.

6. חותכים את הברוקולי לפרחים ומוסיפים לסיר. מבשלים ל-5 דקות נוספות ומורידים מהאש. אם אתם מעדיפים ברוקולי רך יחסית, תוכלו להוסיף אותו בשלב מוקדם יותר, עם הבטטה והדלעת.

7. מגישים על מצע של קינואה / אורז מלא.

 

המתכון באדיבות אורית חן, עורכת סדנאות בישול ואימון לאורח חיים בריא.

 

פותחת שולחן: המתכונים של הילה אלפרט

בישול בריא: כל אחד יכול 

תתפרעו עם בזיליקום: מתכונים נהדרים

 

סלט חצילים שישנה את דעתכם על פטרוזיליה

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה  

הצטרפו לקהילת הטבעונים של מוטק'ה

 

.

 

 

 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

אוזני המן אלפחורס כבר טעמתם?

אוזני המן הן המאכל הרשמי של פורים, אבל מה דעתכם שהשנה תכינו כאלה עם מילויים מיוחדים? נכון, יש בשוק לא מעט...

לקריאת הכתבה
חורף חם: חגיגת דגנים וקטניות

הכי כיף להתפנק בחורף עם תבשילי קטניות עשירים, כי המרקם הדייסתי מרפד את הבטן בחמימות ומעניק תחושת שובע...

לקריאת הכתבה
מיוחד לימים הקרים: 3 תבשילי בשר

כמה שחיכינו לחורף, נראה שהוא כאן כדי להישאר וסוף השבוע הקרוב צפוי להיות קר במיוחד. זה הזמן להעמיד על האש...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה