חזרה לבריאות טובה

לאכול נכון בגיל מבוגר

תזונה טובה מסייעת לשמור על הבריאות בגיל מבוגר. לשם כך יש להתאים את התפריט לצורכי הגוף המשתנים ולהקפיד על הרגלי תזונה נכונים
יפעת נען 29/01/12
לאכול נכון בגיל מבוגר

איכות התזונה במהלך החיים היא מהגורמים החשובים המשפיעים על תהליכי ההזדקנות. תזונה טובה עשויה לשמור על הבריאות בגיל מבוגר, ובריאות טובה מאפשרת תזונה טובה. תהליך ההזדקנות הביולוגי הוא רצף של אירועים מצטברים שהגוף חווה במהלך החיים. במהלך ההזדקנות מתרחשים בגוף מספר רב של שינויים המשפיעים על התזונה:

שינויים פיזיולוגיים - ירידה איטית ומתמדת במספר תאי הגוף ובפעילותם, ירידה איטית בתפקודן של מערכות הגוף (כליות, ריאות, לב, כבד ומערכת העצבים), ירידה בכמות החלבונים בגוף, ירידה במסת השרירים ועלייה במסת השומן. כל אלה מפחיתים את צורכי האנרגיה הבסיסיים. 

בנוסף מתרחשים שינויים גם במערכת העיכול - ירידה איטית בהפרשת החומצה בקיבה, בהפרשת אנזימי העיכול, ביכולת הספיגה ובתנועתיות המעי. אובדן השיניים הטבעיות והשימוש בשיניים תותבות גורמים לעתים לקשיים בלעיסת סוגי מזון מסוימים.

גם הירידה בחושי הראייה, הריח והטעם, ירידה בתפקוד מערכת החיסון, צריכת תרופות מוגברת וירידה בתיאבון יחד עם שינויים במצב הנפשי, החברתי והכלכלי משפיעים על התיאבון, על צריכת המזון ועל כושר ספיגתו במעי .

ככול שהאדם מתבגר עולה הצורך במזון מזין, מאוזן ומגוון. השינויים בגוף גורמים גם לשינויים בקצובה המומלצת בכל אחד מאבות המזון.


רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק


אנרגיה: בגלל הירידה במסת השרירים והעלייה במסת השומן יורדים צורכי האנרגיה הבסיסיים בגיל מבוגר (לעתים ב-20%-25%). במצבי מחלה גדלים צורכי האנרגיה, אך הם מלווים לרוב בחוסר תיאבון או אף בסירוב לאכול ולשתות. מצב זה מצריך ריכוז המזון, כך שכמות מינימלית ממנו תתרום מקסימום קלוריות.

חלבונים: קבוצת החלבונים ידועה כמסייעת במניעת דלדול שרירים מוגבר ופגיעה במערכת החיסון (למעט במצבי מחלת כליות), לכן בגילים מבוגרים כדאי לצרוך ממנה יותר.

שומנים: בגיל מבוגר חשוב ביותר להגביל את כמות השומן שאותו צורכים על מנת למנוע השמנה המקושרת למחלות לב ולסרטן.

סיבים: חשוב להעשיר את התזונה בסיבים תזונתיים (על אף קשיי הלעיסה, הבליעה והעיכול) בשל חשיבותם במניעת עצירות והפרעות אחרות במערכת העיכול, השכיחות בגילים אלו.

ויטמינים ומינרלים: בגיל מבוגר השינויים הפיזיים שמתרחשים משנים את היכולת של הגוף לנצל כהלכה את המזון, מה שגורם להקטנה בכמות הוויטמינים והמינרלים הנספגת בגוף וקושי בכושרו של הגוף לנצל את מה שנספג. עם עליית הגיל בולט במיוחד הצורך בוויטמינים 6B, 12B, וויטמין D, בעוד שקטן הצורך בוויטמין A ובחומצה פולית (מקבוצת B). בתחום המינרלים 
עולה הצורך באבץ. גוף האדם אינו יכול לייצר ויטמינים, ובוודאי לא מינרלים, ולכן הוא זקוק לקבלם מבחוץ, עם המזון.

לסיכום, בגיל מבוגר מתרחשים שינויים המשפיעים על התזונה התקינה. שמירה על הרגלי תזונה מתאימים תסייע בשמירה על הבריאות. הקפידו להיעזר באיש מקצוע המתמחה בתזונת מבוגרים על מנת להתאים באופן אישי את התפריט לצרכים המשתנים של הגוף. 


להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

לקהילת בריאות לחצו   
לפורום תזונה   לחצו

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

על האש: המדריך המלא למנפנפים

מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...

לקריאת הכתבה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה