חזרה למגזין אוכל

לאפות בלי ביצים

לא חייבים ביצים כדי לאפות פשטידות או עוגות. קבלו רשימת תחליפים טבעיים לביצים, וגם מתכון לעוגת מייפל ללא ביצים
עדי כץ 02/03/14
לאפות בלי ביצים

צילום: Shutterstock 

 

בשיחות שאני מנהלת לא פעם על מעבר לתזונה צמחית, נשמעות טענות נגד שונות ומשונות כמו "למה לוותר על מה שטעים", "מה כבר נשאר לאכול בלי בשר" ואפילו "אלוהים ברא אותנו ככה". אחת ששמעתי לאחרונה היא, "אבל אני אופה המון. איך אפשר לאפות בלי ביצים?" ובכן, הדבר אפשרי ואפילו קל יותר ממה שחושבים, והתוצאות מעולות.


אבל לא רק באפייה. ביצי תרנגולת הפכו לאחד מעמודי התווך של התזונה האנושית, ורבים מתקשים לדמיין את התפריט בלעדיהן. הבעיה היא שכדי לספק את התצרוכת העצומה של ביצים, מצופפים תרנגולות בכלובים זעירים לכל חייהן, קוטמים מקורים, מרעיבים (כחלק מתהליך שנקרא "הנשרה") והכי בלתי נתפס - גורסים למוות מיליוני אפרוחים זכרים שאך זה בקעו, כיוון שאינם שימושיים בתעשייה.


גם בתרומתה של הביצה לבריאות מוטל ספק. היא אמנם עשירה בחלבון, אך יש בה גם כולסטרול ושומנים רוויים. כשהיא מככבת בארוחת הבוקר האמריקאית, מטוגנת בחמאה ולצידה בייקון חרוך, בכלל מדובר באסון בריאותי.


מחקרים מצאו קשר בין צריכה מוגברת של ביצים לבין אי ספיקת לב והתפתחות סוכרת. אצל נשים שצרכו למעלה משבע ביצים בשבוע נמצאה עלייה של 1.8 אחוז בסיכויים לפתח סוכרת. אצל גברים נצפה נזק גם מאכילת חמש-שש ביצים בשבוע. לסוכרתיים ממליץ ארגון הלב האמריקאי לא לצרוך יותר משלוש ביצים בשבוע. יש לזכור שהחישוב צריך לכלול לא רק את החביתה היומית, אלא גם מיונז ומוצרים תעשייתיים אחרים המכילים אותן, וגם מאפים, קציצות וקינוחים.


אם נוותר על ביצים לגמרי, ייחסר לנו חלבון? ממש לא. את החלבון ושאר החומרים המזינים שבביצה אפשר לקבל גם ממזונות מהצומח כמו קטניות ודגנים מלאים. לגבי אפייה, תפקידה של הביצה הוא בסך הכול להדביק את המרכיבים היבשים. לשם כך אפשר להשתמש במגוון של חומרי גלם אחרים, תוך התאמת התחליף לסוג המתכון ולתפקיד שממלאת בו הביצה, מבחינת המרקם והטעם.


אם רוצים להחליף את הביצים במתכונים מוכרים, התהליך יכלול קצת ניסוי וטעייה בעניין הכמויות. הכי פשוט לאפות על פי מתכונים שמלכתחילה אינם מכילים ביצים.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק

 

ביצה אחת במתכוני מאפים או קציצות אפשר להחליף ב:
2-3 כפות של מחית קטניות (שעועית, עדשים וכד') המבושלות ומעורבבות עם מעט מים (מתאים למאפים מלוחים ולפשטידות)
2-3 כפות מחית תפוחי אדמה מבושלים עם מעט מים (מתאים למלוחים).
2-3 כפות קמח חומוס, קמח תפוחי אדמה או קמח עדשים עם מעט מים (מתאים למלוחים).
רבע כוס רסק תפוחים (מתאים למאפים מתוקים ולעוגות בחושות).
חצי בננה מרוסקת (מתאים לעוגות, לעוגיות או ללחם ביתי).
80 גרם טופו משי מרוסק בבלנדר עם 1.5 כף שמן, חצי כף מיץ לימון ושליש כוס מים (מתאים לפשטידות).
2-3 כפות טחינה גולמית או חמאת בוטנים מעורבבים במעט מים (מתאים לעוגיות חלבה או בוטנים).
1 כף זרעי פשתן טחונים עם 3 כפות מים (מתאים לעוגות שוקולד ובראוניז).
2 כפות קמח עם כף וחצי שמן, חצי כפית אבקת אפייה ו-2 כפות מים (נייטרלי ומתאים לכל דבר).
כפית של סודה לשתייה עם כף חומץ רגיל או חומץ תפוחים (עוזר להתפחת עוגה שצריכה להיות אוורירית).


עוגת מייפל בחושה ללא ביצים

 

החומרים:
יבשים
1 ושלושת רבעי כוסות קמח
1 כוס אבקת סטיביה
1 שקית אבקת אפייה
קורט מלח
קורט מלח לימון
1 וחצי כוס אגוז מלך או פקאן סיני מרוסק דק

 

רטובים
1 כוס חלב צמחי (סויה, אורז, שיבולת שועל או שקדים)
1 כוס שמן קנולה
שלושת רבעי כוס רסק תפוחים
כמה טיפות תמצית וניל
סירופ מייפל טבעי

 

אופן ההכנה:
מערבבים לחוד את המרכיבים הרטובים (מלבד המייפל) והיבשים. מוסיפים את היבשים לרטובים ומערבבים ביחד במיקסר לזמן קצר.
מחממים את התנור לחום של 180 מעלות. מכניסים את התערובת לשתי תבניות אינגליש קייק קטנות או אחת גדולה ואופים כחצי שעה או עד שקיסם שמוכנס לעוגה יוצא יבש. עכשיו שופכים מלמעלה את סירופ המייפל ונותנים לו להיספג.

 

בתיאבון

  

עוד על תחליפים טבעוניים:

קונים טבעי

במקום בשר, במקום חלב

זה רק נראה כמו בשר

בכל זאת סויה

 

לפורום תזונה: לחצו 

תגובות  1  אהבו 

18/03/14
כוס סטביה נראה לי מוגזם. הסטביה מתוקה פי עשרים מסוכר. לדעתי זו לא בחירה הכי טעימה לעוגה. עדיף דבש או לתת. כמו כן כוס שמן שלמה לעוגה זה לא יותר מדי? אז אם חסכנו ביצה והכנסנו כוס שמן, מה הרווחנו פה?...
כוס סטביה נראה לי מוגזם. הסטביה מתוקה פי עשרים מסוכר. לדעתי זו לא בחירה הכי טעימה לעוגה. עדיף דבש או לתת.
כמו כן כוס שמן שלמה לעוגה זה לא יותר מדי? אז אם חסכנו ביצה והכנסנו כוס שמן, מה הרווחנו פה?
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה