לא הייתם צריכים: כללי נימוס לארוחת החג

ארוחות החג הבלתי נגמרות יוצרות הזדמנויות רבות למפגשים משפחתיים ולזמן איכות ביחד, אבל עלולות להתדרדר גם לרגעים לא נעימים של שתיקה מביכה או שאלות מציקות. אז איך נמנעים מהם? "אחד התפקידים של המארח הוא ליצור אווירה נעימה", מסבירה רחל מנדלוביץ, יועצת נימוסין המומחית לסגנון חיים. "והוא צריך להוביל ולהנחות את הערב תוך הקשבה לצרכי האורחים".
התפקיד הזה מתחיל עוד לפני האירוע, בשלב סידור השולחן. "לצורתו של השולחן יש השפעה על הדינמיקה המשפחתית ועל השיח שייווצר", אומרת מנדלוביץ. "לפני שנים ג'קלין קנדי, רעייתו של נשיא ארה"ב ג'ון קנדי, הכניסה את השולחנות העגולים לבית הלבן על מנת לקרב בין היושבים, ויש בזה היגיון: שולחן עגול מאפשר לכל האורחים להשתתף בשיחה".
כמובן שלא צריך לרוץ לחנות הרהיטים, וגם שולחן מלבני יעשה את העבודה, אבל צריך לחשוב טוב כיצד להושיב את האורחים. מנדלוביץ מדגישה שיש להפעיל שיקול דעת: "להושיב זה לצד זה שני אורחים שמכירים היכרות שטחית עשוי לעודד שיח ביניהם, אבל להושיב אחד ליד השני שניים שלא מסתדרים זה ביג מיסטייק".
בלי בדיחות פרטיות מסביב לשולחן
שמרו על נושאי שיחה פשוטים לעיכול. צילום: shutterstock
ועל מה מדברים? מנדלוביץ מזכירה שבערבי חג אנחנו נוטים לפגוש גם את המשפחה המורחבת, כך שעדיף להוציא מחוץ לתחום בדיחות פרטיות שמוכרות רק למשפחה הגרעינית. כדי להימנע מוויכוחים וממצבים מביכים סביב השולחן היא ממליצה לבחור בנושאי שיחה כלליים וחיוביים: תיאטרון, קולנוע, ספרות או טיולים וחופשות. "חשוב להימנע מנושאים שנויים במחלוקת שעלולים לעורר חוסר נוחות ולגרור את המשתתפים לוויכוחים קולניים, כמו פוליטיקה, מלחמות וקונפליקטים חברתיים", היא מפרטת. "ובאופן כללי כדאי להימנע מתשובות בנאליות ולנהל שיחה תוך הקשבה וכבוד הדדי".
שושי גל, מומחית בינלאומית לסמול טוק ולנטוורקינג, ממליצה על שאלות פתוחות שמאפשרות לצד השני יכולת תמרון רחבה יותר. במקום "מה חדש במקום העבודה", עדיף לשאול "מה חדש בחיים", פתח לתשובות מגוונות יותר. "זכרו שאתם לא יודעים באיזה נקודה בחיים נמצא הצד השני", היא אומרת. "לכן מומלץ לאמץ גישה זהירה". ואם כבר נתקלתם בשאלה מביכה, היא ממליצה לוותר על העלבון ועל ההטפה לשואל ולהשתמש בנשק שתמיד עובד - חוש הומור, בעזרתו אפשר לנתב את השיחה בעדינות לנושא אחר.
עוד עניין חשוב הוא מחמאות. כולם אוהבים לקבל, אבל גם כאן יש כמה כללים חשובים. מחמאה כמו "ממש רזית" עלולה להתפרש בצורה שלילית על ידי המקבל שחושב שהיה שמן לפני כן, וגם "את נראית טוב היום" מעלה באופן כמעט אוטומטי את התהייה "רק היום?". הפתרון: לחלק מחמאות כלליות או ספציפיות על הבגדים או השיער למשל.
פשוט להגיד תודה
אל תיסחפו עם המתנות ואל תביכו. צילום: shutterstock
ואחרי המחמאות, מגיעות המתנות. מתברר שגם כאן אנחנו עלולים לעורר מבוכה מבלי להתכוון, אפילו כשמדובר בזר פרחים או בבקבוק יין. "יש מתנות שכדאי להעניק עם אמירה או הסבר והקו המנחה הוא לא לגרום לאי נעימות באיזשהו אופן", מבהירה מנדלוביץ ומייעצת למשל להעניק זר פרחים בכלי או באגרטל על מנת שהמארחים לא יאלצו לצאת מאזור האירוח ולחפש ואזה.
גם כשנותנים בקבוק יין היא ממליצה להגיד שהוא לא מוגש למטרת הארוחה, אלא כמתנה. "כך המארחים לא ירגישו צורך להגיש את היין לאורחים והשאלה מה לעשות איתו תרד מהפרק", היא מסכמת. כמובן שרצוי להימנע מאמירות כמו "אוי, לא הייתם צריכים" או "למה טרחתם?", ופשוט להגיד "תודה" ולחייך.
מתי הולכים הביתה?
אל תחכו לרמזים גסים מדי. אם המארח נרדם – נסחפתם. צילום: shutterstock
אבל עם כל הכבוד למתנות, לסידור הישיבה ולשיחה, אחת הסוגיות הבעייתיות היא השאלה מתי הולכים הביתה. הקינוח כבר הוגש, האורחים עזרו לפנות את הכלים, אבל ממשיכים לשבת ולשוחח שעות. "כשכיף, יש נטייה להתנחל", אומרת מנדלוביץ. "לכן חשוב לגלות רגישות, לשים לב מתי אחרים מתחילים לעזוב וגם לקרוא את שפת הגוף של המארחים. לא צריך להמתין לרמזים בולטים מדי כמו פיהוק קולני או הצצות חוזרות ונשנות בשעון. אם לסכם זאת במילה אחת, מדובר בהקשבה. שימו לב לסביבה, וכמובן אל תשכחו להודות למארחים לפני העזיבה".
הצטרפו לקהילת דילמות במשפחה של מוטק׳ה
השנה תקנו מתנות מוצלחות לחג
שלושה מתכונים למנה עיקרית חגיגית
בטח גם אתם שאלתם את עצמכם לא פעם למה בכלל מתחפשים בפורים? מאיפה הגיע המנהג? אחת ההשערות היא שאסתר המלכה לא...
צילום: Shutterstock
הכול כבר נאמר על הכרויות באינטרנט. שההיצע הרב מבלבל ויוצר זילות, שקל מאוד "לקנות" שקרים...