חזרה לבריאות טובה

לא כל שמן זית הינו טוב לבריאות

רבות דובר על יתרונותיו וסגולותיו הרפואיות של שמן הזית בהורדת רמות כולסטרול ולחץ דם, אך הבעיה היא שלא כולם מודעים לכך שטיב השמן תלוי רבות בתהליך ההפקה שלו ובצורת האחסון שלו, ואז התועלת עלולה להפוך במחי יד לנזק בריאותי.
יעל חורי 20/11/08
לא כל שמן זית הינו טוב לבריאות
שמן זית מהווה חלק חשוב בתזונה הים תיכונית הידועה כמסייעת להארכת תוחלת החיים, ובשנים האחרונות אף אומץ בחום במטבח המערבי וכן בישראל. הטעם הייחודי וההילה הבריאותית שנוצרה סביב שמן הזית, מושכת יותר ויותר אנשים להשתמש בו לצרכי בישול, אפיה, טיגון ותיבול ואף לטיפולים קוסמטיים. הבעיה היא שלא כולם מודעים לכך שטיב השמן תלוי רבות בתהליך ההפקה שלו ובצורת האחסון שלו.
תהליך הפקת שמן זית
שמן זית מופק בתהליך המורכב ממסיק, לחיצה וסחיטה של זיתים. סוגי השמן השונים נבדלים זה מזה ברמת העיבוד, כאשר הטוב ביותר נחשב לשמן כתית, המופק בתהליך מכני הנעשה ללא שימוש בחומרים משמרים. כאשר מדובר בכבישה קרה, התהליך נעשה בטמפרטורה שאינה עולה על 35 מעלות. שמן זית טהור או מזוכך הוא שמן כתית שעבר תהליך של הבהרה והפגת הריח, באמצעות עיבוד כימי או ערבוב עם שמן אחר, ולכן הוא פחות איכותי.
דרגות איכות
שמן זית נחלק ל-3 דרגות איכות, לפי רמת החומציות של השמן. ככל שריכוז חומצות השומן החופשיות נמוך יותר, כך השמן הוא איכותי יותר: 1. כתית מעולה (extra virgin) עד 0.8% חומציות 2. כתית (virgin) עד 2% חומציות 3. טהור או מזוכך עד 3.3% חומציות (שמן בריכוז גבוה מ-3.3% אינו ראוי למאכל).



יתרונות בריאותיים
- הסגולות הרפואיות שמייחסים לשמן זית, תקפות רק לשמן באיכות הטובה ביותר. שמן הזית עשיר בשומן חד בלתי רווי, ויטמין A, ויטמין E ופוליפנולים, המהווים נוגדי חמצון חזקים, הפועלים נגד רדיקלים חופשיים הנוצרים בגוף. - רכיבים אלה מסייעים בהורדת רמות כולסטרול ושומנים בדם, ותורמים למניעת מחלות לב וכלי דם. מחקרים מראים ששמן זית מוריד את רמות הכולסטרול הרע (LDL) ואף מעלה את רמות הכולסטרול הטוב (HDL). כמו כן, שמן זית תורם להורדת לחץ דם ומקטין את ההסתברות לסרטן ומחלות כרוניות שונות.
כמה שמן זית לצרוך ואיך?
- מומלץ לצרוך שמן זית כחלק מהתפריט היומיומי, אך יש להתחשב בכמויות, במיוחד למי שנמצא בעודף משקל. שמן זית הינו מאוד בריא, אך כפי שצוין כבר, הוא עדיין עשיר בקלוריות כמו כל שמן אחר. - סוג השמן אינו משפיע על הערך הקלורי שלו, והוא אינו שונה גם מהערך הקלורי של שמנים אחרים (כמו שמן סויה, שמן חמניות, שמן קנולה וכו'). 1 מ"ל של שמן שווה ל-9 קלוריות, כלומר 1 כף שמן (10 מ"ל) מכילה 90 קלוריות.
עוד על תזונה בגיל המבוגר


תזונה לגיל הזהב



נשים מבוגרות יוכלו לחיות יותר אם... ישתו יין



הקשר בין תזונה נכונה לתפקוד מיני



מחקר חדש מאשש: בשר אדום מעלה הסיכון לסרטן



שמן דגים עשוי למנוע בעיות זיכרון



על חשיבות הסידן בגיל הזהב



נשנושים בין הארוחות: אידיאליים לגיל הזהב



שתיית יין כתרופה לדלקת פרקים



מיץ חמוציות עוזר לרפא אולקוס



תזונה דלת שומן מונעת חזרה של סרטן השד



40 טיפים לבישול ואכילה בריאים בגיל הזהב



שתיית תה על בסיס יומי מסייעת ללב



דגנים מלאים מורידים לחץ דםד אצל נשים



תזונה ים-תיכונית מונעת אלצהיימר



טיפים לתזונה דלת כולסטרול לגיל הזהב



תזונה עשירה בפחמימות = חשיבה מהירה יותר



האבוקדו מציל חיים



רוצים להאריך ימים? תאכלו אוכל ים-תיכוני



תזונה נכונה לבעלי עודף כולסטרול וסוכרת



המדריך המלא לתזונה מונעת בגיל הזהב



מי אמר שדיאטה דלת שומן טובה לבריאות?


תיבול בשמן זית
- השמן המומלץ ביותר לתיבול, בישול ורטבים הוא כתית מעולה.
הסכנות בטיגון בשמן זית
- כאשר מדובר בטיגון מהיר ועם מעט שמן, כמו טיגון של חביתה, אפשר להשתמש בשמן זית כתית או כתית מעולה. אך בטיגון עמוק, עדיף להשתמש בשמנים אחרים כמו שמן קנולה או שמן תירס. - הטמפרטורה הגבוהה של השמן בזמן הטיגון (גבוהה אפילו יותר מאשר בבישול), גורמת לתהליכי חימצון הפוגעים בחומצות השומן החופשיות, הנמצאות בשמן זית. כתוצאה מכך נוצרים בזמן הטיגון רדיקלים חופשיים, הפוגעים בתאי הגוף ואף מגבירים את הסיכון לסרטן והאצת הזקנה. - אם בכל זאת רוצים להשתמש בשמן זית לטיגון עמוק, עדיף לבחור בשמן זית מזוכך שהוא עמיד יותר לחום.
חשיפה לאור מסוכנת לשמן זית
- אחרי חום, האויב השני של שמן זית הוא האור הפוגע באיכות השמן, ולכן יש לאחסנו בצנצנת זכוכית כהה או בכלי פח קטן וסגור היטב, ולשמור במקום קריר.
אורך חיים של שמן הזית
- אל תתפתו לקנות מיכלים גדולים של שמן, כי ככל שהשמן עומד יותר זמן על המדף, כך ערכו התזונתי הולך ונהרס. עדיף לקנות שמן באריזות קטנות ולאחסן כל פעם לזמן קצר.


תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה