חזרה למגזין אוכל

לא רק לניגוב: 3 מתכונים עם גרגירי חומוס

הוא עשיר ברכיבים תזונתיים חיוניים ודל בשומן – חומוס הוא אחת הקטניות הבריאות שיש (כשהוא לא מגיע בצורת ממרח תעשייתי). 3 מתכונים נפלאים עם גרגירי חומוס
מאת לין לוי 14/03/19
לא רק לניגוב: 3 מתכונים עם גרגירי חומוס
לא רק כממרח - תבשיל עם גרגירי חומוס. צילום: Shutterstock

 

 

 

 

חומוס הוא הרבה יותר ממשחה חלקה שמיועדת לניגוב עם פיתה או למריחה על פרוסת לחם. למעשה, גרגירי חומוס הם אחת הקטניות הראשונות ששימשה למאכל אדם. שמו המדעי של החומוס הוא חִמְצָה תרבותית, ולמרות שנהוג לצרוך אותו בעיקר בצורת ממרח, יש שפע דרכים לשלב אותו במאכלים מבושלים בצורתו המקורית, כלומר בצורת הגרגיר. ולמה כדאי לעשות את זה? כי גרגירי החומוס קלים לעיכול, בעלי ערך קלורי נמוך (רק 164 קלוריות ל-100 גרם) ויש בהם גם שפע רכיבים החיוניים לשמירה על הבריאות.

 

 

ברזל, סידן, חלבון ומעט מאד שומן

 

גרגירי החומוס בריאים מאוד ומומלצים במיוחד לסובלים מכולסטרול גבוה, מעודף משקל ומסוכרת. הם גם עשירים בחלבון ובסיבים תזונתיים שאחראיים על יצירת תחושת שובע לאורך זמן. יש בגרגירי החומוס גם ברזל, סידן ומינרלים נוספים כמו אבץ, נחושת ומנגן, וגם כמות גדולה של חומצה פולית וחומצות אמינו. בונוס נוסף הוא העובדה שיש בגרגירי החומוס (שימו לב, לא בממרח חומוס התעשייתי) מעט מאוד שומן - רק 4 גרם לכוס (כ-160 גרם).

 

 

סוד ההצלחה לחומוס טוב

 

הסוד בהכנת חומוס טוב הוא בהשרייתו לזמן ממושך, כלומר למשך לילה לפחות. הדרך הקלה ביותר להבטיח שתמיד יהיה לכם בבית חומוס מוכן לבישול קצר היא לבשל כמות גדולה מראש, לחלק אותה למנות ולהקפיאן. החומוס יכול להישמר נהדר במקפיא במשך חודשים, ובשיטה הזו תוכלו לשדרג בקלות - עם גרגירי החומוס שבושלו מראש - סלטים, מרקים ותבשילים בשריים או כאלה עם דגים, כמו אלה שלפניכם.

 

 

סטייק בורי ברוטב חריימה עם גרגירי חומוס

 

 צילום: בן טגר

 

 

מצרכים (ל-4 סועדים):

 

4 חתיכות של סטייק בורי עם העצם

8 שיני שום מעוכות

20 עגבניות שרי תמר חצויות

4 פלפלים חריפים חצויים

1 כף רסק עגבניות

1 כוס מים

1/2 כוס של גרגירי חומוס מבושלים

1 כף של אריסה לבישול

מלח גס לפי הצורך

1 כוס כוסברה קצוצה גס

מיץ מלימון אחד

1/2 כפית קימל זרעים

1/2 כפית כורכום

1/2 כפית כמון

5 כפות שמן קנולה

 

ההכנה:

 

1. מטגנים במחבת את שיני השום עד להזהבה.

 

2. מוסיפים את עגבניות השרי החצויות ומטגנים כ-3 דקות.

 

3. מוסיפים כף רסק וכף אריסה ומערבבים היטב.

 

4. מוסיפים את הכוסברה ואת התבלינים.

 

5. מוסיפים את הפלפלים החריפים, את הלימון ואת גרגירי החומוס.

 

6. מוסיפים את חתיכות הדג ומכסים את המחבת לבישול של עד 30 דקות.

 

המתכון באדיבות השף אבי לוי, מסעדת "המוציא"

 

 

זנב שור עם קרעי פסטה וגרגירי חומוס

 

 צילום: שרית גופן

 

 

מצרכים (ל-4 מנות):

 

1 קילו טבעות זנב שור

200 גרם גרגירי חומוס מבושלים

חבילת כוסברה קצוצה גס

3 ראשי שום

1.5 כפיות מלח

כפית מוסקט טחון

כפית כורכום

כפית פלפל לבן

כף פפריקה מתוקה

 

ההכנה:

 

1. מכניסים לסיר על האש את זנב השור למשך 6 דקות ומערבבים כל הזמן (כדי ״לסגור״ את הבשר).

 

2. מוסיפים מים עד לגובה שיכסה את הבשר. מביאים לרתיחה ומנקים את הלכלוך.

 

3. מוסיפים את התבלינים, גרגירי החומוס, הכוסברה והשום. מבשלים על אש גבוהה 5 דקות ואז מנמיכים ומשאירים לבישול על אש נמוכה למשך שעה וחצי.

 

המתכון באדיבות מסעדת "חצר גולדמן"

 

 

תבשיל אביבי של טלה וחומוס

 

צילום: Shutterstock

 

 

מצרכים (ל-6 מנות):

 

1 כוס גרגירי חומוס יבשים, מושרים ל- 8-12 שעות במים ומסוננים

2 ק"ג כתף טלה, ללא עצם, חתוכים לנתחים של 7-8 ס"מ

2 כפות מלח דק

1 כף פלפל שחור גרוס טרי

1 כפית כמון טחון

8 ענפי טימין

6 יחידות פלפל אנגלי

2.5 ליטר מים

1/4 כוס שמן זית כתית טהור

1 כרישה בינונית חצויה לאורכה ופרוסה דק

2 בצלים סגולים בינוניים, מקולפים, חצויים לאורכם ופרוסים דק

2 גבעולי סלרי קצוצים

1/2 פלפל חריף ירוק פרוס דק

6 שיני שום פרוסות דק

150 גרם (כ-24 יחידות) דובדבנים, חצויים ללא גרעין וגבעול

150 גרם (חבילה קטנה) של במיה

2 לימונים – גרידה ומיץ

2 עגבניות בשלות, ללא הזרעים, חתוכות לקוביות קטנות או קצוצות גס

20 יחידות עגבניות שרי צבעוניות, חתוכות לרבעים

1 כוס אפונת גינה (אפשר גם קפואה)

2 ענפי מרווה (עלים בלבד)

 

ההכנה:

 

1. מניחים את גרגירי החומוס המושרים והמסוננים בקדירה ועליהם את קוביות הטלה.

 

2. מתבלים במלח, פלפל ומעט כמון, מוסיפים לסיר 6 ענפי טימין, פלפל אנגלי ומכסים במים.

 

3. מחממים את הסיר עד לרתיחה, מכפים את כל הקצף שעולה לפני השטח, מנמיכים לחום בינוני-נמוך, מכסים את הסיר ומבשלים בבעבוע קל כשעה וחצי, עד שהחומוס מתבשל ובשר הטלה מתרכך.

 

4. מורידים את הסיר ומניחים להצטנן בצד כחצי שעה.

 

5. מתחילים להכין את תוספת הירקות כרבע שעה לפני ההגשה: מחממים מחבת על להבה גבוהה, מוסיפים שמן זית, כרישה, בצל וסלרי, מתבלים במלח, פלפל וכמון, מנמיכים ללהבה בינונית ומבשלים כ-5 דקות, תוך כדי ערבוב.

 

6. מוסיפים את הפלפל החריף והשום הפרוס ומערבבים היטב. מבשלים כדקה.

 

7. מוסיפים את הדובדבנים, מערבבים, מוסיפים את הבמיה, את גרידת הלימון ואת קוביות העגבניות, מתבלים במלח, פלפל וכמון, מערבבים היטב ומבשלים כדקה.

 

8. מוסיפים את עגבניות השרי, עלים מ- 2 ענפי הטימין הנותרים וחצי כוס מנוזל הבישול של הטלה והחומוס.

 

9. מבשלים כשתי דקות נוספות, מוסיפים את האפונה, מיץ הלימון ומרווה, מערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול.

 

10. מערבבים יחד בקערה או בצלחות אישיות את תבשיל הטלה והחומוס יחד עם התוספת ומגישים.

 

המתכון באדיבות ״הקצביה״ ביתנ׳ס

 

 

תחליפי בשר מהטבע: חומוס

מי זה בא: 3 מתכוני מקלובה

המנות הדרוזיות הטעימות אצלכם במטבח

לא סתם קציצה: 4 מתכונים לקובה

מהונגריה באהבה: מתכוני גולאש מושלמים

5 תבשילי קדרה נהדרים

 

עוד באוכלים בריא

 

אוהבים לבשל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה

 

0  תגובות 0 אהבו


קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עוד במגזין אוכל

מתוק התפוח: כל הסיבות לאכול תפוחים
רובנו מכירים את ההמלצות לאכול תפוח אחד ביום (באנגלית אפילו יש פתגם ידוע: An apple a day keeps the doctor away), אבל האם...
לקריאת הכתבה
עלה עולה: למה כדאי לאכול מנגולד
אחד ממנהגי ראש השנה הבא עלינו לטובה הוא להגיש לשולחן החג צלחת ובה מיני מזונות, כאשר לכל אחד מהם משמעות....
לקריאת הכתבה
שולפים קוצים: הכל על הסברס (ומתכון נפלא)
כישראלים אנחנו נוהגים לחשוב שצמח הצבר הוא ישראלי, וכשאנחנו אוכלים סברס אנחנו מרגישים הכי ישראלים. אבל...
לקריאת הכתבה
למעלה
חזרה