להקפיא אוכל ולצאת מזה בחיים

אחת התובנות החשובות למי שרוצה להבריא את המטבח שלו היא שאנחנו חייבים לבשל יותר בבית. הבישול בבית מאפשר לנו לשלוט בחומרים שנכנסים לתבשילים שלנו, בטעמים, בשיטות הבישול: שפע ירקות, תבלינים, טעמים וניחוחות בבית ובמטבח. אבל מה קורה כשהקן מתרוקן? מה קורה כשאין יותר צורך במרק שעועית לגדוד? שלא צריך לבשל שני עופות לשבת?
"גדלתי בבית שבו בישול של כמויות קטנות היא מילה מגונה, וכשגדלתי ויצאתי לעולם גם אני לא הבנתי איך בכלל עושים את זה", אומרת תום בעבור - מלווה בתהליכי שינוי לתזונה בריאה שמתמחה בבישול ביתי: היא ונשות הצוות שלה מגיעות לבתים, מבשלות ללקוחות ומלמדת אותם איך לבשל בהתאם לצרכים שלהם. "זוכרים את הימים שבישלתם למשפחה שלמה וכל כמות שבישלתם התחסלה תוך שניות? ואז פתאום הילדים גדלו וצריך ללמוד איך מבשלים לזוג או ליחיד? זה שינוי שצריך להתמודד איתו".
אחת הבעיות, אומרת בעבור, היא שאנשים שנדרשים פתאום לבשל כמויות קטנות מוצאים את עצמם אוכלים שוב ושוב את אותו האוכל, שהרי הכינו סיר גדול, או זורקים לפח – לא אקולוגי ולא מוסרי. "כשאני מבשלת עבור משפחות ומדריכה אנשים בדרכם לשינוי בריא במטבח אני נתקלת שוב ושוב בצורך של אוכל שהוא מצד אחד מגוון, מצד שני טרי, מצד שלישי זריז, מצד רביעי בריא כמובן - אלה צדדים מנוגדים וצריך למצוא דרך ליישב ביניהם".
"עם הזמן פיתחתי התמחות באוכל שאפשר לבשל ולהקפיא בכמויות קטנות לשימוש עתידי, בדיוק מהסיבות האלה", אומרת בעבור.
להקפיא אוכל ברגע הכנתו ממש. צילום: shutterstock
היכולת להקפיא מאפשרת להכין מגוון מאכלים ולהקפיא כל דבר במנות קטנות לפעמים הבאות. אחד הדברים החשובים שבעבור מלמדת בסדנאות שלה הוא הצורך להכין מראש ולתכנן. ההקפאה משתלבת בתכנון הזה, וכך יום בישול אחד יספק לכם אוכל לכמה שבועות.
אז איך זה עובד?
"גם לתלמידים שלי וגם ללקוחות שאצלם אני מבשלת, אני ממליצה להקפיא אוכל ברגע הכנתו ממש! כן, כן, כשהוא חם ורותח. על מנת לשמור על האוכל גם מבחינת תברואה, וגם מבחינת טעמים, זה הזמן הכי טוב להקפאה".
כמה זמן אפשר להקפיא?
"אני משתדלת לא להחזיק בפריזר מאכלים יותר משלושה חודשים קדימה, ולכן רישום התאריך מאוד חשוב. כאמור, הפריזר הוא לא מחסן".
באיזה קופסאות מקפיאים?
מומלץ לרשום תאריך ותכולה על גבי הקופסא. צילום: Shutterstock
"אני מקפיאה לרוב בקופסאות מרובעות ואטומות היטב על מנת להקל על האיחסון ומקפידה לרשום תאריך ותכולה על גבי הקופסה – אפשר לכתוב על הקופסה עצמה, או להשתמש במדבקה או מסקינטייפ. אני מקפידה להשתמש במלאי שבפריזר ולא להפוך אותו למחסן קפוא... הפריזר מסודר היטב, קל לראות מבחוץ את שמות המאכלים וקל לשלוף החוצה כל מה שרוצים".
מה אפשר להקפיא?
"בגדול, מאפים, מרקים, קציצות, ותבשילים - כולם ניתנים להקפאה. אי אפשר להקפיא תפוחי אדמה, טופו, פסטות – מכיוון שהם נוטים להתפורר ולשנות את מרקמם בהפשרה".
איך מחממים?
"חשוב מאוד להקפיד על חימום נכון, ככה האוכל יוצא גם טעים וגם מרגיש טרי. מרק או תבשיל מפשירים במקרר ומחממים על הגז. אם יש צורך מוסיפים רבע כוס מים.
קציצות/ מאפה מפשירים במקרר ומחממים בתנור בחום נמוך (120 מעלות), כשליד התבנית מניחים כלי קטן עם מים למניעת התייבשות".
בעבור בחרה שני מתכונים שעוברים היטב בהקפאה ובהפשרה:
תבשיל חורפי מושלם: ריבוליטה
נפלא אחרי הפשרה וחימום. ריבוליטה. צילום באדיבות "תום מטבח משמח"
הרכיבים:
שורש סלרי
5 שיני שום
בצל בינוני
דלורית בינונית
2 שורשי קולורבי
5 גזרים
5 עגבניות
1 כוס שעועית מושרית (ורצוי גם מונבטת)
עשבי תיבול: אורגנו, בזיליקום, פטרוזיליה
אופן ההכנה:
(1) קולפים וקוצצים את הסלרי, הבצל והשום. מניחים בסיר עם שמן זית ומחממים על אש קטנה.
(2) קולפים וחותכים לקוביות את שאר הירקות מלבד העגבניות, מוסיפים לסיר ומגבירים את האש. מכסים ומערבבים מדי כמה דקות.
(3) אחרי 5 דקות קוצצים את העגבניות ואת עשבי התיבול ומוסיפים לסיר, מערבבים טוב טוב. נותנים לתערובת להתרכך ולהפוך ל"רוטבית" ואז מוסיפים את השעועית.
(4) מוסיפים פלפל ומכסים במים, מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה על אש קטנה.
(5) מוסיפים מלח ומתקנים תיבול. בשלב החימום ניתן להוסיף כמה פרוסות לחם ישן לתבשיל, או פשוט להגיש מהביל לשולחן.
מתכון נפלא להקפאה: קציצות סלק-גזר
טעימות ומתקתקות. צילום באדיבות "תום מטבח משמח"
הרכיבים:
100 גרם אגוזי מלך
2 גזרים קלופים
2 סלקים קלופים
טחינה מלאה
2 שיני שום, מלח, פלפל
שמן זית
אופן ההכנה:
(1) במעבד מזון עם סכין טוחנים אגוזים דק, מוסיפים את הגזר והסלק, את השום והתבלינים עד לריסוק מלא.
(2) בודקים את המרקם (האם דביק מספי
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...