לחטב את המוח

צילום: Shutterstock
השגרה היא הרבה פעמים מבורכת, מרגיעה ונוסכת ביטחון. למוח חד ומתפקד, היא לא המתכון המומלץ. לדברי ד"ר יוסי חלמיש, רופא, חוקר ומרצה במחלקה לחקר המוח במכון ויצמן, מוח שלא מאתגרים אותו, הופך ל"איבר מדולדל". מה שצריך, לדבריו, הוא לחטב את המוח, ממש כמו שמחטבים את הגוף. בקורס לחיטוב המוח הוא מלמד כיצד מפיחים חיים במכונה החלודה ומשפרים את הזיכרון, הריכוז, המוטיבציה ומצב הרוח. כל זאת באמצעות הידע שצבר המדע.
"לפני 15 שנה התחוללה מהפכה בחקר המוח, שאנחנו עדיין מרגישים את האדוות שלה", אומר חלמיש. "מחקרים גילו אז שהמוח הוא גמיש ופלסטי ואפשר לעצב ולשנות אותו בכל שלב. אם בעבר חשבו שבגיל 20-25, נסגר 'חלון ההזדמנויות' לשנות את המוח ובהמשך צריך רק לשמור שלא יידרדר, היום יודעים שהוא יכול להשתפר לכל אורך החיים".
המדע גם יודע היום שהפעלה של כל חלק במערכת העצבית המסועפת הזאת מפעילה חלקים נוספים. "המוח פועל בארבעה ערוצים: המוטורי, הסנסורי הקוגניטיבי וערוץ הבקרה על האיברים הפנימיים. כל שינוי באחד הערוצים משפיע על האחרים. למשל, אם אנחנו יוצאים להליכה או לכל פעילות גופנית אחרת (הערוץ המוטורי), אנחנו משפרים את הזיכרון (הערוץ הקוגניטיבי)".
אז המוח הוא אמנם מכונה מופלאה, אך כאמור גם מאוד מפונקת. "השגרה לא מאפשרת למוח להפעיל את עצמו בצורה מיטבית. במצב חסר שינויים, המוח נמצא על 'טייס אוטומטי' והפעילות שלו מינימלית. זו אחת הבעיות של הגיל המבוגר. אנשים מתכנסים בעצמם ומסגלים אורח חיים מאוד קבוע, ובצורה כזאת המוח לא משתפר. להפך, הקשרים שבין העצבים נכחדים".
לשגרה, הוא מזכיר יש תפקיד חשוב במצבים מסוימים. "היא מועילה מאוד בתקופות של משבר, כי היא נותנת ביטחון, יציבות ותחושת שליטה. האדם הקדמון, שחי בעולם לא יציב ולא ידע אם מחר יהיה לו אוכל, ייצר ואפילו קידש את השגרה. היום, כשהעולם יציב ורובנו לא במצב של התמודדות, כדאי שנעשה משהו למען המוח שלנו. מצב של שגרה לא מאפשר טיפוח אמיתי של המוח, אלא גורם לניתוק ולצמצום של הרשת.
"האיחוד האירופי נתן לאחרונה מענק מחקר של מיליוני אירו למחקר על הוצאת מבוגרים מאורח חיים 'יושבני' ולעידוד פעילות בין דורית. היום יודעים שזה חשוב ביותר למוח. יציאה מהמצב היושבני או מהשגרה יכולה להיות לימוד של שפה חדשה או כל נושא אחר שאתה לומד או נחשף אליו מתוך סקרנות. אם אתה נוסע לטיול בחו"ל ויושב במלון, זה לא זה. אם אתה יוצא וחווה דברים מתוך עניין וסקרנות, עשית נפלאות למוח".
אפשר אבל להוציא את המוח מהשגרה גם בלי לקחת קורס באוניברסיטה או לנסוע לארצות אקזוטיות. גם שינויים קטנים בפעולות היומיומיות יעשו את העבודה. "למשל, לצחצח שיניים או לבצע פעולות אחרות ביד הלא דומיננטית, לבחור את הבגדים בבוקר בעזרת חוש המישוש ולא הראייה, לנסוע הביתה בדרך חדשה, לגוון בטעמים של המזון. גיוון יכול להתבטא בהוספה של דברים חדשים, או בהפחתה של המוכרים".
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
דרך נוספת, שהיא לדבריו הטובה ביותר לגאול את המוח מהמוכר ומהידוע, היא אינטראקציות חברתיות. "זה הכלי החזק ביותר לצאת מהשגרה. בסיטואציה חברתית אתה לא יכול לצפות את כל האירועים. אתה צריך להיות מרוכז ולהגיב, ואתה מפעיל את כל החושים. האוזניים קשובות והעיניים עוקבות אחר הבעות הפנים ושפת הגוף כדי לפענח את תחושות הזולת. כל זה מחייב פעילות מוחית אינטנסיבית, שחלקה מתרחש בתת מודע".
קורס "חיטוב המוח" כולל הרצאות בנושאים כמו זיכרון, רגש, ראייה מרחבית, שינה, היפנוזה או דמיון מודרך והדרכה כיצד להשתמש במידע בחיי היומיום, ויש גם קורס המשך חווייתי שעובד על ארבעת ערוצי המוח באמצעות ג'אגלינג, טאי צ'י, שירה, חשיפה לריחות ולטעמים חדשים, פעילות של מוטוריקה עדינה כמו קליעת נצרים ועוד.
אפשר לומר שהתרגול הוא תרופה מונעת לאלצהיימר?
"מחקרים מראים שאימון של המוח עוזר למניעת המחלה וטוב גם למי שכבר חלו באלצהיימר, אבל אנחנו לא מדברים על מניעת מחלות או על טיפול בהן, אלא על שיפור יכולות. הגישה היא מהמקום החיובי".
הטכניקות האלה מזכירות תרפיות כמו ריפוי בעיסוק לילדים.
"החינוך המיוחד אכן עושה שימוש בשיטות דומות של עבודה על המוח, וחבל שמערכת החינוך הכללית לא מאמצת אותן כדי לקדם את כלל התלמידים. בגדול אפשר לומר שהשטח אכן הקדים את המדע בתחום, ושיטות כמו פלדנקרייז, שיטת פאולה, אלבאום ועוד עסקו בתרגול של המוח ובהפעלה של ערוץ אחד כדי להשפיע על ערוץ אחר, לפני שזה הוכח מדעית".
ומוח של מבוגר אכן יכול להשתנות כמו מוח של ילד?
"נכון שבגיל צעיר הדברים מתרחשים במהירות מאוד מרשימה ובגיל המבוגר נכנסים פקטורים חדשים. גם הרגלי שינה, תזונה נכונה, חיי רגש ומוטיבציה הם מרכיבים קריטיים ליכולת של המוח להרחיב ולשנות את עצמו. יכולת הלמידה אצל ילדים היא אכן במיטבה, אבל גם למבוגרים יש יכולות פנטסטיות לשינוי ולתיקון".
עוד על בריאות המוח: |
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...
http://www.brain-train.co.il/?contact
או התקשרו ישירות למכון: 09-77-100-36