חזרה למגזין אוכל

לחמניות מעין גדי, פשטידת צ'יפס ממפלסים

"חדרו?כל" הוא ספר בישול עם מתכונים, אבל גם אלבום זיכרונות היסטורי שמביא סיפורים וצילומים, שכולם ביחד מתעדים ומשחזרים את חדר האוכל הקיבוצי המיתולוגי
אורית הראל 05/09/12
לחמניות מעין גדי, פשטידת צ'יפס ממפלסים

עופר ורדי, המו"ל והעורך הראשי של הוצאת LunchBox המתמחה בספרי בישול ייחודיים (בצורה ו/או תוכן) חתום ביחד עם אסי חיים (שגם צילם את כל התצלומים החדשים) על הספר החדש "חדרו?כל", שכהגדרת כותרת המשנה שלו יש בו "סיפורים/ מתכונים/ קיבוץ". ורדי וחיים, שני עירונים, יצאו לאסוף, לתעד ולשמר את "המתכונים המיתולוגיים ואת הסיפורים שמלווים אותם... ומספקים הצצה לעולם המופלא של הקיבוץ", כפי שהם מספרים במבוא לספר, רגע לפני שהכול מופרט ואחרון חדרי האוכל נסגר, ננטש, נכבש בידי חברת קייטרינג או עובר הסבה למשהו אחר.


המסע של ורדי וחיים הניב לא רק ספר מתכונים שכולם חלק מהמיתולוגיה ומהמסורת הקולינרית-קיבוצית, אלא גם מסע אל נקודות ציון בהיסטוריה של הקיבוצים והמדינה כמו שהם מגדירים "מגובה הצלחת", ובמלים אחרות, היסטוריה יומיומית, נגישה, שמתחברת ומדברת לכל אחד. את כל זה הם קיבצו לספר שמלא בסיפורים על רגעים קטנים וגדולים בחייהם של חברי הקיבוצים, סיפורים אנושיים מסופרים בפשטות, בגובה העיניים, ומתקשרים כולם באופן כזה או אחר למאכלים שמתכוניהם מובאים בספר. ואולי ההישג הגדול של הספר טמון בכך שהוא מצליח להפיח חיים בין תצלומיו, סיפוריו ומתכוניו (כולל המרגרינה, אבקת המרק ורסק העגבניות) בקיבוץ של פעם. 

ורדי וחיים מספרים בהקדמה כי במסעם בקיבוצים השונים הקפידו לטעום את המנות שכללו בספר, "ובניגוד לדעה הקדומה של רבים בנוגע לאוכל בקיבוצים - היה לנו טעים". את המתכונים הביאו בלי צנזורה, ורק ערכו להם "התאמות לבישול העכשווי, כך שמי שירצה לוותר על המרגרינה ימצא את הדרך לעשות זאת", והתאמות לבישול ביתי בעזרת השף פטר שיקלושי, שהפך את מרבית המתכונים לכאלה המיועדים לשישה סועדים, פלוס-מינוס.

הספר מחולק לחמישה פרקים לפי נושאים המתחברים לארוחות הקיבוץ: ראשונות, מאפים ומרקים; בשר, עוף, דגים; חגים ומועדים; מבית הילדים; עוגות, עוגיות ומתוקים. ביניהם, מתחבא (עמודים 62-63) מילון מונחי חדר האוכל הקיבוצי שמאיר, מזכיר ומשעשע שורה של מונחים וביטויים, מהכולבויניק והצוללת ועד האקונום והמנשק'ה.

7. מוציאים מהתנור ומניחים את הפחזניות להתקרר.
8. מכינים את המילוי: מקציפים במערבל המזון את השמנת המתוקה והסוכר לקצפת אחידה וקשה.
9. חורצים את הפחזניות בסכין בעדינות וממלאים בקצפת.
10. אפשר לצפות את הפחזניות בשוקולד מומס או לבזוק מעליהן אבקת סוכר.

"חדרוכל - סיפורים/ מתכונים/ קיבוץ", מאת אסי חיים ועופר ורדי. צילומים: אסי חיים; צילומי ארכיון: לשכת העיתונות הממשלתית, ארכיון המפלסים, ארכיון שדה בוקר, באדיבות גליה אורנן, עיתון ישראל היום; עריכה: זהרה חן; ייעוץ מתכונים: שף פטר שיקלושי; עיצוב: סטודיו קרן וגולן; עריכה לשונית: גלית חלילי. 272 עמודים, כשר. הוצאת LunchBox



לכל מתכוני מוטק'ה:
לחצו

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

"סיר עם אוכל חם הוא אחד היסודות של בית"

כשבלוגרית האוכל "לייזה פאנלים", שבחיים האמיתיים נקראת חגית ביליה, ילדה את בתה הרביעית בגיל 42, היא עזבה משרה...

לקריאת הכתבה
המתכונים הכי ישראלים של השף ישראל אהרוני

השף ישראל אהרוני הוא פנים מוכרות בכל בית. כולנו מכירים אותו מהטור הוותיק בידיעות אחרונות, מספרי הבישול...

לקריאת הכתבה
לאכול בבית, להרגיש במסעדה

מגפת הקורונה הבינלאומית והמצב הלא פשוט שאנחנו מתמודדים עמו סגר רבים מאיתנו בבית, מה שהופך את החיים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה