חזרה לאופנה ויופי

למה אנחנו כל כך אוהבים נעליים?

הספר "מחשבות על נעליים" מאיר את הנעליים, ההיסטוריה שלהן והתשוקה אליהן מזוויות שונות ומרתקות
דליה נוימן 11/02/15
למה אנחנו כל כך אוהבים נעליים?
(צילום: Shutterstock)

 

מה הקסם של הנעליים? אנחנו לא שומעים על אנשים שלהוטים אחרי כפפות או חולצות. אבל חולי נעליים יש ויש, ואימלדה מרקוס היא רק דוגמה אחת.

 

ספר חדש, "מחשבות על נעליים" (הוצאה משותפת של בצלאל ורסלינג) מוכיח שהתשוקה לנעליים היא לא רק תופעה עממית, אלא מושא למחקר אקדמי מעמיק. מה הקשר, למשל, בין נעליים לבין ייבום וחליצה? פרופ' שלום צבר, חוקר אמנות יהודית, מסביר מדוע נבחרה דווקא הנעל לעמוד במרכז הטקס היהודי העתיק.

 

 

זוכרים את שובר הקופות "אישה יפה", עם ריצ'רד גיר וג'וליה רוברטס? ד"ר אליה ברטל, מרצה במחלקה להיסטוריה ותיאוריה בבצלאל ובבר-אילן, מפרשת את הסרט בהקשר של אגדת סינדרלה: הפתרון המוצלח של האגדה, היא כותבת, קרה רק בסרט ההמשך "תפוס את הכלה". בסוף הסרט ההוא נותנת ג'וליה רוברטס לריצ'רד גיר את נעלי הריצה שלה, אקט שמסמל את השחרור הפמיניסטי שלה, בהשוואה לנעלי העקב של הזונה שגילמה בסרט הקודם.

 

אילון גלעד מחפש את המקור למילה "נעל": נעליים מופיעות כבר במקרא, למרות שאז הן היו דומות יותר כנראה לסנדלים. מילים רבות הופיעו במהלך אלפי שנים של גלגולי השפה: ערדליים, אנפילה, פוזמקי (במקור התלמודי זו נעל, לא גרב) ודרדס. אליעזר בן יהודה החליט לעשות סדר בבלגן וקבע: הבגד שעל כף הרגל הוא גרב (בן יהודה נעזר כאן בהשפעה ערבית) והפריט שמעל הגרב הוא נעל. והכפכפים? הם התגלגלו לקיבוצים מהקַבּקַבּ הערבי ופילסו את דרכם למרכז הרחוב הישראלי.

 

עיצוב: ענת פנחסי. נעל המתפרקת לשלושה חלקים המתחברים בגומיות. צילומים: קובי לוי

 

ד"ר גל ונטורה, היסטוריונית של אמנות ומרצה בכירה בחוג לתולדות האמנות באוניברסיטה העברית, מספרת שהספר התחיל בגלל תשוקה פרטית שלה: "חיבתי לנעליים היא דבר ידוע בבצלאל. כשראיתי את היצירה המרתקת של הסטודנטים שם החלטנו, ד"ר אורי ברטל (ראש המחלקה להיסטוריה ותיאוריה בבצלאל) ואני, להקדיש כנס לנושא.

"כל מי שפניתי אליו בבקשה להשתתף נענה בשמחה ואמר שהוא מאוד אוהב נעליים. האולם הכיל 200 איש כל היום, איש לא זז מהכיסא. היה לנו רצון עז להמשיך את זה והחלטנו להוציא את הספר. ושוב אותו סיפור, כל מי שפניתי אליו נענה בשמחה".

 

עיצוב: דפנה עמר. דגמים הלובשים ופושטים צורה באמצעות לחצניות



מה הקסם של הנעליים לדעתך?

 

"יש הרבה נשים שעבורן הקסם הוא בעקבים הגבוהים, שהם בשבילן כלי עכשווי להרגיש יותר טוב. נעליים מקשטות את הגוף, וגם אם הוא משתנה עם השנים, מידת הנעליים נשארת יציבה. מישהי מהדוברות בכנס אמרה שלבחור בגדים זה מאמץ הרבה יותר גדול. היא עצלנית, אז היא קונה זוג נעליים ושמחה. יש גם הסברים מתחום הפסיכולוגיה, שמדברים על הנעל כאובייקט שיש בו מיניות וארוטיקה כי הוא מכיל והרגל חודרת לתוכו".

 

כחפץ שהוא גם שימושי וגם מעוצב, נעליים מבטאות שינויים היסטוריים וחברתיים. ונטורה: "אחד השינויים המעניינים שאפשר לראות בנעליים קשור למגדר. עד סוף המאה ה-18 גם גברים השתמשו בעקבים ובנעליים מאוד מקושטות. במאה ה-19 התחילו שינויים וגבולות ברורים בין נעליים של גברים לנעליים של נשים. זה קשור להבדלים שנוצרו באותה תקופה בין מה שנחשב כגברי וכנשי, והקישור למרחב הציבורי לעומת מרחב הבית. גברים התחילו ללבוש חליפות ונעליים לא מקושטות, ההופעה שלהם שידרה מקצועיות וענייניות. נשים יכלו להרשות לעצמן נעליים מקושטות, ומצד שני לא פרקטיות, שלא דורשות - או לא מאפשרות - להסתובב באופן חופשי. היום זה מתחיל שוב להשתנות ויש מעט גברים אמיצים שינעלו נעליים ורודות או עם עקב".

 

עיצוב: טל וינרב. נעליים שנתלות על הקיר בחלקים כאשר אינן בשימוש, ומורכבות מחדש לנעילה



עוד שינוי מעניין הוא בחומרים. המדפסות התלת-ממדיות הולכות ומתפתחות. כבר היום אפשר לסרוק את הרגל ולהתאים נעל באופן מדויק למשתמש, בניגוד לשיטת המידות הישנה. הטכניקה הזו נעשית בחומרים פלסטיים חדשניים. "מדי פעם חברות מסחריות ידועות, למשל נייק, מזמינות אנשים לשלוח להן מידות מדויקות ולבחור כל פרט בעיצוב הנעל לפי טעם אישי. אין לי ספק שזה ילך ויגבר בעתיד", קובעת ונטורה.

ומצד שני יש תהליך הפוך, של חזרה לעבודת יד. "זה ניכר בישראל, למשל אצל מעצבים כמו ענבר יוסיפון משומייקר, ובעולם אצל ואלנטינו ושאנל. חוזרים לעבודת יד ולקוטור כל כך מוקפד, שהרשתות לא יכולות לחקות".

 

 

קובי לוי, מגף כפול. הנעליים ננעלו על ידי ליידי גאגא בקליפ Born This Way 

 

לסיום המלצה שקשה לדעת מי בדיוק הגה/הגתה אותה (באנגלית במקור), אבל היא צברה תומכים רבים: "החיים קצרים מדי. קנו את הנעליים!".

 

"מחשבות על נעליים". עורכים: גל ונטורה, אורי ברטל ועינת לידר. המחלקה להיסטוריה ותיאוריה בשיתוף המחלקה לצורפות ואופנה בצלאל, והוצאת רסלינג

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק

 

עוד על אופנה:

המלצה אופנתית: ליצור ולהיות פעילים

איזה כובע יתאים לך?

המלצה אופנתית: אל תגזימו

ליופי אין גיל: תכירו את הדוגמניות החדשות

תגובות  1  אהבו 

20/09/18
אני רוצה לקנות נעלי ג'אוקס חדשות. איפה אפשר להשיג במחירים נורמליים?
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד באופנה ויופי

גברים ונשים: כך תתלבשו לראיון עבודה

 

בשיתוף מפעל הפיס

 

שלחתם קורות חיים, עברתם ראיון טלפוני ואולי אפילו שניים, והנה זה מגיע. ראיון עבודה....

לקריאת הכתבה
נשים וגברים: כך תתלבשו לדייט ראשון

הוזמנתם לדייט, איזו התרגשות. בין אם אתם בחיפושים אחר זוגיות בפרק ב' ובין אם מדובר בדייט מזדמן לאחר שנים...

לקריאת הכתבה
העולם שייך לצעירים? הגברים שהפכו לדוגמנים בגיל 50+

פיליפ דומאס מצרפת היה בן 60 כשחתם על חוזה הדוגמנות הראשון שלו. הוא עבד בתחום הפרסום והקולנוע, וכשיצא לפרישה...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה