לעזור כלכלית לילדים – בתנאים שלכם

גל סיים לפני כמעט שנה את השירות הצבאי. למרות שהוא בחור בוגר וגם לומד ועובד, הוא עדיין גר בבית הוריו וחי על חשבונם. גל הוא הילד הקטן במשפחה ושני אחיו הבוגרים כבר הקימו משפחות משלהם. לאחרונה פנתה אליו אמו ואמרה שאם הוא ממשיך לגור בבית, הגיע הזמן שהוא ישתתף בהוצאות.
"זה נאמר קודם כל ממקום ערכי. בחור אחרי צבא צריך להתחיל לקחת אחריות על עצמו ולהתחיל לפרנס את עצמו", מסבירה הילה יבנאי-טל, גרנטולוגית ומטפלת משפחתית, מנהלת אזור צפון השרון בארגון פעמונים "אבל יש עוד סיבות. ההורים, שמצבם הכלכלי אינו מזהיר, רוצים אחרי שנים לנשום קצת ולאפשר לעצמם למשל לנסוע לחופשה מדי פעם. גם האחים הבוגרים מצפים לעזרה כלכלית, וההורים לא יכולים לעמוד בכל זה בלי לפגוע ברמת החיים שלהם".
הסיפור של גל ומשפחתו לא יוצא דופן. רובנו מבינים היום שהעזרה לילדים לא מסתיימת בגיל 18, וגם לא כשהילדים יוצאים מהבית ומקימים משפחות משלהם. במציאות של היום, הרבה צעירים נאבקים כדי לשרוד כלכלית. כך למשל לפי הסקר החברתי לשנת 2013 שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 39% מבני 20 ומעלה אינם מצליחים לכסות את כל ההוצאות החודשיות של משק ביתם. במציאות כלכלית שכזו, עזרה כלכלית מההורים זה כמו אוויר לנשימה.
"ההורים שיכולים ורוצים לעזור מתוך אהבה ודאגה, חשוב שיעשו זאת בצורה נכונה", אומרת יבנאי- טל ומספקת כמה עצות.
הגדירו לעצמכם את הסכום שאתם רוצים לתת לילדים
סכום נכון הוא זה שיש ביכולתכם לתת. כזה שמאפשר לכם לחיות את חייכם כעת ובעתיד. זכרו שככל שמתבגרים ההוצאות עלולות לעלות – תרופות, עזרה סיעודית – וההכנסות צפויות לקטון. לפני שפותחים את הארנק או שוברים תוכנית חיסכון כדי לעזור לילדים, בדקו את ההתנהלות הכלכלית שלכם. ערכו חישוב כלכלי מדויק וודאו שגם אם אתם עוזרים לילדים היום יהיה לכם מספיק כסף בעתיד שיבטיח מענה לצרכים שלכם, לרבות שמירה על רמת חיים עוד שנים ארוכות. אחרי שהגדרתם את הסכום לעצמכם, הגדירו אותו לילדים – קביעת סכום מוגדר מעניקה לצד העזרה גם עצמאות, ומאפשרת לילדים לתכנן את התקציב שלהם ואת סדרי העדיפויות הנכונים להם.
חשבתם שיהיה קל יותר אחרי שהם ייצאו מהבית? אז חשבתם. צילום: shutterstock
הגדירו את מטרת הנתינה
האם מדובר במתנה או בעזרה? כשמדובר במתנה צריך לקחת בחשבון ששאר האחים הבוגרים ירצו "השוואת תנאים" וכדאי לתת לכולם את אותו הדבר כדי לא ליצור מתחים ומריבות. אם סייעתם לילד אחד לרכוש מכונית, תצטרכו לעזור גם לאחרים.
אם מדובר בעזרה, אז לגיטימי שעוזרים למי שצריך. כשמדובר בעזרה כדאי להגדיר אם זו עזרה נקודתית או חודשית. אם העזרה ניתנה בעקבות שינוי במצב המשפחתי (לידה, כניסה לגן, הישארות בבית עם הילדים) וגם כשהגיעה העת לסיימה היא עדיין נדרשת, חשוב לסייע לילדים להתמודד עם המשך הצורך ולוודא שיש להם כלים והדרכה להתמודד עם המצב.
בשני המקרים חשוב שהסכום יהיה ברור לשני הצדדים כדי לאפשר את התכנון הנדרש. אם מדובר בעזרה חודשית חשוב לדעת עד מתי תימשך. ככל שההגדרה ברורה יותר, קל לכולם לשמור על הגבולות שמתח כלכלי עלול להביא איתו.
סכום הכסף הוא נקודתי או מתמשך? צילום: shutterstock
עזרה עם משמעות כלכלית - בילוי ושמירה על הילדים
הורים יכולים לעזור גם בדרכים נוספות: רבים שומרים על הנכדים אחרי מסגרות הלימודים, מבשלים באופן קבוע, מבלים עם הילדים והנכדים ועוד. גם לעזרה מסוג זה יש משמעות כלכלית, ואין לה תחליף. לעיתים היא נחוצה בהרבה מכסף.
גם הלוואה היא עזרה כלכלית
להחלטה לסייע בעזרת הלוואה יש מניעים רבים. לפעמים מדובר בסיבות ערכיות ולפעמים בנסיבות כלכליות, למשל אם ההורים יזדקקו לכסף בהמשך חייהם. אבל כרגע יכולים לתת לילדים הלוואות בתנאים טובים יותר מכל גוף אחר. ישנם עורכי דין הממליצים להורים לתת לילדיהם הלוואה לרכישת דירה, כי אז במקרה של גירושין או פרידה של הזוג הצעיר, ההלוואה מגנה על ההורים המלווים מלאבד את כספם.
העזרה שלכם לא חייבת להיות כלכלית, יכולות להיות לה משמעויות כלכליות. צילום: shutterstock
חשוב ששני ההורים המסייעים יהיו מודעים לסכום הכסף המדובר
יש זוגות שמחליטים לתת סכום חודשי קבוע לילדים, אבל אחד הצדדים נותן בכל חודש כסף נוסף בדרכים שונות, שלא הוכנסו לתחשיב הכולל. כך למשל הסבתא קונה מתנות ובגדים לנכדים, ובכל שבוע היא באה לשמור עליהם וגם נותנת להם דמי כיס. הסכומים מצטברים להוצאה שנתית גדולה, ושני בני הזוג צריכים להיות מודעים לה.
אל תפגעו בעתיד שלכם למען גחמה של הילדים. צילום: shutterstock
ההחלטות הן של הילדים שלכם, גם אם אתם נותנים להם כסף
זהו היבט מורכב מבחינה רגשית – לשני הצדדים. ההורים שמחים לעזור, אבל בסיטואציה שנוצרת מרגישים שיש להם לגיטימציה לשלוט בהחלטות של הילדים. הורים שעוזרים כלכלית לילדים בוגרים צריכים להבין שהם לא צריכים להתערב בגידול הנכדים. "אני מכירה מקרים למשל שההורים של הבן עוזרים לבני הזוג כלכלית מדי חודש, אבל אז יש להם ביקורת על האמא, איך היא מגדלת את הילדים ולמה היא עושה החלטות כאלה ואחרות. אלה דברים שמביאים איתם מתחים בין-אישיים עם מריבות", אומרת יבנאי טל. "כך גם לגבי אירועים. סבא וסבתא שנתנו כסף לחגיגת הבר מצווה ומבקשים להחליט מי יהיה מוזמן לאירוע או איזה מזון יוגש לאורחים. זו התייחסות לא בריאה שמייצרת לחצים ומתחים".
[#middleBanner]
עוד דרך לעזור: תוכנית חיסכון לנכדים
מה קורה אם נתתם לילד דירה והוא מתגרש?
איך למנוע סכסוכי ירושה בין אחים
הצטרפו לקהילת הכסף שלי במוטק'ה
כשאומרים "משכנתא", האסוציאציה הראשונית היא הלוואה לצורך קניית דירה, שלרוב מלווה...
בגיל הבוגר לרבים מאיתנו יש סוג כזה או אחר של חיסכון - בין אם מדובר בחיסכון של שנים, ובין אם...
עם הפרישה ממקום העבודה, רבים מוצאים את עצמם עם סכום כסף לא מבוטל ביד: יש מי שמחליטים...