לעצור את הגנב השקט

צילום: Shutterstock
גלאוקומה (ברקית בעברית) היא מחלת עיניים שמתבטאת בלחץ תוך-עיני מוגבר שגורם לנזק בלתי הפיך לעצב הראייה ולשדה הראייה, אולם לעתים הנזק נגרם למרות שקיים לחץ תוך-עיני תקין. הנזק שנגרם ממחלת הגלאוקומה אינו ניתן לתיקון, אך ניתן למנוע או להאט למינימום את התקדמות המחלה על ידי איתור מוקדם וטיפול קבוע. לכן חשוב לבקר באופן סדיר אצל רופא עיניים מגיל 40, במיוחד אם יש במשפחה חולי גלאוקומה.
כיוון שתהליך התפתחותה של המחלה לא תמיד מלווה בכאבים, אם לא מקפידים על בדיקות עיניים שגרתיות, מגלים את המחלה רק בשלב מאוחר, כאשר כבר נגרם נזק לראייה. לכן נוהגים לכנותה "הגנב השקט של הראייה". גלאוקומה שכיחה יותר בקרב בני 40 ומעלה. ברוב המקרים היא מתפתחת קודם בעין אחת, ובהמשך בעין השנייה. בעולם המערבי נחשבת הגלאוקומה לגורם השלישי בשכיחותו לאיבוד ראייה.
החלק החשוב ביותר בעין הוא הזווית שנוצרת בין הקרנית לקשתית, שם מתבצע הניקוז הקבוע של הנוזל הממלא את הלשכה בעין. בזמן שהניקוז אינו תקין, מאזן הנוזלים נפגע והצטברות נוזלים מוגברת גורמת ללחץ תוך-עיני גבוה. לחץ תוך-עיני תקין נע בין 10-20 מילימטר כספית.
גלאוקומה עם זווית פתוחה. זו הגלאוקומה הנפוצה ביותר כיום. המאפיין של סוג זה הוא הזווית המנקזת את הנוזלים מהלשכה - היא פתוחה, אך מעבר הנוזלים בה לא תקין וזו הסיבה לעליית הלחץ התוך-עיני.
גלאוקומה עם זווית סגורה. סוג זה של גלאוקומה נדיר יותר. במקרה זה הזווית המנקזת סגורה וגורמת ללחץ תוך-עיני מוגבר מאוד, מלווה בכאבים ובירידה חדה בחדות הראייה.
גלאוקומה משנית. סוג זה של גלאוקומה יכול להופיע יחד עם מחלות אחרות כגון קטרקט, סוכרת , דלקות תוך- עיניות, גידול בעין ועוד. בנוסף, גלאוקומה משנית יכולה להופיע גם לאחר נטילת תרופות ממושכת כמו סטרואידים.
גלאוקומה מולדת. מופיעה אצל פעוטות עד גיל שנה. הסיבה למחלה היא התפתחות לא תקינה של החלק הקדמי של גלגל העין.
גורמי סיכון להתפתחות גלאוקומה:
מחלת הגלאוקומה יכולה להיות מולדת, אך הסוג השכיח יותר הוא זה שמופיע במהלך החיים.
ישנן מספר בדיקות לאבחון הגלאוקומה:
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
הטיפול בגלאוקומה מתבסס על שלוש דרכים: טיפול תרופתי, טיפול בלייזר וניתוח. מטרת הטיפול בגלאוקומה היא לנקז את נוזלי העין החוצה ובכך להפחית את הלחץ התוך-עיני ולעצור את התקדמות המחלה, כדי לא לפגוע בראייה. הטיפול נקבע על ידי הרופא המטפל בהתאם לדרגת המחלה ולמצב בריאותו של המטופל. לרוב מתחילים בטיפול תרופתי ובמידת הצורך ממשיכים לטיפול בלייזר או לניתוח.
טיפול תרופתי כולל ברוב המקרים טיפות עיניים שמטרתן להפחית את הלחץ התוך-עיני. טיפול תרופתי מספק פתרון יעיל להאטת קצב התפתחות המחלה, אולם במקרים חמורים שבהם לא ניתן לאזן את הלחץ התוך-עיני באמצעות טיפות, שדה הראייה נפגע. במקרים אלה יידרש טיפול נוסף באמצעות כדורים, לייזר או ניתוח.
בגלאוקומה עם זווית פתוחה הטיפול בלייזר נועד להורדת הלחץ התוך-עיני. טיפול מסוג זה מבוצע כתוספת לטיפול תרופתי או כתחליף לטיפול תרופתי. לעתים, כאשר המטופל סובל מתופעות לוואי עקב הטיפול התרופתי ו/או כאשר המטופל מעדיף מסיבות של נוחיות לא להזליף טיפות מדי יום, נשתמש בסוג זה של טיפול לייזר. קיימים שני סוגי טיפולי לייזר בזווית פתוחה:
ניתוח
ניתוח משולב. כאשר המטופל סובל הן מקטרקט והן מגלאוקומה ניתן לבצע ניתוח משולב לטיפול בשתי הבעיות. הניתוח מבוצע בדרך כלל כאשר חומרת הגלאוקומה אינה גבוהה.
ד"ר גבי שמש הוא מומחה לגלאוקומה, ניתוחי רפרקציה וקטרקט, מנתח בכיר במחלקת עיניים במרכז הרפואי ת"א (איכילוב), במרכז הרפואי "עיניים" בתל אביב וב"עתידים מדיקל סנטר"
עוד על בריאות העין: |
זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...
אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....