חזרה למגזין אוכל

לקטו לכם סלט

במובן הפשוט ליקוט הוא לדעת אילו צמחים לקטוף למאכל ולמרפא. במובן העמוק מדובר בדרך חיים - להתחבר לסביבה ולקבל את מה שהיא מציעה
עדי כץ 29/07/13
לקטו לכם סלט

צילום: Shutterstock 

 

את המושג "עשבים שוטים", המציאו גננים וחקלאים. מנקודת המבט של תרבות הלקטים הפרהיסטורית, שעושה קאמבק בימים אלה, צמחי הבר לא רק שלא ראויים ליחס של שוטים (מתז של קוטל עשבים או עקירה ביד גסה), אלא מהווים את הסלט הירוק, הטרי, הבריא והאורגני שיותר שאפשר למצוא.

"ליקוט במובן הפשוט זה לדעת אילו צמחי בר אפשר לקטוף למאכל או למרפא", אומר שימי רף, מורה דרך שהוא גם לקט. "אבל לקטות היא יותר מזה. זו דרך חיים. דרך של אמון בעולם ויכולת לקבל את מה שהוא מציע, ויש סביבנו כל מה שאנחנו צריכים".

רף, שבעבר לקח את התחביב לקצה וגר במשך תקופה בטיפי אינדיאני מגזעי וענפי עצים, חי היום בבית קונבנציונלי יותר, אבל ממשיך ללקט וגם ללמד אחרים את התורה, מסדנאות בנות כמה שעות לחובבים ועד לקורס מדריכי ליקוט, שאורך שמונה סופי שבוע.

 

מה מלקטים?

 

"אנחנו מלקטים עשבים ירוקים, פקעות, שורשים, פירות, פטריות, זרעים וחומרים ליצירה ולעבודה בחימר. הכוונה היא להפיק מהטבע את המרב. כל מסע ליקוט מסתיים בבישול ארוחה מהחומרים הטריים שליקטנו. את העשבים האלה אפשר לשלב בהרבה מאוד תבשילים, לחלוט מהם תה ועוד".

 

איפה מלקטים?

 

"אנחנו יוצאים לרוב למקום בטבע, בסביבה הקרובה של המשתתפים. אני רואה ערך מיוחד בחיזוק הקשר לאזור שאנחנו חיים בו. הרבה מהפגיעה הסביבתית בעולם נובע מכך שאנשים לא מכירים את הסביבה שלהם. הליקוט יכול לתקן משהו מאוד מהותי ביחס שלנו לסביבה. הוא מאפשר להיות ממש חלק ממנה, לנהל איתה יחסים אינטימיים ולראות אותה כבעלת ערך. אם היא נותנת לנו משהו, כדאי לשמור עליה".

 

אבל אזורי הליקוט הטבעיים הולכים ומצטמצמים.

 

"נכון שיש פחות שטחי טבע, לצערנו, אבל צמחים ללקט יש עדיין הרבה, צריך רק לפקוח את העיניים. גם במקום שנראה כמו שדה בור או מגרש גרוטאות יכולים להיות עשרות מיני צמחים שאפשר לאכול. אולי הקלות שבה הופכים את השטחים האלה לבנויים וסלולים נובעת מחוסר ידע על הצמחייה העשירה הזאת".

 

מתייחסים אליה כאל עשב שוטה.

 

"אין דבר כזה עשב שוטה. אלה צמחי בר. כל צמחי החקלאות הם צמחי בר שטופחו. גם אם נכניס לתפריט שלנו רק מעט ממגוון צמחי הבר האכילים, נעשיר את התפריט שלנו בטעמים חדשים וגם בוויטמינים ובמינרלים, שהכמות שלהם גבוהה לאין שיעור בצמחי בר מאשר בצמחים מתורבתים".

 

יש גם צמחים רעילים. יש סימן זיהוי כללי המעיד על רעילות? ומה לגבי עשבים שרוססו בקוטל עשבים?

 

"לגבי רעילות אין שום סימן שנכון לכל הצמחים, ולכן חשוב להכיר את הצמחים ואת התכונות שלהם ולאכול רק את מה שמזהים בוודאות. גם עשב שרוסס חשוב לדעת לזהות, ובכל מקרה, לא כדאי לאסוף עשבים בקרבת חלקות מעובדות".

מה אפשר ללקט בימי הקיץ הנוכחיים?

 

"בעיקר ליד מקורות מים. אפשר למצוא כרפס ביצות, שהוא קרוב של הסלרי המוכר, גרגיר הנחלים, ריגלת הגינה, סברס, תאנים, ענבים. הסברס צומח לרוב בגדרות וליד חורבות, ואין חשש שהוא שייך למישהו. פירות בכלל כמובן שיש לקטוף רק מעצים או משיחים שנמצאים ברשות הרבים".

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק

 

עוד על תזונה בריאה:

כל צבעי האוכל

מאכלים במקום תרופות

עלים, עשבים ושאר ירוקים

 

לפורום תזונה: לחצו

תגובות  1  אהבו 

29/07/13
Shimi Raf's tours? Thanks
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה