לקנות נכון, לאכול נכון
תזונה נכונה מתחילה בקנייה נכונה. כמה המלצות לקנייה מושכלת שתעזור לנו לשמור על הכיס, על הבריאות ועל המשקל
אלונה אזאגי ירון
15/11/11

רשתות המזון הופכות את קניית המזון לחוויה אמיתית - המרכולים מרווחים, מעוצבים וצבעוניים, המוצרים בשפע, ותמיד יש מבצעים וטעימות. אנו, הצרכנים, מתפתים למלא את עגלת הקניות, המגיעה בממדים ענקיים, ותמיד קונים הרבה יותר ממה שאנחנו באמת צריכים. זאת בדיוק מטרתם של בעלי המרכולים. ההפסד של כולנו הוא הפסד כפול, הן של כסף והן של קלוריות. כדאי לזכור כי מה שקונים בסוף גם אוכלים, ואם יש יותר, אז אוכלים יותר.
להלן מספר טיפים לקנייה מושכלת שלא תחבל לכם בכיס ובעיקר לא תחבל בניסיונות לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה ועל המשקל.
זמן.
מומלץ לערוך קניות מרוכזות. יש להקציב זמן קבוע ומוגבל לקניות. ככל שהקניות יארכו זמן רב יותר, נקנה יותר, ודווקא בסוף תהליך הקניות נמלא את העגלה מכל הבא ליד.
מיקום.
השתדלו לקנות בחנות שאתם כבר מכירים ויודעים היכן נמצאים המוצרים שלהם אתם זקוקים, והעדיפו עגלה קטנה או סלסלת יד. כדאי לשקול קנייה דרך האינטרנט המאפשרת חיסכון בזמן ומונעת קניית מוצרים שאינם ברשימה, ועל כן גם חוסכת כסף.
רשימת קניות.
גורמת לנו להיות ממוקדים במוצרים ההכרחיים. מי מאיתנו לא מצא עצמו מגיע הביתה ללא מספר מוצרים שאותם היה צריך, פשוט כי שכח, ולעומת זאת עם מספר לא מבוטל של שקיות שבהם מוצרים שלא היה במת צריך, פשוט כי הם היו על המדף.
לצאת לקניות שבעים.
כשאנו רעבים קשה לנו יותר לדבוק ברשימה שאיתה הגענו. קל יותר להתפתות לטעימות המוצעות לנו, היכולות להסתכם בארוחה. שיקול הדעת שלנו בזמן רעב מביא אותנו לקנות מוצרי מזון באריזות גדולות וגם מזונות שומניים ועתירי סוכר מיותרים.
מזון ארוז.
הצגת מוצרים בכמויות ענק בתפזורת כגון פיצוחים, פירות יבשים, מאפים, לחמים ושוקולדים מפתה אותנו לקנות בגלל המראה והריח. כדאי להימנע מלגשת לדוכנים הללו. עדיף לקנות מוצרים אלה באריזות סגורות בלבד. כך הסיכוי שננשנש מהם עד שנגיע הביתה פוחת.
אריזות אישיות.
מומלץ לקנות מוצרי מזון הנמכרים באריזות אישיות על פני אריזה משפחתית גדולה. כך תאפשרו לעצמכם לאכול בכמות מדודה.
תירוצים.
הימנעו מ"מבצעים". הדפו תירוצים לקנייה כגון: שיהיה בבית לאורחים, הילדים אוהבים או לחילופין נפנק את עצמנו רק הפעם או רק בזה. ותרו על קניית מזונות שאתם יודעים שהם נקודות תורפה. אל תעמידו את עצמכם סתם במבחן.
רכיבים.
רשימת הרכיבים מכילה את המרכיבים בסדר יורד. כלומר, המרכיב העיקרי יהיה ראשון והמרכיב בכמות הקטנה ביותר אחרון. לדוגמה, אם נרצה לקנות לחם מקמח מלא נבדוק אם ברשימת הרכיבים הקמח המלא הוא המרכיב הראשון ורק אחריו יופיע הקמח הלבן, אם בכלל. כדאי להימנע ממזונות המכילים ברשימת המרכיבים שומן צמחי מוקשה וסוכר במקומות הראשונים.
לא רק קלוריות.
בסימון התזונתי כדאי לבדוק כמה קלוריות יש במזון ל-100 גרם ולמנה, אך לא פחות חשוב, אם לא יותר, להסתכל בטבלת הסימון התזונתי על כמות השומן במוצר ל-100 גרם. תופתעו לגלות כי ישנם מוצרים רבים שאתם צורכים שרמת השומן בהם גבוהה. כמו כן, העדיפו מוצרים המכילים יותר סיבים תזונתיים ופחות נתרן ל-100 גרם מוצר.
טבעי תמיד עדיף.
תמיד עדיף לקנות מוצר ללא חומרים משמרים, ללא צבעי מאכל, ללא תוספת סוכר וללא שומן טראנס.
סיסמאות.
יצרנים רבים משתמשים בהגדרות " ללא סוכר ושומן" או "לייט" בכדי שהמוצר ייחשב לבריא ודיאטטי. האמת היא שמוצר המוגדר "ללא סוכר" לא מכיל סוכר, אך מכיל את אותה כמות הקלוריות כמו במוצר זהה לו המכיל סוכר, זאת בגלל השימוש בממתיקים בעלי ערך קלורי. והאמת היא שמוצר יכול להיות "0% שומן" אך להכיל כמות סוכר וקלוריות לא מבוטלת. "דל מלח או שומן" משמע שכמות המלח והשומן במוצר לא זניחה, אך יחסית למוצר הרגיל היא פחותה. "ללא כולסטרול" - כל מוצר מזון שמקורו מן הצומח לא מכיל כולסטרול. חשוב לבדוק כי המוצר לא מכיל שומן טראנס שמקורו בשומן הצמחי המוקשה, המרגרינה. לסיכום, בקניות יש להיות ערניים, לדעת לבדוק ולבחור נכון, ולזכור כי מה שנכנס לעגלה בצורה כזאת או אחרת מזין אותנו. תמיד אפשר גם לוותר ולהחזיר למדף!
עוד על תזונה נכונה:
תזונת חורף: לחימום הגוף ולשמירה על הבריאות
עושים סדר בשומנים
דגים: לאכול נכון
דיאטת פורטפוליו: מזונות מפחיתי כולסטרול
תזונה נכונה לבריאות המוח
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום תזונה נכונה
זמן.
מומלץ לערוך קניות מרוכזות. יש להקציב זמן קבוע ומוגבל לקניות. ככל שהקניות יארכו זמן רב יותר, נקנה יותר, ודווקא בסוף תהליך הקניות נמלא את העגלה מכל הבא ליד.
מיקום.
השתדלו לקנות בחנות שאתם כבר מכירים ויודעים היכן נמצאים המוצרים שלהם אתם זקוקים, והעדיפו עגלה קטנה או סלסלת יד. כדאי לשקול קנייה דרך האינטרנט המאפשרת חיסכון בזמן ומונעת קניית מוצרים שאינם ברשימה, ועל כן גם חוסכת כסף.
רשימת קניות.
גורמת לנו להיות ממוקדים במוצרים ההכרחיים. מי מאיתנו לא מצא עצמו מגיע הביתה ללא מספר מוצרים שאותם היה צריך, פשוט כי שכח, ולעומת זאת עם מספר לא מבוטל של שקיות שבהם מוצרים שלא היה במת צריך, פשוט כי הם היו על המדף.
לצאת לקניות שבעים.
כשאנו רעבים קשה לנו יותר לדבוק ברשימה שאיתה הגענו. קל יותר להתפתות לטעימות המוצעות לנו, היכולות להסתכם בארוחה. שיקול הדעת שלנו בזמן רעב מביא אותנו לקנות מוצרי מזון באריזות גדולות וגם מזונות שומניים ועתירי סוכר מיותרים.
מזון ארוז.
הצגת מוצרים בכמויות ענק בתפזורת כגון פיצוחים, פירות יבשים, מאפים, לחמים ושוקולדים מפתה אותנו לקנות בגלל המראה והריח. כדאי להימנע מלגשת לדוכנים הללו. עדיף לקנות מוצרים אלה באריזות סגורות בלבד. כך הסיכוי שננשנש מהם עד שנגיע הביתה פוחת.
אריזות אישיות.
מומלץ לקנות מוצרי מזון הנמכרים באריזות אישיות על פני אריזה משפחתית גדולה. כך תאפשרו לעצמכם לאכול בכמות מדודה.
תירוצים.
הימנעו מ"מבצעים". הדפו תירוצים לקנייה כגון: שיהיה בבית לאורחים, הילדים אוהבים או לחילופין נפנק את עצמנו רק הפעם או רק בזה. ותרו על קניית מזונות שאתם יודעים שהם נקודות תורפה. אל תעמידו את עצמכם סתם במבחן.
רכיבים.
רשימת הרכיבים מכילה את המרכיבים בסדר יורד. כלומר, המרכיב העיקרי יהיה ראשון והמרכיב בכמות הקטנה ביותר אחרון. לדוגמה, אם נרצה לקנות לחם מקמח מלא נבדוק אם ברשימת הרכיבים הקמח המלא הוא המרכיב הראשון ורק אחריו יופיע הקמח הלבן, אם בכלל. כדאי להימנע ממזונות המכילים ברשימת המרכיבים שומן צמחי מוקשה וסוכר במקומות הראשונים.
לא רק קלוריות.
בסימון התזונתי כדאי לבדוק כמה קלוריות יש במזון ל-100 גרם ולמנה, אך לא פחות חשוב, אם לא יותר, להסתכל בטבלת הסימון התזונתי על כמות השומן במוצר ל-100 גרם. תופתעו לגלות כי ישנם מוצרים רבים שאתם צורכים שרמת השומן בהם גבוהה. כמו כן, העדיפו מוצרים המכילים יותר סיבים תזונתיים ופחות נתרן ל-100 גרם מוצר.
טבעי תמיד עדיף.
תמיד עדיף לקנות מוצר ללא חומרים משמרים, ללא צבעי מאכל, ללא תוספת סוכר וללא שומן טראנס.
סיסמאות.
יצרנים רבים משתמשים בהגדרות " ללא סוכר ושומן" או "לייט" בכדי שהמוצר ייחשב לבריא ודיאטטי. האמת היא שמוצר המוגדר "ללא סוכר" לא מכיל סוכר, אך מכיל את אותה כמות הקלוריות כמו במוצר זהה לו המכיל סוכר, זאת בגלל השימוש בממתיקים בעלי ערך קלורי. והאמת היא שמוצר יכול להיות "0% שומן" אך להכיל כמות סוכר וקלוריות לא מבוטלת. "דל מלח או שומן" משמע שכמות המלח והשומן במוצר לא זניחה, אך יחסית למוצר הרגיל היא פחותה. "ללא כולסטרול" - כל מוצר מזון שמקורו מן הצומח לא מכיל כולסטרול. חשוב לבדוק כי המוצר לא מכיל שומן טראנס שמקורו בשומן הצמחי המוקשה, המרגרינה. לסיכום, בקניות יש להיות ערניים, לדעת לבדוק ולבחור נכון, ולזכור כי מה שנכנס לעגלה בצורה כזאת או אחרת מזין אותנו. תמיד אפשר גם לוותר ולהחזיר למדף!
עוד על תזונה נכונה:
תזונת חורף: לחימום הגוף ולשמירה על הבריאות
עושים סדר בשומנים
דגים: לאכול נכון
דיאטת פורטפוליו: מזונות מפחיתי כולסטרול
תזונה נכונה לבריאות המוח
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום תזונה נכונה
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות