לקראת שידור: איך אוכל משבש את הגנים שלנו?
אוכל אינו רק אמצעי הישרדות, חלק מתרבות או כלי להבעת רגשות. אוכל גם משפיע על הגנים שלנו, כפי שמתברר בסרט המרתק "איך אוכל משבש את הגנים שלנו?"
אורית הראל
28/09/09

אוכל זה ממש לא רק מזון. נדמה שאת זה כולנו כבר יודעים, במידה כזו או אחרת, אבל סרטם של פרנק פפנברוק ופיטר מוארס, "איך אוכל משבש את הגנים שלנו?" מאיר צד נוסף ומרתק של השפעת התזונה שלנו (וסגנון החיים בכלל) על הגנטיקה שלנו.
הסרט בעצם מאיר לטובת כל מי שאינם מצויים בתחומים הללו של המדע, את האפיגנטיקה, מושג שפירושו "בנוסף לגנטיקה", שהמזון שאנחנו אוכלים - או לא אוכלים - הוא חלק ממנו. מחקרים שונים ורבים שנעשו, שמצוטטים ומוסברים בסרט, מעידים על כך שאיכות המזון שאנו אוכלים, הרכבו וכמותו משפיעים בבירור על הגוף וגם, כפי שמתברר, על הגנים.
מזון אינו משנה את מבנה הגנים והדי אן איי, אבל הוא בהחלט משפיע על "כיבוי והדלקה" שלהם, על מה שבשפה מדעית יותר מכונה די אן איי מתילציה. בשפה הכי פשוטה: מה שאנחנו אוכלים - או לא אוכלים - משפיע בהחלט על כיבוי, כלומר אי-הפעלה, של גנים מסוימים או על הדלקתם, כלומר הפעלתם. את התופעה הזו הוכיחו חוקרים והדגימו בשורה של מחקרים המובאים בסרט.
כך, למשל, הם מראים כיצד תזונה וסגנון חיים שונים יצרו הבדלים ושוני בין תאומים זהים שעד ליצירת ההבדלים הללו לא היה כל הבדל ביניהם. הם מביאים מחקר שבדק את השפעות הרעב באמסטרדם בחורף 1944-45 על נשים שהיו אז הרות ועל התינוקות שנולדו להן אז - פגיעותם של התינוקות הללו, מחלות שמהן הם סבלו וסובלים, בהשוואה לאחים שנולדו לאותן אמהות אחרי שתם הרעב.

הם מביאים מחקרים שמעלים אפשרות לקשר אפיגנטי כגורם בסכיזופרניה - כפי שמרמז מחקר על תוצאות תקופת הרעב בסין בימי מאו, שבעקבותיו הוכפל שיעור החולים בסכיזופרניה בקרב מי שנולדו בתקופת הרעב הזו.
וכך הלאה מחקרים מעניינים וחוקרים עם זיק בעיניים, שמזכירים שוב כי החוקר המדעי והרפואי הוא בעצם סוג של בלש המנסה לפתור תעלומות מסעירות. מדברים שם על הקשר בין מזון ומחלות בכלל, על השפעת תזונה של אישה הרה על העובר (אפילו באיזו מידה עשויות הקאות תכופות בראשית ההריון להשפיע על הילד שייוולד), על השפעת הסביבה בכלל על הגנים בהקשר של הדלקה וכיבוי (ובכלל זה חשיפה לשמש, אלכוהול, עישון, רעלנים שבאים איתם במגע כחלק משגרת החיים וכן הלאה). הנקודה המרכזית נוגעת בחשיבות ובהשפעה שיש לאפיגנטיקה על כל אותם דברים שרק מפעילים או משתקים גנים שונים מבלי לשנותם כלל, על האדם.
נכון שהשורה התחתונה הכללית היא די מוכרת ולכן אולי קצת מאכזבת במובן שאין בה גילוי מרעיש - סגנון חיים בכלל, ותזונה כגורם מרכזי בו בפרט, משפיעים מאוד על האדם ולכן יש חשיבות רבה לתזונה מאוזנת - אבל הדרך לשם בהחלט מחדשת ומרתקת.
"איך אוכל משבש את הגנים שלנו?", ערוץ יס דוקו בלוויין, יום א', 25.10, 22:00. סרטם של פרנק פפנברוק ופיטר מוארס, 45 דקות.
עוד על תרבות ובידור:
ביקורת ספר: אהבה מטרידה
ביקורת תיאטרון: הרפר ריגן
ביקורת קולנוע: ג'ולי וג'וליה
כבר מתחיל: פסטיבל המחול תל אביב דאנס
ביקורת ספר: חפצים חדים
ביקורת קולנוע: שומרת אחותי

"איך אוכל משבש את הגנים שלנו?", ערוץ יס דוקו בלוויין, יום א', 25.10, 22:00. סרטם של פרנק פפנברוק ופיטר מוארס, 45 דקות.
עוד על תרבות ובידור:
ביקורת ספר: אהבה מטרידה
ביקורת תיאטרון: הרפר ריגן
ביקורת קולנוע: ג'ולי וג'וליה
כבר מתחיל: פסטיבל המחול תל אביב דאנס
ביקורת ספר: חפצים חדים
ביקורת קולנוע: שומרת אחותי
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים
מאבק מוזיקלי ופוליטי: כך תתמודד יובל רפאל בחצי גמר האירוויזיון בבאזל
אוטוטו תעלה יובל רפאל על במת האירוויזיון בבאזל, שוויץ, כחלק מחצי הגמר השני של התחרות. רפאל בת ה-24 מרעננה,...
סקס של מבוגרים בפריים טיים. למה לא, בעצם?
- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"
- "מה?"
- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"
את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...
חתונה ממבט ראשון: סוף סוף זוג מבוגר
במוצ"ש האחרון, אחרי שתי עונות, זה סוף סוף קרה: העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (ערוץ 12) נפתחה עם שידוך של...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות