חזרה להחיים הטובים

לקראת שידור: עשור לאסון התאומים

ערוצי הלוויין והכבלים מציגים שורה של סרטים במלאת עשור לאסון התאומים. מתיעוד הגרסה הרשמית לאירועי 11 בספטמבר ועד תיאוריות קונספירציה והגרסה ההוליוודית
אורית הראל 07/09/11
לקראת שידור: עשור לאסון התאומים
ביום ראשון, 11 בספטמבר, ימלאו עשר שנים לאסון התאומים, פיגוע הטרור הגדול ביותר שבוצע נגד ארצות הברית ועל אדמתה. ב-11 בספטמבר 2001, במתקפה משולבת שביצעו טרוריסטים מתאבדים של אל-קעידה בתוך כשעתיים, התרסקו שני מטוסי נוסעים שנחטפו אל תוך בנייני מרכז הסחר העולמי בניו יורק. מטוס חטוף שלישי התרסק אל תוך הפנטגון בוושינגטון הבירה, ורביעי, שנחטף גם הוא במטרה לרסקו אל תוך אחד מבנייני הממשל בוושינגטון, התרסק בשדה פתוח בפנסילבניה, לאחר שנוסעיו נאבקו בחוטפים וכמעט הצליחו להשתלט עליהם. מגדלי התאומים קרסו אל תוך עצמם זמן קצר אחרי שהמטוסים התרסקו לתוכם. ערוצי הטלוויזיה השונים, ביניהם ערוצי הלוויין והכבלים, יקדישו לנושא, מטבע הדברים, לא מעט זמן שידור וחלק מרכזי בו יתפסו תוכניות דוקומנטריות למיניהן, אבל לא רק. כך, למשל, ביום א' ישודר בערוץ יס 4 של הלוויין הסרט "טיסה 93", הגרסה ההוליוודית של התסריטאי-במאי פול גרינגרס למה שהתחולל בטיסת יונייטד 93, הטיסה היחידה שחוטפיה לא הצליחו לרסקה על יעדם בגלל היוזמה שנקטו חלק מנוסעי המטוס, אשר הבינו - גם ממידע שקיבלו בטלפון מבני משפחה שאיתם שוחחו בעת הטיסה לאחר שנחטפה - כי מדובר בפיגוע התאבדות, וניסו להשתלט על החוטפים ועל המטוס. הם כמעט הצליחו. הסרט, שנעשה ב-2006, נאמן לעובדות שנודעו לציבור ולבמאי על האנשים ועל האירועים באותה טיסה, ולהגברת האמינות השתמש הבמאי במכוון בלהקת שחקנים שכולם היו (ונותרו) אלמונים למדי.


על מידת נאמנותו של הסרט לגרסאות רשמיות ופומביות לאירועי אותו יום אפשר ללמוד גם מצפייה בסרטים התיעודיים העוסקים בפיגועים, שיוקרנו גם הם באותו יום. בערוץ יס דוקו יוקרן הסרט "9/11: מצב חירום", המבוסס על עדויות מוועדת הממשל לחקר אירועי 9/11, על שחזורים שנעשו ועל ראיונות עם מי שהיו נושאי תפקידים שונים באותו יום, החל במזכירת המדינה קונדוליסה רייס ושר ההגנה דונלד ראמספלד, עבור דרך כבאים ואנשי צבא וכלה באשתו של אחד הנוסעים בטיסה יונייטד 93. את הסרט הזה, המנסה לשחזר את אירועי היום מזירות אירוע שונות שלב אחרי שלב, אפשר בהחלט לכנות הגרסה הרשמית, הממלכתית, למה שהתרחש, בעיקר בצד של מקבלי ההחלטות, האחראים והקברניטים. הגרסה הזו מדגישה את העובדה כי מה שהתחיל בעיני רבים כעוד יום שגרתי - ביקור מתוכנן מראש של הנשיא בוש בבית ספר יסודי בפלורידה - נהפך בסביבות השעה שמונה בבוקר למצב חרום לאומי. שלל נושאי תפקידים נותנים הסברים לכל מיני מהלכים, החלטות שהתקבלו וצעדים שננקטו. כך למשל אנדרו קארד, ראש סגל הבית הלבן, מסביר מדוע ולמה נשאר הנשיא ג'ורג' בוש במשך חצי שעה עם תלמידי בית הספר היסודי כאילו דבר לא קרה גם אחרי שנמסר לו המידע על ההתרסקות השנייה. באיזו מידה ישכנעו שכולם היו הכי בסדר שיכלו להיות - תלוי כמובן בצופה המאזין. בסרט משולבות הקלטות מקוריות מאותו יום, כמו זו של הדיילת בטיסה הראשונה שנחטפה שדיווחה על החטיפה, המעניקות לסרט נופך מצמרר. מצמרר עוד יותר הוא סרטו של התסריטאי-במאי-עורך דילן אייברי, שיוקרן בערוץ 8 בכבלים ביום א', "9/11 ההבדל הקטן, בחינה מחודשת", שמעלה הרבה שאלות ותהיות ויעורר אי נוחות גם בקרב מי שימהרו לבטל את כל המוצג בו כתיאוריות קונספירציה. אייברי בוחן אחד לאחד את אירועי אותו היום וגם את ממצאי החקירות והבדיקות למיניהן וההתנהלות הרשמית בכלל בעקבות אירועי 9/11, ומסקנתו העיקרית היא ששאלות מרכזיות וחשובות לא זו בלבד שטרם זכו לחקירה ולמענה אמיתיים ? רובן אפילו לא נשאלו באמת. כך למשל הוא מציג ובוחן את קריסת מגדלי התאומים אחרי התרסקויות המטוסים לתוכם. הוא מציג שורה של ממצאים והוכחות המצביעים על כך שקריסות הבניינים לתוך עצמם, כפי שהתרחשו, מבלי כמעט לפגוע בסביבה, היא בלתי אפשרית רק כתוצאה מהתרסקות מטוס נוסעים לתוכם. לטענתו, כל הממצאים (שהוא מונה ומראה בסרט) מצביעים על פיצוץ מבוקר של המגדלים (כמו גם של בניין ממשל נוסף שקרס באופן דומה לתוך עצמו, למרות שהיה הרחוק ביותר מבין הבניינים שנפגעו מהפיגוע), בלי קשר להתרסקות. התיאוריה המוצגת בסרט היא שמחבלי אל קעידה שמשו בעצם כלי בידי גורמים אחרים (אמריקניים, כן) שקשרו לביצוע הפעולות הללו, על מנת לשנות כיוון מדיני ולצבור כוח שלטון ריכוזי יותר בידי ההנהגה. לכל מי שכבר מתחיל לגחך נאמר רק שסימני השאלה והעדויות לכל פרט ועניין המוצגים בסרט בהחלט מרשימים, שהסרט נפתח בסקירת אירועים מכריעים ששינו מהלכים היסטוריים אשר התגלו בדיעבד כסוגים שונים של הונאה ורמייה שנועדו לקדם אג'נדה כזו או אחרת, שהוא סוקר את התנהלות ממשל בוש אחרי הפיגועים שכללה את הפלישות לאפגניסטן ולעיראק, את עינויי השבויים ואת שלל הפעילויות שרמסו זכויות אזרח תחת המטריה של "החוק לביטחון לאומי" (כולל האזנות סתר בלתי חוקיות שנאסרו בהמשך), ומסתיים בסיפור מדהים ולא ידוע על ניסיון הפיכה שכשל של חבורת בעלי הון ושלטון בראשית שנות השלושים של המאה הקודמת, אשר רצו להציב בראש ארצות הברית "מנהיג חזק" בנוסח פשיסטי, כתרופה לחוליי השפל הכלכלי הגדול...


ביום ב' יוקרן בערוץ יס דוקו בלוויין הסרט "המסע שלי לאל קעידה", תיעוד של הצגת יחיד של העיתונאי-תסריטאי-מחזאי זוכה פרס הפוליצר לורנס רייט, המנסה להבין ולהסביר את הרקע לצמיחתו של ארגון הטרור הזה, מה מנחה אותו ואת מי שמוביל אותו. ההצגה והסרט נולדו מעבודת תחקיר שעשה לספר עיון שכתב בעקבות הפיגועים כי לדבריו, ביקש "לברר מי האנשים האלה ומדוע התקיפו את אמריקה". וגם, במידת מה, כי חש אשמה עקיפה בשל פיגוע שנעשה עוד קודם לכן במסעדת "פלנט הוליווד" בקייפטאון, פיגוע די נשכח שהיו בו נפגעים ספורים ואשר לדברי המבצעים כוון נגד המסעדה כיוון שאחד מבעליה היה ברוס וויליס, מכוכבי הסרט "המצור" שבו, לטענתם, הוצגו טרוריסטים מוסלמים באור שלילי. רייט היה שותף לכתיבת התסריט. בהצגה-סרט הוא מנסה ללמוד, להבין ולהסביר את הרקע והשורשים שגרמו לאימן אל זוואהירי להפוך מרופא למתנגד פעיל למשטר במצרים, לקושר, לאסיר וממנו למוסלמי קיצוני שטוף שנאה וצמא דם שהקים את אל קעידה יחד עם בן לאדן. באותו אופן הוא מנסה גם להתחקות אחר המסלול שעשה בן לאדן מבנו של הקבלן העשיר ביותר בסעודיה, למנהיג ארגון טרור מוסלמי קיצוני. רייט נפגש עם גיסו של בן לאדן (שנרצח בהמשך), עם טרוריסטים ומוסלמים קיצוניים בהווה ובעבר, עם עיתונאים ואנשי רוח מוסלמים. הוא מתאר חוויות אישיות שלו בארצות המוסלמיות השונות ומנתח את המאבק בין המערב לטרור האיסלאמי. רייט מחדד נקודות שונות, כמו למשל משמעות ההשפלה בקונטקסט הדתי האיסלאמי, התפקיד שמילאה מצרים כבית גידול לקיצוניות מוסלמית, שלטון הדת המוסלמית למשל בסעודיה, חברה שאין בה חיים פוליטיים או תרבותיים, אין בה בעצם חברה אזרחית. הוא מדבר על המלחמה באפגניסטן, על הטליבאן - קשריו והשפעתו על אל קעידה; הוא מסביר איך עוות איסור הקוראן להתאבד לעידוד טרור מתאבדים במסווה של בחירה אובדנית לקידום תהילת האל, איך שינוי במזרח התיכון איננו בהכרח הבאת קידמה (!) והוא מנתח את התנהלות אל קעידה כמונעת מזעם, מכמיהה לנקמה ומרצון להשפיל את המערב, אבל חסרת כל תוכנית להמשך, להצלחה. המבט שלו אינו מופנה רק לצד השני, אלא גם פנימה, אל מה שקרה וקורה לאמריקנים עצמם בעקבות האירועים. יש לו לא מעט ביקורת עצמית, בעיקר על מה שהפחד עשה ועושה לאמריקנים כחברה וכאומה. על כך הוא מתריע בסיומו של הסרט, שבנוי כהרצאה מעניינת, מעוטרת בקטעי ראיונות, צילומי ארכיון וגיחות לשטח, לצד לא מעט דרמטיזציה בימתית.
"9/11: מצב חירום", ערוץ יס דוקו בלוויין, יום א', 11.9, 22:00. בימוי: ניל ראולס; מפיקים בפועל: ג'יין רוט, פול קרייג, בן גולד. אורך הסרט: שעה ו-50 דקות "9/11 ההבדל הקטן, בחינה מחודשת" ערוץ 8 בכבלים, יום א', 11.9, 22:00. תסריט, בימוי ועריכה: דילן אייברי; הפקה: קורי רואו. אורך הסרט: שעה ו-40 דקות "טיסה 93", ערוץ יס 4 בלוויין, יום א', 11.9, 22:00. תסריט ובימוי: פול גרינגרס; צילום: בארי אקרויד; עריכה: קלייר דגלאס, ריצ'רד פירסון, כריסטופר ראוס. אורך הסרט: 111 דקות "המסע שלי לאל קעידה", ערץ יס דוקו בלוויין, יום ב', 12.9, 22:00. סרטו של אלכס גיבני (בימוי) על מחזה של לורנס רייט; הפקה: אלכס גיבני, לורנס רייט. אורך הסרט: שעה ו-22 דקות עוד על תרבות ובידור:

ביקורת ספר: בוגד משלנו

ביקורת קולנוע: הדירה

ביקורת ספר: פלאפל אוסלו

ביקורת קולנוע: בוקר טוב אדון פידלמן

ביקורת תיאטרון: אם יש גן עדן
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

סקס של מבוגרים בפריים טיים. למה לא, בעצם?

 

- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"

- "מה?"

- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"

את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...

לקריאת הכתבה
חתונה ממבט ראשון: סוף סוף זוג מבוגר

במוצ"ש האחרון, אחרי שתי עונות, זה סוף סוף קרה: העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (ערוץ 12) נפתחה עם שידוך של...

לקריאת הכתבה
"רציתי שיזכרו את אבא דרך הציורים שלו"

5.5.19 - את התאריך הזה עמית פדר ומשפחתה לא ישכחו לעולם. זה היה היום שבו הזמן עבורה עצר מלכת, ואביה האהוב משה...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה