חזרה למגזין אוכל

לראש השנה: 3 קינוחי דבש חגיגיים

בחג הוא מתלווה לתפוח, אבל הדבש ראוי לתפוס מקום של כבוד בפני עצמו, עם מתיקות מעודנת ונעימה. מתכונים לקינוחים חגיגיים בכיכובו, של הקונדיטור מיקי שמו
עדי כץ 14/09/17
לראש השנה: 3 קינוחי דבש חגיגיים
בחג הזה עשו מקום של כבוד לדבש. צילום: Shutterstock

 

 

גם כשלא הכל דבש, ראש השנה – החג הכי אופטימי בשנה - ממשיך להגיע ואיתו התקווה להמתקת העניינים בשנה הבאה. בתנאי, כמובן, שאוכלים תפוח בדבש. שמו של תוצר הדבורים הצמיג, מהממתיקים הקדומים בהיסטוריה ומשאת נפשו הנצחית של פו הדב, מופיע בתנ"ך לא פחות מ-54 פעמים. "זבת חלב ודבש" היה הדבר הטוב ביותר שיכלו לומר על הארץ. 

 

אולי בגלל ששימש בימי קדם מקור יחיד לסוכר, זכה הדבש בתרבויות השונות ליחס מיוחד. המצרים הקדמונים נהגו להשאיר כד דבש לצד גופות הפרעונים החנוטות (אולי למקרה שיתחשק להם משהו מתוק בתחיית המתים), היוונים והרומים העלו דבש כמנחה לאלים, ואצל שבטים מסוימים בימי הביניים, שתו בני זוג יין דבש אחרי החתונה כדי להגביר את האון הגברי.

 

במסורת היהודית הדבורה היא אמנם יצור טמא, אבל הדבש שלה טהור כי גופה הוא רק "מחסן זמני" לצוף. מדובר אגב בקביעה לא מדויקת, מאחר שהצוף עובר עיבוד בגוף הדבורה. לאחר שהיא יונקת אותו מהפרח הוא נאגר בזפק במרכז גופה, שם מופרש אנזים מסוים המפרק את הצוף והופך אותו לדבש.

 

דבש יכול להיות מופק ממין אחד של פרחים או משילוב של כמה מהם, אבל גם מצוף של אותו פרח יכול להיווצר דבש שונה בכל פעם, בהתאם לעונת השנה ולתנאי הגדילה של הצמח. מלבד צוף פרחים, משתמשות הדבורים לייצור דבש גם ב"טל דבש" - נוזל דביק ומתוק שכנימות מפרישות על גבי צמחים.

 

 

דבש: תרופה טבעית לשיעול וליחה ולריפוי נגעי עור

 

 מכיל ויטמינים וסידן, אבל בהשוואה לפירות, איכותו התזונתית של הדבש ירודה. צילום: Shutterstock

 

 

למה הן בכלל מייצרות דבש? כדי שישמש כמזון לעצמן ולזחליהן בעונה הקרה, אבל לאדם כידוע אג'נדה משלו, וכך החלו בגידול דבורים יזום בתוך כוורות, לצורך רדיית הדבש. במקום הדבש שנלקח מהן, זוכות הדבורים העמלניות במי סוכר. מכיוון שמדובר בסוג של ניצול, טבעונים נמנעים מאכילת דבש ומחליפים אותו בסילאן תמרים.

 

את הדבש אפשר לשלב בעוגות, במאפים, בקינוחים וברטבים, וכמובן להוסיף לכוס תה או לאכול כך סתם עם כפית. כמו במקרה של מתוקים אחרים, יהיה לצריכתו אפקט על מערכת התגמול במוח, והיא תשפר את מצב הרוח ותרומם את האנרגיה, גם אם לטווח הקצר.

 

חוץ מסוכר, יש בדבש גם ויטמין 3B, ויטמין C, אשלגן, זרחן, סידן, מגנזיום ואיכויות אנטי בקטריאליות, שהפכו אותו תרופה טבעית לשיעול וליחה ולריפוי נגעי עור, פצעים וכוויות. אבל בהשוואה למאכלים מתוקים טבעיים אחרים כמו פירות, איכותו התזונתית של הדבש ירודה. יש בדבש פחות ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון ביחס לכמות הקלוריות שבו, והוא חסר את הסיבים התזונתיים המצויים בפירות, המאזנים את נסיקת הסוכר בדם.

 

כממתיק לכוס התה, הדבש עדיין עדיף על סוכר מזוקק או על ממתיק סינתטי, אך יש לזכור שהערך הגליקמי שלו גבוה והוא לא מתאים לסוכרתיים. בכמות מתונה ובשילוב מזונות עתירי סיבים הוא יכול להיות חלק מהתפריט, אבל חשוב מאד לא להגזים איתו.

 

לרגל ראש השנה שיחול בשבוע הבא, פינקנו אתכם בשלושה קינוחי דבש חגיגיים, של הקונדיטור מיקי שמו:

 

 

מילפה דבש - עוגת בצק עלים צרפתית:

 

 מילפה דבש, צילום: דניאל לילה

 

 

המרכיבים:

 

לקרם דבש:

250 מ"ל (1 מיכל) שמנת מתוקה

90 גרם (4.5 כפות) דבש

1/2 מקל וניל

60 גרם שוקולד לבן

350 מ"ל (1.5 כוסות) שמנת מתוקה (נוספת)

 

לבצק עלים:

1 חבילת בצק עלים

 

ההכנה:

 

קרם הדבש:

 

1. בסיר קטן מרתיחים את השמנת המתוקה (250 מ"ל), הדבש וחצי מקל הווניל.

 

2. מסננים לתוך קערה שבתוכה השוקולד הלבן ומכניסים לבלנדר.

 

3. מוסיפים את השמנת המתוקה (350 מ"ל) ומערבבים.

 

4. מקררים למשך לילה ומקציפים במיקסר עם בלון הקצפה, רק עד לקבלת קרם יציב.

 

בצק העלים:

 

1. מחממים תנור לחום של 170 מעלות ומניחים את בצק העלים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מעל הבצק מניחים עוד נייר אפייה ומעליו תבנית נוספת כמשקולת.

 

2. אופים למשך כ-25 דקות ומוציאים מהתנור.

 

3. מחממים את התנור ל-220 מעלות, מפזרים כ-100 גרם אבקת סוכר על הבצק האפוי, אופים עוד כ-3-4 דקות עד להזהבה עמוקה ומצננים עד השימוש. 

 

הרכבת המנה:

 

1. מחלקים את בצק העלים האפוי לארבע רצועות שוות. את האמצעית שומרים לשכבה העליונה של המילפה.

 

2. מזלפים את קרם הדבש על אחת הרצועות, כך שיכסה את כולה בגובה 1 ס"מ, ומעליו מניחים רצועה נוספת.

 

3. סוגרים את המילפה בעזרת הרצועה האמצעית של בצק העלים האפוי.

 

4. הופכים את העוגה על הצד ומזלפים את הקרם בצורה ספירלית לאורכה.

 

* ניתן לחמם מעט דבש ולזלף על גבי הקרם.  

 

 

עוגת דבש מודרנית בציפוי זיגוג חום ופאדג':

 

 עוגת דבש מודרנית, צילום: דן לב

 

 

המרכיבים:

 

לעוגה:

 

250 גרם מרציפן

5 ביצים

1/2 כוס (100 גרם) סוכר חום כהה

1/2 כוס סוכר דמררה

1.5 כוסות קמח

שקית (10 גרם) אבקת אפייה

200 גרם חמאה מומסת או שמן קנולה

1/2 כוס דבש

 

לסירופ הדבש:

 

1 כוס דבש

3/4 כוס מים

 

לציפוי הגלסאז' (זיגוג):

 

1/2 כוס סוכר חום

25 גרם חמאה

1/2 כוס אבקת סוכר

1/2 כוס שמנת מתוקה

 

ההכנה:

 

1. מעבדים במעבד המזון את המרציפן והביצים, מוסיפים את הסוכרים ומקציפים במיקסר עם מטרפה.

 

2. מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה ואחריהם את החמאה המומסת/השמן והדבש.

 

3. אופים בחום של 160 מעלות.

 

4. להכנת הסירופ: מרתיחים את המרכיבים ומצננים.

 

5. להכנת הגלסאז': מרתיחים את השמנת והחמאה, מצננים, מוסיפים סוכר חום ואבקת סוכר, מקררים ומעבירים לשק זילוף.

 

הרכבת המנה:

 

טובלים את העוגה בסירופ, מזלפים למעלה את הגלסאז' בעזרת פיית זילוף "מסילת רכבת" ומגישים. 

 

 

רולי ג'וס דבש (פחזניות דבש)

 

 רולי ג'וס דבש, צילום: דן לב

 

 

המרכיבים:


לבצק:

 

1 כוס מים

1 כוס חלב

1 כף סוכר

1 כפית מלח

200 גרם חמאה

2 כוסות קמח

7 ביצים

מעט שקדים פרוסים

 

לקרם:

 

500 גרם קצפת רכה

50 גרם דבש

50 גרם חמאה

100 גרם אגוזי לוז קלופים, קלויים וגרוסים

 

ההכנה:

 

1. מרתיחים בסיר את החלב, המים, המלח, הסוכר והחמאה, מוסיפים את הקמח ומערבבים בכף עץ.

 

2. מעבירים את הבלילה למיקסר עם בוחש גיטרה ומוסיפים ביצה.

 

3. מזלפים בעזרת פיית זילוף חלקה עיגולים בקוטר 5 ס"מ (בגדולים יותר נזלף 10 ס"מ) ומפוררים למעלה שקדים.

 

4. אופים בתנור כ-30-35 דקות ב-180 מעלות ומצננים עד לשימוש.

 

5. להכנת הקרם מערבלים את הדבש בעזרת בוחש הגיטרה, מוסיפים את החמאה ומערבלים היטב.

 

6. מקפלים את הקצפת הרכה פנימה, עד אחידות.

 

הרכבת המנה:

 

1. חוצים את כדורי הבצק האפוי לשניים.

 

2. מזליפים את הקרם, מפזרים אגוזי לוז, מכסים בחצי השני עם השקדים, מאבקים באבקת סוכר ומגישים.  

 

 

ויש גם מנה עיקרית מתוקה: בקלוואה טלה

3 מנות עיקריות לחג - לפי מתכוני עדות

רימון מוסיף המון:  סלטים משגעים לחג

ואיך נעצב את שולחן החג?

הכי טובה ומשובחה: מתכונים לגלידה ביתית

רגע מתוק: קינוחי כוס אישיים

מתכונים לאפייה מהירה של ארז קומורובסקי

3 עוגות גבינה: המפתיעה, המיוחדת והקלאסית

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

3 עוגות גבינה: המפתיעה, המיוחדת והקלאסית

חג שבועות עוד רגע איתנו, ואיתו מה שהפך בבתים רבים בישראל לחגיגה קולינרית על טהרת החלבי: קישים, פשטידות,...

לקריאת הכתבה
3 מתכונים חגיגיים לשבועות

החג הכיפי ביותר בלוח השנה, לפחות לטעמנו, עוד רגע כאן, ואנחנו כל כך לא מדברים על פורים. ארוחות החג המכופתרות...

לקריאת הכתבה
גם לטבעונים מגיע: עוגת גבינה ללא גבינה

אם יום העצמאות הוא חגם של אוהבי הבשר, הרי שחג שבועות שבא לא הרבה אחריו הוא חגיגה לאוהבי הגבינות באשר הם....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה