חזרה לבריאות טובה

ל"ג בעומר: כמה עובדות על תפוחי אדמה

ללא תוספת שומן וללא טיגון תפוח האדמה הוא מאכל בריא. כמה עצות תזונתיות ושני מתכונים בריאים
ענת טימין 10/05/09
ל"ג בעומר: כמה עובדות על תפוחי אדמה
קטנים כגדולים, ל"ג בעומר אינו מושלם עבורנו ללא תפוח האדמה המפוחם. אז לפני שאנו מצפים אותו בנייר כסף ומניחים תחת ערימת הקרשים במדורה, להלן כמה עובדות מעניינות: ? תפוח אדמה הינו מרכיב עיקרי בתזונה שלנו ונחשב לאחד הירקות הפופולריים בעולם. ? תפוחי האדמה הובאו לראשונה לארץ על ידי פקידי הברון רוטשילד בסוף המאה ה- 19 מאיטליה ומדרום צרפת. ? בישראל צורכים כ- 4,200 טון תפוחי אדמה בשבוע! טון 1 = 1,000 קילו. ? תפוח אדמה שייך למשפחת הסולניים - משפחה של צמחים בעלי פרחים, אשר רבים מחלקיה ניתנים לאכילה, בעוד חלקים אחרים בה הינם רעילים. החלק שאנו אוכלים הוא פקעת הצמח, הנמצאת בקרקע. ? משפחת הסולניים כוללת בין השאר גם את החציל, העגבנייה והפלפל. ? רבים מקשרים בין בטטה לתפוח אדמה, אך לתפוח אדמה אין קשר בוטאני לבטטה, המכונה גם "תפוח אדמה מתוק". ? כיום מוכרים כ-5,000 מינים שונים של תפוחי אדמה - האדומים שבהם טובים לצלייה, והחומים, שהם "עמילניים", טובים לבישול. ? רוב האנשים אוכלים תפוחי אדמה בצורת צ'יפס או כחטיף מלוח. בדרך כלל גם תפוח אדמה אפוי יגיע בתוספת של שומן כגון חמאה, שמנת או גבינה מותכת. תפוחי אדמה בצורות הגשה אלה מכילים שומן רווי רב ובקלות מגיעים ל- 250 קלוריות לתפוח אדמה מוקרם אחד ול-500 קלוריות למנת צ'יפס במשקל 100 גרם! ללא תוספת שומן וללא טיגון עמוק, תפוח אדמה נחשב למאכל בריא. ? ויטמינים ומינרלים: תפוח האדמה עשיר בויטמין C, ויטמין B6, אשלגן, מגנזיום, ברזל ומינרלים נוספים. כמו כן תפוח האדמה עשיר במגוון פיטונוטריאנטים בעלי פעילות נוגדת חמצון המגנים עלינו מפני רדיקלים חופשיים. ? ויטמין C נהרס בתנאי אור, חום וחשיפה לאוויר, ולכן את הקצובה היומית של ויטמינים מומלץ לקבל מירקות ומפירות טריים. ב- 100 גרם פלפל אדום יש 190 מ"ג ויטמין C, לעומת 20 מ"ג ויטמין C הנמצאים ב-100 גרם תפוחי אדמה. ? סיבים תזונתיים: הסיבים התזונתיים של תפוח האדמה נמצאים בקליפתו. על מנת לקבל את מרבית הערכים התזונתיים, מומלץ לאכול אותו בקליפתו לאחר שנשטף היטב. ? בתפוח אדמה יש רמה נמוכה של נתרן ולכן ניתן לשלבו בתפריט של אנשים עם יתר לחץ דם. ? דירוג גליקמי: תפוח אדמה הוא מזון פחמימתי בעל ערך גליקמי גבוה; הוא מתפרק מהר וגורם לעלייה חדה ברמת הסוכר, המובילה לנפילת אנרגיה ולתחושת עייפות. ? אופן הכנתו של תפוח האדמה משפיע על הדירוג הגליקמי שלו, כאשר דירוג גליקמי מעל 70 מוגדר כגבוה: תפוח אדמה מאודה - 70, מטוגן ? 75, אפוי - 85, מבושל - 100 = גלוקוז טהור. שומן מאט את קצב התרוקנות הקיבה ואת זמן הגעת הפחמימה לכבד, לכן לצ'יפס ערך גליקמי נמוך יותר מאשר לתפוח אדמה אפוי. עם זאת, אין פירוש הדבר שמומלץ להרבות בצריכתו. ? כאשר אנו קונים תפוח אדמה יש לבדוק שהקליפה חלקה, ללא כתמים ירוקים, חתכים ונצרים ("עיניים"). הנצרים והכתמים הירוקים רעילים, אך אל דאגה - צריך לאכול הרבה מהם על מנת שיהוו סכנה לבריאות. ? יש לאחסן את תפוחי האדמה במקום קריר, חשוך ומאוורר. הטמפרטורה האידיאלית היא 4-5 מעלות. בטמפרטורה זו תפוחי האדמה יוכלו להישמר שבועות. אין לאחסן את תפוחי האדמה במקרר; בטמפ' מתחת לארבע מעלות העמילן ייהפך לסוכר ותפוח האדמה יקבל טעם מתוק וישחים בעת בישול. במידה ומאחסנים את תפוחי האדמה בטמפרטורת החדר, יש לאכול אותם תוך שבוע. ? תרופת סבתא - תפוח אדמה מסייע בהפגת כאב ראש. מומלץ להניח פרוסות תפוחי אדמה סביב הראש ולקשור עם מטפחת.


מומלץ לשלב בתפריט תפוחי אדמה במידה, ולהמעיט בטיגון עמוק ובתוספות רוויות בשומן, כמו שמנת מתוקה וחמאה. לפניכם שני מתכונים מומלצים:
תפוחי אדמה בתנור
לארבע מנות: חותכים ארבעה תפוחי אדמה לפרוסות או לקוביות, בוזקים מעט שמן זית. מתבלים במלח ובפפריקה אדומה. ניתן לקשט בעלי רוזמרין. אופים בחום של 180 מעלות עד להשחמה.
תפוחי אדמה וטבעות בצל בסילאן
לארבע מנות: 12 תפוחי אדמה קטנים בקליפתם, שטופים היטב בצל אחד חתוך לטבעות ראש שום למשרה: 1 כף דבש תמרים (סילאן) ו- 1 כף שמן זית מתבלים במלח ובפלפל משרים חצי שעה במקרר מעבירים לתבנית, מכסים בנייר אלומיניום ואופים בחום של 180 מעלות עד שתפוחי האדמה רכים.
עוד על תזונה נכונה:

איך נחזור לשגרה לאחר חג הפסח

המלצות לתזונה בעלת ערך גליקמי נמוך

לפעמים מותר ליהנות משוקולד

פירמידת המזון הישראלית החדשה

טיפים לאיזון מחלת הסכרת בקיץ

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום דיאטה, תזונה נכונה, הרזיה

פורום סוכרת אנדוקרינולוגיה

פורום בישול בריאות, מתכוני בריאות
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה