מדריך: כיצד לקנות בזול תרופות שאינן בסל
תרופות, מכשירים רפואיים או טיפולים שאינם כלולים בסל הבריאות עשויים לעלות אלפי שקלים ולהכביד על החולה ועל משפחתו. אפשר לשלם פחות. המדריך המלא
אלה הר-נוי
15/04/10

ביטוח רפואי
לפני הכול, בדקו אם הביטוח הרפואי הפרטי (במידה שאתם במיעוט שיש לו כזה) מאפשר הנחות או סבסוד של הציוד הרפואי, הטיפול או התרופות. לאחרונה החלו חלק מקופות החולים להציע תוכניות ביטוח בריאות פרטי לתרופות שאינן בסל, באמצעות חברות ביטוח, למחזיקים ברובד העליון של הביטוח המשלים. בניגוד לנהוג בביטוחי בריאות פרטיים, בחודשים הראשונים ניתן להצטרף לתוכנית גם אם כבר סובלים ממחלה. אבל כל תרופה שנזקקתם לה לפני שחתמתם על הביטוח החדש - לא תקבלו במסגרת הביטוח. התוכנית נמצאת כרגע בהקפאה כי משרד האוצר רוצה לבחון את הנושא מחדש. המפקח על הביטוח הורה לחברות הביטוח להפסיק את שיווק הפוליסות האמורות באמצעות קופות החולים, ועוד לא ברור אם המסלולים יחזרו לפעול ובאיזה אופן. כשהמצב יתבהר, כדאי לברר פרטים מדויקים בקופות החולים או בחברות הביטוח ולקרוא בעיון את התקנון. בין היתר שימו לב למחירי הפוליסה, שעלולים לעלות באופן משמעותי עם השנים. אם הביטוח יהיה תלוי בכך שיהיה לכם ביטוח משלים בקופת החולים ואין לכם כזה, אל תשכחו להוסיף גם אותו בחישוב מחיר הביטוח הפרטי. כך או כך, ברור שאם אתם זקוקים לתרופה כבר היום, זה לא הפתרון בשבילכם.
פנו לוועדת חריגים
פנו לוועדת החריגים של קופת החולים שלכם. הוועדה קיימת כדי לתת מענה למבוטחי הקופה הזקוקים לתרופות או לטיפולים שאינם כלולים בסל הבריאות במידה שהם ניסו את הטיפולים הקיימים בסל למחלה, ואלה לא עזרו. כיום (אם כי זה צפוי להשתנות) לכל קופה אמות מידה משלה להחלטה על מתן תרופה שאינה בסל הבריאות והשיקולים מגוונים - הערכת סיכויי הצלחת הטיפול, מידת הניסיון איתו, השלכות כלכליות לקופה ולעתים אף מצבו הכלכלי של החולה. בשל חוסר מודעות, רק מעטים מנצלים את האפשרות הזו. אם אתם זקוקים לתרופה שאינה בסל, פנו לוועדת החריגים (את הדרך לפנות אליה ניתן לברר בקופת החולים). צרפו לפנייה חוות דעת והמלצה לטיפול מהרופא שהפנה אתכם לאותה תרופה. אם ועדת החריגים עונה בשלילה, ניתן לפנות לנציבת קבילות הציבור במשרד הבריאות בטלפון 5681257?02 או בדואר אלקטרוני: [email protected] להדרכה על אופן הגשת הקבילה ופרטים נוספים: http://www.health.gov.il/pages/default.asp?maincat=21 אם הקופה עדיין לא מספקת לכם את התרופה, קיימת אפשרות להגיש תביעה לבית הדין לעבודה. בעמותה ע"ש קרן דולב לצדק רפואי יוכלו לסייע לכם בנושא. כתובתה: http://www.dolevfoundation.org/
פנו לחברת התרופות
חלק מחברות התרופות מפעילות "תוכניות חמלה" שבמסגרתן הן מסבסדות חלקית או ממנות באופן מלא תרופות שאינן בסל. ניתן לברר על כך באמצעות המחלקות הרלוונטיות בבתי החולים, דרך הרופאים המטפלים ומומלץ גם לעיין באתרי האינטרנט של החברות.
פנו לבתי מרקחת מיוחדים
קיימים בתי מרקחת שמספקים תרופות מצילות חיים שאינן בסל הבריאות במחירי עלות. רשימה עדכנית של בתי המרקחת אפשר לקבל מחברות התרופות או בהסתדרות הרוקחים בטלפונים: 03-5604541, 03-5660475

פנו לארגונים ולעמותות
ישנם מספר ארגונים שמסייעים לחולים לקבל תרופות או מכשירים שאינם בסל הבריאות. עמותת "חברים לרפואה", לדוגמה, מקבלת תרופות יקרות מחולים שאינם זקוקים להן יותר ומעבירה אותן לחולים אחרים. http://www.haverim.org.il/ אם מה שאתם נזקקים לו הוא מכשור רפואי כמו קביים, הליכון או מכשיר אינהלציה, ניתן לוותר על רכישת המכשיר ולשאול אותו מארגונים כמו "עזרה למרפא" או "יד שרה" תמורת פיקדון אך ללא תשלום.
השתתפו בניסוי קליני
לעתים מתאפשר לקבל תרופות מחוץ לסל בחינם באמצעות השתתפות בניסויים קליניים. כדי לברר אם נעשה ניסוי בתרופה, ניתן לפנות לרופא המטפל, להתקשר למחלקות בבתי חולים שעוסקות בתחום או לבדוק ברשימת הניסויים הקליניים באתר משרד הבריאות: http://www.health.gov.il/pages/default.asp?maincat=11&catid=301&pageid=3565 קחו בחשבון שחלק מהניסויים כוללים קבוצת ביקורת שחבריה מקבלים תרופת דמה, ולכן חשוב לברר באיזה סוג של ניסוי מדובר.
קנו באילת
כיום עדיין קיימת האפשרות של רכישת תרופות באילת ללא מע"מ וניתן לנצל זאת. כשמדובר בתרופות יקרות, החיסכון משמעותי.
קנו לפי מספר כדורים
חשבו מראש כמה כדורים תצטרכו לפני שאתם מגישים את המרשם לרוקח. אם אתם צריכים שתיים וחצי חפיסות, אין הכרח לשלם על שלוש. ניתן לקנות על פי מספר הכדורים הנדרש, ולבקש מהרוקח להפחית בכמות שבחבילה.
בקשו תרופה גנרית
תרופות גנריות זולות הרבה יותר. במרבית המקרים הרופאים רושמים את התרופה הגנרית. אבל במקרה שנרשמת תרופה יקרה שאינה בסל, צריך לבדוק אם יש חלופות גנריות זולות. התוצאה הרפואית זהה, וההפרש במחיר יכול להיות משמעותי. ייעצו בהכנת הכתבה: עו"ד יואל ליפשיץ, סמנכ"ל פיקוח על קופות החולים במשרד הבריאות. דודו פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים. מידד גיסין, יו"ר אגודת צ.ב.י - צרכני בריאות ישראל האם יש לכם עצות נוספות? נשמח לשמוע.
עוד על צרכנות נבונה:
יום העצמאות: מבצעים ברשתות השיווק
דמי ניהול: כך נחסוך הרבה כסף
השוואת מחירים: לעשות את זה נכון
כיצד להתנהל מול ספק האינטרנט
כך תצמצמו את ההוצאה על הטלפון הסלולרי (א')
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום ביטוח בריאות, ביטוח סיעודי
פורום זכויות רפואיות
עוד כתבות בריאות באתר
כמוני
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהכסף שלי
איך להיזהר מעקיצות נדל"ן?
עד גיל 40 ניסתה טובה רוכברגר-מאיר (63) להקים עסקים, בעיקר בתחום ההלבשה, ו"בכל פעם זה היה כישלון מפואר", היא...
כך תחסכו כסף בתשלום החשבונות השוטפים
רובנו מודעים למושג כלכלה נבונה, שהמוטו שלה הוא "לא צריכים - לא צורכים". אבל מה קורה עם החשבונות השוטפים,...
מחברים את האזרחים הוותיקים לדיגיטל
בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית מאוד בקרב האזרחים הוותיקים בשימוש במחשב בכלל ובאינטרנט בפרט: לפי סקר...
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות