מה הסוד של יפה ירקוני

שיריה של יפה ירקוני ("באב אל וואד", "הן אפשר" ו"יצאנו אט") הם כבר מזמן נכסי צאן ברזל בתרבות הישראלית אבל מעל כולם מרחפת דמותה המרשימה של הזמרת היפה שתמיד הייתה לבושה בקפידה בלוקים שהפכו לסמליה המוכרים: צווארון גבוה, בדים נשפכים, חגורות מותן ותכשיטים גרנדיוזיים ובולטים.
התערוכה החדשה "זה הסוד שלי" בגלריית החווה בחולון מתחקה אחר דמותה של יפה הפרטית ויפה הציבורית, מימיה כרקדנית בסטודיו למחול של גרטרוד קראוס, כאלחוטאית בהגנה ולאחר מכן כזמרת בהרכב המוסיקלי של חטיבת גבעתי במסגרת הרכב מוסיקלי, ההופעות במוצבים ובסיסים הצבאיים, בהיכלות ובתיאטראות הגדולים בארץ ובעולם ועד לארון הבגדים הפרטי בביתה בתל אביב.
מתוך התערוכה "זה הסוד שלי" על יפה ירקוני, מתוך אוסף הדי אור. צילום טל קירשנבוים
את התערוכה יזם רפי וזאנה עוזר מנכ"ל עיריית חולוןלתרבות ואומנות שבשנים האחרונות יוזם אירועי תרבות משמעותיים בתחום העיצוב בחולון. וזאנה גייס את אוצרת האופנה אילנה כרמלי לנר למשימה: "כשרפי הציע לי לאצור את התערוכה, מאוד שמחתי כי הכרתי ואהבתי את יפה כזמרת. ישר התחברתי לרותי בתה שאצלה מרוכזים ושמורים כל החומרים אודות אמה. חשבתי שאני אגיע, אפשפש בארון ואני סגורה. אבל אז הגעתי וגיליתי שבארון יש בקושי 8 שמלות והשאר רותי חושבת שאמא שלה חילקה לחברים". בנוסף, אחרי מותה בנותיה של יפה העבירו את רוב המזכרות ממנה לארכיון הספריה הלאומית.
מכאן החלה כרמלי לנר מסע מרתק שמשלב כישורי בילוש, תחקיר והרבה תושיה: "מצאתי את ספר הטלפונים של יפה ואין בן אדם שהיה בקשר עם יפה שלא קיבל ממני טלפון. המאפרת, העוזרת, הספרית וכל החברים. הגעתי עד לחברה שחיה במיאמי וגם אצלה מצאתי בגד והיא שלחה לי אותו לתערוכה".
פוסטר התערוכה. באדיבות גלריית החווה בחולון
הנכדה של יפה מריחה עדיין את סבתא
כרמלי לנר גילתה שליפה הייתה תופרת אישית, אורה חביב. "יפה הייתה קונה בדים ותופרת לפחות פעם בשבוע עם אורה, היו ביניהן הרבה ויכוחים אבל כל הבגדים שהיא לבשה היו פרי יצירתן המשותפת, רעיונות של יפה וביצוע של אורה. אורה לצערנו גם היא כבר לא בין החיים אבל הצלחתי להגיע לנכדתה של יפה ששמרה שני פריטים והשביעה אותי לא לכבס כי היא עדיין מריחה עליהם את סבתא".
מתוך אוסף משפחת ירקוני. צילום: טל קירשנבוים
עבודת הנמלים והמחקר הארוך נמשכו כשכרמלי לנר מגיעה גם לרות דיין שממנה רכשה ירקוני רקמות לבגדיה ולמעצבי אופנה כמו ג'רי מליץ ויובל כספין שהיו עם יפה בקשר קרוב וקיבלו ממנה מתנות בגדים ותכשיטים שהושאלו לתערוכה. "זה היה מחקר ארוך ומאומץ, מבוקר עד ערב ובעבודת נמלים מצאתי פריטים ובתוכם הרבה תכשיטים שעיצבה לה רחל גרא. המחשבה שהשקיעה בכל פרט ופרט בבגד היו פרי יצירתה הבלעדית. הרבה פעמים היא פרמה בגד ששימש אותה להופעה ועיצבה בגד חדש, לעיתים החלה מרכישת בד, רכישת רקמות אצל רות דיין ב"משכית" וחיבורן לבגד ולעיתים עיטרה את הבגד עם תכשיטים שמעצבת התכשיטים רחל גרא יצרה במיוחד עבורה".
מתוך אוסף משפחת ירקוני, צילום: טל קירשנבוים
מה גילית על יפה שלא יודעים עליה?
"שיפה לעולם לא הופיעה באותו בגד פעמיים, בכל הופעה הייתה לה תלבושת אחרת שתמיד עוצבה על פי רעיון שלה. מתחילת דרכה האמנותית יפה הבינה את חשיבות המראה החיצוני כחלק חשוב מהופעתה הבימתית וידעה להתאים את עצמה למקום ולזמן".
מתוך אוסף משפחת ירקוני. צילום: טל קירשנבוים
אילנה כרמלי לנר מדגישה ש"יפה גם התייחסה לכל מקום בו הופיעה עם סממן אופייני בגד שלבשה: באולימפיה בפריז היא הופיעה בחליפת מכנסיים בהשראת איב סן לורן, ביוון היא לבשה קימונו מסורתי, במקסיקו סומבררו וכשהופיעה בפני חיילים שילבה מטפחת מתאימה. בזמנו לא היה סטיילינג וכל המראה של יפה היה על פי רעיונות שלה, למשל קו האייליינר המפורסם שלה או הדגשת המותן בחגורות עם האבזמים הענקיים. יפה התלבשה בבית והייתה לה מאפרת שגם הייתה חברתה הטובה עדה לזרוביץ וכאמור את מעצבת התכשיטים רחל גרא שאף היא הפכה לחברה קרובה".
[#middleBanner]
כאמור, יוזם התערוכה הוא רפי וזאנה, עוזר מנכ"ל עיריית חולון לתרבות ואומנותשזוהי השנה השלישית ברציפות שהוא חוקר ומתמקד בדמויות מפתח בתרבות הישראלית ושואב רעיונות מתערוכות בעולם לגיבורי תרבות (דיוויד בואי, דלידה ועוד). "אני רואה ביפה ירקוני דמות מעניינת שמתאימה לתערוכה המשלבת חווייה לעיניים ותוכן שניתן ללמוד ממנו ולהעשיר את הידע אודות אותה דמות ובהתאם על נושאים חברתיים ורלוונטיים לתרבות הישראלית", הוא אומר.
האם יש לך קשר אישי ליפה ירקוני?
"גדלתי על השירים של יפה ירקוני ואני חובב מוסיקה עברית ומשתדל להנחיל זאת גם לבני בן השנתיים ששומע בבית הרבה את "כשהיינו ילדים" ושירי הילדים של יפה. לשירים אין גיל והיצירה של יפה ירקוני מוצאת אותי ברגעים שמחים, מרגשים, נוסטלגיים ויפים בחיים כמו הרבה יצירות אחרות בשפה העברית".
תכשיט של יפה בעיצוב רחל גרא. מתוך אוסף משפחת ירקוני. צילום: טל קירשנבוים
מה גילית על יפה וריגש אותך במהלך העבודה?
"הדברים המשמעותיים לי שגילינו בזמן העבודה על התערוכה הם עד כמה הייתה יפה יסודית בכל הנוגע לתיעוד ושימור העשייה שלה לאורך השנים מימיה כאלחוטאית בחיל הקשר ועד להופעות על הבמות הכי גדולות בעולם. המון מסמכים מרתקים שמספרים את סיפורה של המדינה והתרבות שלנו בישראל דרך החוויות האישיות של יפה בארץ ובעולם. הכל שמור ומתועד בצורה מופתית עם הסברים ותיאורים בכתב ידה עם המון הומור ואופטימיות ותמיד בצורה ייצוגית ומהפנטת מבחינה חיצונית ופנימית".
התערוכה "זה הסוד שלי" תוצג בגלריית החווה – חולון החל ב 6/9 ותינעל ב 31/12, הכניסה בחינם.
רבקה מיכאלי, שרה'לה שרון, ציפי פינס ונורית גפן נוסעות לתאילנד
למבוגרים בלבד - שחקנים בני 70 מככבים בהצגה חדשה
- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"
- "מה?"
- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"
את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...
במוצ"ש האחרון, אחרי שתי עונות, זה סוף סוף קרה: העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (ערוץ 12) נפתחה עם שידוך של...
5.5.19 - את התאריך הזה עמית פדר ומשפחתה לא ישכחו לעולם. זה היה היום שבו הזמן עבורה עצר מלכת, ואביה האהוב משה...
יהיה זכרה ברוך.