חזרה לבריאות טובה

מה הקשר בין דלקת מפרקים למחלות לב?

מחקר מצא קשר בין המחלות האוטואימוניות פסוריאזיס ודלקת מפרקים פסוריאטית או שגרונית, לבין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם
אלה הר-נוי 23/11/14
מה הקשר בין דלקת מפרקים למחלות לב?
קיים קשר מפתיע בין דלקת מפרקים למחלות לב. צילום: Shutterstock

 

 

פסוריאזיס, דלקת מפרקים פסוריאטית ודלקת מפרקים שגרונית – כולן מחלות המאופיינות בדלקתיות שנוצרת כשמערכת החיסון תוקפת את הגוף - עלולות לשאת עימן סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. כך מצאו חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה.


  
פסוריאזיס היא מחלת עור דלקתית כרונית בעלת בסיס אוטואימוני, כלומר נובעת מפעילות עודפת ולא תקינה של מערכת החיסון, המתבטאת בדלקתיות. עיקר הביטוי של המחלה כולל נגעים אופייניים על פני העור העלולים לגרד או לכאוב. חלק מהחולים מפתחים גם דלקת מפרקים המכונה דלקת מפרקים פסוריאטית.


  
דלקת מפרקים שגרונית היא מחלה שבה מערכת החיסון של הגוף תוקפת את המפרקים ורקמות נוספות, וגורמת לדלקת כרונית המאופיינת ברגישות, בנפיחות, בכאבים ובנוקשות במפרקים הנגועים. בנוסף לתסמינים המערבים את המפרקים, ישנם תסמינים מפושטים המערבים מערכות נוספות בגוף ומתווכים על ידי התהליך הדלקתי.


  
הקשר בין דלקת סיסטמית להיווצרות רובד טרשתי בכלי הדם ולסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם הינו מבוסס והוכח במספר רב של מחקרים. גם המחלות פסוריאזיס ודלקת מפרקים שגרונית נקשרו במחקרים לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם.


  
המחקר החדש, שממצאיו פורסמו בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases, ביקש לכמת את הסיכון המוגבר למחלות לב וכלי דם הקשור למחלות הדלקתיות השונות.

 

 

הנבדקים היו במעקב 16 שנה


  
במסגרת המחקר השוו החוקרים תיקים רפואיים של יותר מ-138 אלף מבוגרים עם פסוריאזיס ללא דלקת מפרקים ידועה, 8,700 מבוגרים נוספים עם פסוריאזיס ודלקת מפרקים פסוריאטית, כמעט 42 אלף אנשים עם דלקת מפרקים שגרונית וכמעט 82 אלף  מבוגרים שלא סבלו מהמצבים הללו. הנבדקים היו במעקב בין השנים 1994 ל-2010.

 

במחקר נמצא כי מטופלים עם מצבים אוטואימוניים היו בעלי סבירות גבוהה יותר לסבול מאירוע לב. צילום: Shutterstock
  

 


החוקרים בחנו גם מי מהנבדקים קיבל מרשם לטיפול תרופתי סיסטמי או ביולוגי. את הקשר בין הטיפול התרופתי לסיכון למחלות לב באנשים עם מחלות אוטואימוניות אלה קשה לבחון במחקר מסוג זה, מאחר שמצד אחד לטיפול המפחית את הדלקתיות פוטנציאל להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, ומצד שני מטופלים שנרשם להם טיפול סיסטמי או ביולוגי הם לרוב כאלה הסובלים ממחלה חמורה יותר ולכן עשויים להימצא בסיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם מלכתחילה.

   

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם העלה ניתוח הנתונים כי מטופלים עם כל אחד מהמצבים האוטואימוניים שנבדקו היו בעלי סבירות גבוהה יותר לסבול מאירוע לב או כלי דם חמור במהלך תקופת המעקב, בהשוואה לאנשים ללא מחלות הכרוכות בדלקתיות כרונית.

 

רוצים להמשיך להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק


  
באנשים עם פסוריאזיס שסבלו ממחלה חמורה (אלה שנרשמו להם תרופות סיסטמיות או ביולוגיות) הסיכון לאירוע לב משמעותי כמו התקף לב היה גבוה ב-42 אחוז בהשוואה ליתר האוכלוסייה. באנשים עם פסוריאזיס שלא נרשם להם טיפול סיסטמי או ביולוגי ולכן כנראה סבלו ממחלה קלה יותר, הסיכון למחלות לב וכלי דם היה גבוה בשמונה אחוזים בהשוואה ליתר האוכלוסייה.


  
בנוסף, הסיכון לאירוע לב משמעותי במטופלים עם דלקת מפרקים פסוריאטית שלא קיבלו טיפול תרופתי סיסטמי או ביולוגי היה גבוה ב-24 אחוז, בעוד שבקרב מטופלים עם דלקת מפרקים פסוריאטית שקיבלו טיפול הסיכון ירד וכבר לא היה משמעותי מבחינה סטטיסטית. במטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית שלא נרשם להם טיפול הסיכון היה גבוה ב-39אחוז  ובאלה שנרשם להם טיפול הסיכון היה גבוה ב-58 אחוז.


  
המחקר מצא קשר בין פסוריאזיס, דלקת מפרקים פסוריאטית ודלקת מפרקים שגרונית לבין סיכון מוגבר לבעיות לב וכלי דם, אך מחקר תצפיתי שכזה לא יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. עם זאת, מאחר שהמחקר מחזק ממצאי מחקרים קודמים שמצאו קשר בין מצבים אוטואימוניים אלה לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, חשוב שרופאים ומטופלים יהיו מודעים לסיכון וינקטו בצעדים להפחתת גורמי סיכון אחרים למחלות לב באמצעות ירידה במשקל, הקפדה על תזונה בריאה, הימנעות מעישון וביצוע פעילות גופנית.


  
בימים אלה עוקכים החוקרים מחקרים קליניים שמטרתם לבדוק אם טיפולים לפסוריאזיס, דלקת מפרקים פסוריאטית ודלקת מפרקים שגרונית משפרים גם את הדלקתיות באבי העורקים.

 

לכתבות נוספות בנושא בריאות באתר כמוני

 

     

חדשות בריאות נוספות:

האם זיהום אוויר עלול לפגוע בכליות?

COPD: תרופות להרחבת סימפונות

אינסולין: כל מה שצריך לדעת

סוכרת ותזונה: מה למדנו השנה

חמישה דברים מדהימים שההליכה תעשה לכם

                                     

בואו לדבר על זה בקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

אל תקחו ללב: כך תמנעו טרשת עורקים

מחלות לב וכלי דם הן מגורמי המוות המובילים בעולם המערבי, יחד עם מחלת הסרטן. אחת הסיבות הנפוצות ביותר למחלות...

לקריאת הכתבה
כך תזהו התקף לב

התקף לב, או בשמו המקצועי "אוטם שריר הלב", הוא השלב המתקדם של טרשת עורקים - שבו נחסם בהדרגה עורק מרכזי המוביל...

לקריאת הכתבה
כאבים ברגליים וקושי בהליכה: מהי מחלת היצרויות ברגליים?

כשמדברים על סיבוכים של מחלת טרשת העורקים, מדברים לרוב על התקף לב. ואכן, התקף לב הוא מהסיבוכים הסופיים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה