חזרה לבריאות טובה

מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות?

האם גם בלילה הקצר בשנה תסבלו מנדודי שינה?
תוכן שיווקי 15/06/14
מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות?
מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות?

צילום: Shuttrstock


כמדי שנה יצוין היום הארוך ביותר בשנה בישראל ובחצי הצפוני של כדור הארץ בתאריך 21.6. סביר להניח שגם מי שמצפה בשמחה לתאריך זה, כדי ליהנות מיותר שעות אור, בוודאי מצטער על התקצרות הלילה ואובדן שעות שינה יקרות. אלו מכם הסובלים בשגרה מנדודי שינה חווים על בשרם לילות קצרים כמעט מדי לילה, ולא רק ביום הארוך בשנה. נדודי שינה יוצרים מחסור בשעות שינה אשר פוגם באופן משמעותי באיכות החיים ובתפקוד היומיומי, זאת ועוד, מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות מצביעים על קשר ישיר בין נדודי שינה לסיכון מוגבר לסוכרת ומחלות לב. 


תופעת נדודי השינה (אינסומניה) נפוצה מאד בעולם המערבי, על פי ההערכה הרווחת כ-30% מהאוכלוסייה לוקים בה וכ-15% מהאוכלוסייה סובלים באופן כרוני או קשה. שכיחות התופעה גדולה יותר בקרב נשים מאשר בגברים. עיקר התלונות של הסובלים מנדודי שינה מתמקדות בקושי להירדם, בהתעוררויות מרובות במהלך הלילה, ביקיצות מוקדמות מהצפוי ובתחושה מתסכלת של שינה לא איכותית. 


ד"ר יעל קראוס, מומחית ברפואת משפחה, מעידה כי בשנים האחרונות חלה עלייה במספרם של המטופלים המודעים לעובדה שיש להם נדודי שינה: "כמעט בכל שבוע אני מטפלת לפחות בשני מקרים חדשים של אנשים עם נדודי שינה. המטופלים מדווחים בעיקר על התעוררויות לא מוסברות באמצע הלילה, אך נפוצות מאד גם תלונות על קושי להירדם. בדרך כלל המתלוננים מגיעים לרופא לקבלת יעוץ וטיפול רק לאחר תקופה ממושכת בה הם סובלים מהבעיה, לאחר שנואשו מהאפשרות שהבעיה תיפתר מאליה והם כבר מותשים מההתמודדות עם לילות לבנים חסרי שינה" 

 
הקשר בין גיל, דכאון ונדודי שינה 


מיתוס נפוץ קובע כי נדודי שינה היא בעיה של קשישים, אולם על אף שיותר מ- 50% מהסובלים מנדודי שינה באופן כרוני הם אכן מבוגרים בני 65 ומעלה, מסתבר שגם צעירים רבים סובלים מבעיה זו. בסקר שנערך ע"י מכון גיאוקרטוגרפיה נמצא כי 36% מהצעירים בישראל מעידים כי הם סובלים מהפרעות בשינה. בקהילה הרפואית נוטים לייחס את נדודי השינה בגיל צעיר כתופעת לוואי למצב של דיכאון, אך לאחרונה התברר שרבים מהמטופלים בתרופות אנטי דיכאוניות אינם משפרים את נדודי השינה, לכן יתכן שנדודי שינה הם גורם מנבא לדיכאון ואינם התוצר שלו. בהתייחס לכך אומרת ד"ר קראוס: "אכן רבים מטופלים בהצלחה בתרופות אנטי-דיכאוניות אשר גורמות לשיפור משמעותי במצב הרוח, אך למרבה הפלא חוזרים ומספרים שהם עדיין מתקשים בכל הנוגע לשינה". 


הטיפול בנדודי שינה


לעיתים קרובות מנסים להתמודד עם בעיית נדודי שינה בטיפול בתרופות נוגדות דיכאון, זאת על בסיס ההנחה שהדיכאון הוא הגורם לנדודי שינה ולא להיפך. אך כאמור עבור רבים פתרון זה אינו מתאים, שכן נדודי השינה שלהם מקדימים את הדיכאון. על כן, חשוב להבין שהמפתח לפתרון הבעיה עשוי להימצא במתן תרופתי כטיפול יעיל לנדודי השינה. בעבר, נהגו לטפל בבעיה באמצעות כדורי שינה ממשפחת הבנזודיאזפינים (בונדורמין , לוריבן , ואבן), אך כיום, בעקבות עדויות רבות לכך שחולים רבים מפתחים התמכרות לכדורים אלו ובעקבות הטענה שכדורים אלו פוגמים בהתפתחות התקינה של שלבי השינה, פוחת השימוש בדור הישן של התרופות הללו. "חולים רבים אשר נוטלים בונדורמין או כדורים מהסוג של בנזודיאזפינים נוטים לפתח מהר מאוד תלות בכדורים וקשה להפסיק אותם אחר כך" מספרת ד"ר קראוס, "הפסקת טיפול פתאומית גם מלווה פעמים רבות במספר לילות לבנים, כלומר חוסר שינה רוב הלילה". בשל תופעת לוואי לא רצויות אלו פותחו בשנים האחרונות תרופות מדור חדש אשר מצמצמות למינימום את הסיכון להתמכרות להן כאשר נוטלים אותן במינונים המומלצים. אחת התרופות היעילות מהדור החדש היא אמביאן CR, תרופה בעלת שכבה כפולה של החומר הפעיל המשתחררת באופן מבוקר לאורך כל הלילה וכך מסייעת גם להרדמות מהירה וגם לשמירה על רצף השינה לאורך כל הלילה.


השינה שלך היא חלק מהבריאות שלך


ד"ר קראוס מדגישה כי "למרות ששנים נטו לייחס לנדודי שינה רק פן של פגיעה באיכות החיים, היום אנו מבינים שלאי טיפול בבעיה יש השלכות בריאותיות ואנו עדים למחקרים רבים שמראים כי נדודי שינה מקושרים עם עליה בסיכון לסוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ודיכאון. למזלנו, גם הרפואה התפתחה בתחום זה והיום ניתן לטפל בבעיה ולאפשר אורח חיים באיכות חיים טובה. אנשים הסובלים מנדודי שינה אינם צריכים להתבייש ואינם צריכים לחשוש מפני התמכרות לכדורים. בכל גיל חשוב לפנות לרופא המשפחה בכל מקרה של בעיית נדודי שינה שאינה חד פעמית אלא מתמשכת. חבל לסבול לחינם, אפשר להסתפק בלילה קצר אחד בשנה, ב- 21.6... "

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

פרקינסון: מה עושים כשהכדורים כבר לא עוזרים?


פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...

לקריאת הכתבה
המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה