מה שיותר ירוק

צילום: Shutterstock
המלה "שייק" פרצה לחיינו עם התוספת שנראתה הכרחית באותם ימי שנות השבעים - מילק (חלב). ה"מילקשייק", שהגיע כמובן מארצות הברית הנהנתנית, היה עשוי מגלידה וחלב שעורבלו יחדיו בבלנדר לכדי משקה קר וסמיך, מתוק עד אימה ועתיר קלוריות וכולסטרול, שהוגש בכוס גבוהה עם קשית עבה.
מאז עבר השייק אי אלו גלגולים. במקום גלידה החלו לככב בו פירות למיניהם, ודוכני שייק פירות על חלב או מים צצו ברחובות הערים. בשנים האחרונות, קיבל השייק גם טוויסט בריאותי של ממש, כאשר אל הפירות התווספו ירקות, בעיקר עלים ירוקים, בתוספת אגוזים וזרעים למיניהם. חלב פרה הוא כמובן מחוץ לתחום כבסיס לשייק הירוק הבריאותי, ומוחלף לרוב במים או במיצי פירות ואפשר גם בחלב שקדים/סויה/אורז/שיבולת שועל.
ממציאת ה"שייק הירוק" (Green Smoothie), שהפך ללהיט בקרב שוחרי הבריאות, היא ויקטוריה בוטנקו, מרצה וסופרת אמריקנית טבעונאית (כלומר טבעונית של מזון נא) ומחברת הספר "ירוק לחיים" שתורגם לעברית ויצא בהוצאת "פוקוס". בהשראת הרגלי התזונה של קרובינו השימפנזים, החיים בעיקר על עלים ירוקים ופירות, הגיעה בוטנקו למסקנה שכדאי לצרוך את הפירות ואת העלים ביחד ולשלבם בתפריט היומי. כדי להפוך את המשימה לקלה וידידותית יותר למשתמש, היא הכניסה הכול לבלנדר וראתה כי טוב.
בוטנקו איננה היחידה שטוענת שהירקות העליים, שבעיני תזונאים נחשבים לקבוצה נפרדת משאר הירקות, הם אוצר של ערכים תזונתיים וסגולות מרפא. מחקרים מראים שהם עשירים בחלבון, ברזל, סידן, מגנזיום, אבץ, אשלגן, ויטמינים רבים ונוגדי חמצון. הכלורופיל, שנותן לעלים את צבעם הירוק, הוא חומר רב תועלת לגוף, המתחבר לרעלנים ולרדיקלים חופשיים והופך אותם לחומרים ניטרליים, וכך מנקה את הדם.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
כדי ליהנות מהסגולות של כל ירוקי העלים כדאי לגוון את השייק, והאפשרויות לא מעטות. חסה, כרוב, עלי תרד, מנגולד, עלי בייבי, פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, בזיליקום, נענע וגם צמחי בר כמו ריגלת הגינה, חוביזה, סרפד וחמציץ, יכולים להתחלף זה בזה. את העלים שקונים כדאי להעדיף אורגניים, כי הירקות העליים הם מהמרוססים יותר בין הגידולים החקלאיים.
אבל עם כל סגולותיו המופלאות, כדי שהשייק ייכנס לתפריט היומי הוא צריך להיות טעים. מניסיון, כדאי לכלול בו בננה בשלה אחת לפחות, המעניקה מרקם סמיך ומתיקות. להגברת המתיקות אפשר להוסיף שני תמרים או חופן חמוציות או צימוקים שהושרו כמה שעות במים, או להוסיף מעט אבקת סטיביה ומיץ מחצי לימון.
את השייק הירוק רצוי לשתות מיד לאחר הכנתו, אבל אפשר גם בהפסקות וניתן לאחסן אותו עד שלושה ימים במקרר.
עוד על תזונה נכונה:
לפורום תזונה: לחצו |
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...