חזרה למגזין אוכל

מה שיותר ירוק

השייק הירוק, שנהפך ללהיט בקרב שוחרי הבריאות, הוא דרך נוחה, יעילה וטעימה לצרוך כמות גדולה של ירקות עליים, שסגולותיהם הבריאותיות רבות
עדי כץ 11/06/13
מה שיותר ירוק

צילום: Shutterstock

 

המלה "שייק" פרצה לחיינו עם התוספת שנראתה הכרחית באותם ימי שנות השבעים - מילק (חלב). ה"מילקשייק", שהגיע כמובן מארצות הברית הנהנתנית, היה עשוי מגלידה וחלב שעורבלו יחדיו בבלנדר לכדי משקה קר וסמיך, מתוק עד אימה ועתיר קלוריות וכולסטרול, שהוגש בכוס גבוהה עם קשית עבה.

 

מאז עבר השייק אי אלו גלגולים. במקום גלידה החלו לככב בו פירות למיניהם, ודוכני שייק פירות על חלב או מים צצו ברחובות הערים. בשנים האחרונות, קיבל השייק גם טוויסט בריאותי של ממש, כאשר אל הפירות התווספו ירקות, בעיקר עלים ירוקים, בתוספת אגוזים וזרעים למיניהם. חלב פרה הוא כמובן מחוץ לתחום כבסיס לשייק הירוק הבריאותי, ומוחלף לרוב במים או במיצי פירות ואפשר גם בחלב שקדים/סויה/אורז/שיבולת שועל.

 

ממציאת ה"שייק הירוק" (Green Smoothie), שהפך ללהיט בקרב שוחרי הבריאות, היא ויקטוריה בוטנקו, מרצה וסופרת אמריקנית טבעונאית (כלומר טבעונית של מזון נא) ומחברת הספר "ירוק לחיים" שתורגם לעברית ויצא בהוצאת "פוקוס". בהשראת הרגלי התזונה של קרובינו השימפנזים, החיים בעיקר על עלים ירוקים ופירות, הגיעה בוטנקו למסקנה שכדאי לצרוך את הפירות ואת העלים ביחד ולשלבם בתפריט היומי. כדי להפוך את המשימה לקלה וידידותית יותר למשתמש, היא הכניסה הכול לבלנדר וראתה כי טוב.

 

בוטנקו איננה היחידה שטוענת שהירקות העליים, שבעיני תזונאים נחשבים לקבוצה נפרדת משאר הירקות, הם אוצר של ערכים תזונתיים וסגולות מרפא. מחקרים מראים שהם עשירים בחלבון, ברזל, סידן, מגנזיום, אבץ, אשלגן, ויטמינים רבים ונוגדי חמצון. הכלורופיל, שנותן לעלים את צבעם הירוק, הוא חומר רב תועלת לגוף, המתחבר לרעלנים ולרדיקלים חופשיים והופך אותם לחומרים ניטרליים, וכך מנקה את הדם.

צריכת עלים ירוקים מורידה את רמת הכולסטרול והסוכר, משפרת את מראה העור, מאזנת את חומציות הגוף ועוד ועוד, אבל כדי להגיע להשפעה מיטבית, יש צורך בכמויות גדולות של עלים, וכאן נכנס השייק הירוק. המרקם הנוזלי גם מאפשר להכניס לגוף כמות עלים שלא היינו יכולים ללעוס ביום אחד וגם משמר את הסיבים התזונתיים, ממלא, משביע ומסייע לתהליך העיכול. להעצמת האפקט כדאי לשתות את השייק בבוקר, על קיבה ריקה.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק

 

כדי ליהנות מהסגולות של כל ירוקי העלים כדאי לגוון את השייק, והאפשרויות לא מעטות. חסה, כרוב, עלי תרד, מנגולד, עלי בייבי, פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, בזיליקום, נענע וגם צמחי בר כמו ריגלת הגינה, חוביזה, סרפד וחמציץ, יכולים להתחלף זה בזה. את העלים שקונים כדאי להעדיף אורגניים, כי הירקות העליים הם מהמרוססים יותר בין הגידולים החקלאיים.

 

אבל עם כל סגולותיו המופלאות, כדי שהשייק ייכנס לתפריט היומי הוא צריך להיות טעים. מניסיון, כדאי לכלול בו בננה בשלה אחת לפחות, המעניקה מרקם סמיך ומתיקות. להגברת המתיקות אפשר להוסיף שני תמרים או חופן חמוציות או צימוקים שהושרו כמה שעות במים, או להוסיף מעט אבקת סטיביה ומיץ מחצי לימון.

על הפירות, ואפשר לגוון כמובן גם כאן (אבטיח, מלון ומנגו מאוד יצלחו למשימה), שמים חופן גדול של עלים, מסוג אחד או יותר, וכוס וחצי מים ומערבלים, בתחילה בפולסים קצרים ואז באופן רציף עד לקבלת מרקם נוזלי. לגיוון ולהסמכה אפשר להוסיף טחינה גולמית, אגוזים או שקדים שהושרו כמה שעות במים, אבוקדו, זרעי צ'יה או זרעי פשתן טחונים, אבקת ספירולינה ועוד, כיד הדמיון. הכול נעשה דרך ניסוי וטעייה, והשייק יוצא בכל פעם קצת אחרת.

 

את השייק הירוק רצוי לשתות מיד לאחר הכנתו, אבל אפשר גם בהפסקות וניתן לאחסן אותו עד שלושה ימים במקרר.

 

עוד על תזונה נכונה:

אצות למטבח

קינוחים בריאים? יש דבר כזה

פשוט לאכול בריא

בריא וטעים. מאוד טעים

 

לפורום תזונה: לחצו 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה