חזרה להחיים הטובים

מותחן ריגול שהוא סיפור אהבה

57 שנים אחרי שיצא לראשונה בבריטניה, יוצא מחדש בעברית ספרו של גראהם גרין "האמריקאי השקט". מותחן ריגול שהוא פרק בהיסטוריה. קלאסיקה מרתקת ומענגת
אורית הראל 14/10/12
מותחן ריגול שהוא סיפור אהבה

שיתוף הפעולה של הוצאות פן וידיעות ספרים מעניק בשנים האחרונות הזדמנות מחודשת להתוודע לאוצרות ספרותיים ותיקים, הזוכים לתרגומים חדשים. אחד הסופרים שזכו לחשיפה מחודשת כזו הוא גראהם גרין הבריטי, שהלך לעולמו ב-1991. עד כה יצאו בסדרה המחודשת שלו "ברייטון רוק" ו"האיש שלנו בהוואנה", ועכשיו הגיע תורו של "האמריקאי השקט" - והמופלא. גרין, ששימש בשנים שבהן מתרחש הסיפור, ראשית שנות ה-50 של המאה ה-20, ככתב העיתונים "טיימס" ו"פיגארו" בהודו-סין - זירת הספר - טווה עלילה דמיונית שיש בה תמהיל מאוזן של מותחן ריגול וסיפור אהבה. ובעצם, הוא לא ממש המציא שום דבר ואף אחד שלא היה או לא יכול היה להיות. עד כדי כך, שמשנת 1950 ועד מותו היה תחת מעקב קבוע של סוכנות הביון האמריקנית בגלל הספר.

"האמריקאי השקט" (שעובד פעמיים לסרט) הוא כינויו של מייקל פייל, גיבורו המת (זה לא ספוילר, ככה מתחיל הספר) של הספר, אידאליסט בן 32, שנשלח להודו-סין במסגרת המשלחת האמריקנית לסיוע כלכלי. פייל הצעיר השמרן והנלהב, הרואה את העולם בשחור ולבן, נמצא מת, וברור שנרצח. ברור גם שתפקידו במשלחת הסיוע לא היה באמת רק למצוא אפיקי השקעה תמימים לסיוע כלכלי לתושבי המדינה השסועה והנקרעת עוד יותר בין הפלגים המקומיים השואפים לשליטה לכוחות הממשל הצרפתי הנאבקים על שימור שליטתם בחצי האי.

אחד הראשונים שהחוקרים מגיעים אליו הוא פאולר, כתב בריטי מנוסה וציני ומבוגר מפייל, שהיה חברו. פאולר, שחי במקום כבר זמן רב, מבין ומכיר את הדינמיקה האנושית המקומית, מתמצא בסבך הפוליטיקה והתככים, האלימות, המלחמות ושלל הפלגים הנלחמים. בראשית הידידות בין שני הגברים שהם עולמות שונים, פאולר מנסה להאיר את עיניו של פייל למורכבויות המצב המתפוצץ מחדש בכל יום. אבל פייל, בנאיביות של אידיאליסטים חולמניים, שחלומות המהפכות והמהפכים שלהם ניזונים בעיקר מתיאוריות ומספרים, עיוור למציאות וחותר בנחישות לקדם לפי הספר את הרעיונות שלשם קידומם הגיע, ובעיקר - להפוך את החברה המקומית לדמוקרטיה מערבית.

בדרך מתאהב פייל במאהבת הווייטנאמית של פאולר ומבטיח לה את החלום האמריקני, לעומת פאולר הנשוי לאישה שאינו אוהב אך גם אינו עוזב (קתולית), שנשארה בבית. שניהם נפגשים בשדות הקרב הכפריים וחווים - אחרת - את אימי המלחמה. כל אחד מהם נחשף לתרבות החיים המקומית, השונה מאוד מכל מה שמוכר לו - אבל אחרת לגמרי. פייל, במסגרת עבודתו, מעודד את הקמתו-קיומו-פעולתו של "כוח שלישי" במדינה רבת המזימות והפלגים; פאולר מנסה להניא אותו, להבין אותו, ולבסוף לעשות את הדבר הנכון. אבל למי, בעצם?

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

סקס של מבוגרים בפריים טיים. למה לא, בעצם?

 

- "תגיד מתי שכבנו בפעם האחרונה?"

- "מה?"

- "הזדיינו, מתי זה היה? מה, במרס?"

את הדיאלוג הזה ניהלו ארנונה...

לקריאת הכתבה
חתונה ממבט ראשון: סוף סוף זוג מבוגר

במוצ"ש האחרון, אחרי שתי עונות, זה סוף סוף קרה: העונה החדשה של "חתונה ממבט ראשון" (ערוץ 12) נפתחה עם שידוך של...

לקריאת הכתבה
"רציתי שיזכרו את אבא דרך הציורים שלו"

5.5.19 - את התאריך הזה עמית פדר ומשפחתה לא ישכחו לעולם. זה היה היום שבו הזמן עבורה עצר מלכת, ואביה האהוב משה...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה