מחזקים את הגוף

צילום: Shutterstock
גם אוהבי החורף וההתכרבלות אינם אוהבים את המחלות הנלוות לעונה זו. החורף מביא עימו קור, הקור הזה מכניס אותנו לחללים מחוממים ולא מאווררים, וכך אנו מעבירים וירוסים וחיידקים, דרך דרכי הנשימה שלנו, מהאחד לשני. תנאים של קור ורטיבות לכשעצמם, דורשים אנרגיה רבה מגופנו על מנת לחממו ועל ידי כך מחלישים את יכולתו להתמודד מפני אורגניזמים זיהומיים. ישנם מי שנדבקים יותר במחלות, ויש כאלה שהמערכת החיסונית שלהם מצליחה להדוף כל מתקפה ולהשאיר את המאחסן (אנחנו) בריא.
בהתחשב במספרם של האורחים האפשריים הבלתי קרואים (חיידקים ונגיפים, טפילים ופטריות), המחלות פוקדות אותנו לעתים נדירות ביותר, ולא במקרה. כמעט כל אדם מצויד במערכת מתוחכמת ויעילה הפועלת 24 שעות ביממה בכל חלק מחלקי גופנו ומבטיחה את בריאותו התקינה. הרשת הזו של תאים ואיברים מגיבה כמעט לאלתר על נוכחותו של כל פולש מחולל מחלה. התזונה, אורחות חיים ותוספי תזונה יכולים לחזק את המערכת החיסונית ולהשאיר אותנו מוגנים מפני המזהמים.
השפעת המצב הנפשי על מערכת החיסון
המצב הנפשי שאנו נתונים בו הוא גורם חשוב שמשפיע על מערכת החיסון שלנו. במצב רוח רע ובמהלך אירועים קשים יש נטייה לחלות ביתר קלות, ואילו במצב רוח מרומם, התנגדות הגוף למחלות עולה. מערכת העצבים המרכזית מפרישה לגוף חומרים כימיים שמסוגלים "לחזק" או "להחליש" אותו. כיום ידוע כי האנדורפינים (החומרים המופרשים כשאנו מאושרים ושבעי רצון) הנקשרים לתאי מערכת החיסון משפרים את פעילותה.
פעילות גופנית מעלה את רמת האנדורפינים, לפיכך גם אם קר וכל רצוננו לשבת בבית המחומם ולראות טלוויזיה - מומלץ מאוד לעסוק בפעילות גופנית המעודדת הפרשת אנדורפינים ומחזקת את המערכת החיסונית.
ענף ברפואה הנקרא "פסיכו-נוירו-אימונולוגיה" מדבר על הקשר בין המוח, מערכת העצבים ומערכת החיסון, וחוקר את החומרים הכימיים שמיוצרים במוחנו ואת השפעתם על מצב בריאותנו. מעט מהחומרים מוכרים לנו. סרוטונין הוא אחד העיקריים שנחקרו. רמות הסרוטונין אצל אנשים הסובלים מהשמנה נמוכות. חורף וחסר באור השמש מורידים גם הם את רמות הסרוטונין. ירידה ברמתו משפיעה על המערכת החיסונית. להגברת ייצורו ולשיפור ההרגשה מומלץ לשמור על משקל גוף תקין, להיחשף לאור השמש ולהרבות באכילת פחמימות מורכבות.
השפעת התזונה על המערכת החיסונית
2. רצוי להפחית אכילת סוכרים פשוטים לסוגיהם - סוכרים פשוטים הם מזון מועדף על ידי הפתוגנים השונים.
3. מומלץ להפחית את כמות השומן בתזונה. שומן מתחמצן בגופנו ומגביר את יצירת הרדיקלים החופשיים הפוגעים בתפקוד המערכת החיסונית.
5. מומלץ לאכול פעם-פעמיים בשבוע דגי ים צפוני כגון סלמון, מקרל, הרינג וסרדינים. בדגים אלה יש חומצות שומן מסוג אומגה 3 המשפרים את התגובה החיסונית של הגוף ומסייעים במניעת מחלות.
7. מומלץ לאכול חמש עד תשע מנות ירק ופרי, מכל הצבעים, ביום. הירקות והפירות מכילים ויטמינים שונים ופיטוכימיקלים (הצבעים של הירקות והפירות כגון - ליקופן, בטא קרוטן ועוד) - כל אלה מתפקדים בגופנו כאנטיאוקסידנטים הנלחמים ברדיקלים החופשיים שפוגעים במערכת החיסונית.
9. שתיית נוזלים מרובה חשובה מאוד. שתיית מים מאפשרת לכל מערכות הגוף, ובהן המערכת החיסונית, לפעול כהלכה. מומלץ לשתות תה ירוק המכיל פוליפנולים שהוכחו כמסייעים למערכת החיסונית.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
11. שמירה על משקל תקין. במחקרים רבים נמצא קשר בין עודף משקל למחלות שונות. עודף משקל מקשה על הגוף להתמודד עם "הפרעות" לפעילותו התקינה.
תרופות סבתא ותרופות עממיות
2. מרקחות "סבתא". לכאבי גרון - עם הופעת הסימנים הראשונים להכין תמיסה של 3% מלח לימון במים ולגרגר כל שעה במשך היום. אפשרות נוספת: 1 ספל תה מרווה עם 2 כפות חומץ ו-1 כפית מלח - לגרגר אחת לחצי שעה.
צמחי מרפא
• פרופוליס - חומר המיוצר על ידי דבורים משרף הנאסף מפרחים וגזעי עצים. מכיל חומצות אורגנית וביופלאבנואידים - עוזר להקלה בהצטננויות, לשפעות ולדלקות גרון. • פרחי הסמבוק - מקובלים לשימוש כתה נגד הצטננות, חום וכאבי גרון. • אסטרגלוס - משפר את המערכת החיסונית ובכך מחזק את התנגדות הגוף למחלות.
שמן המופק מפלפל שחור ידוע בתכונות לשיכוך כאבים, חיטוי וחימום ולכן יעיל במצבי הצטננות ושפעת.
תוספי מזון
ויטמינים כביטא קרוטן, C ו-E ומינרלים כסלניום, אבץ ומנגן - משפרים את התגובה החיסונית. הוספתם בכמוסות שנויה במחלוקת וכדאי שתיעשה בהמלצת מומחה, שכן מינונים מופרזים עלולים להזיק. רבים מדווחים על שיפור בתופעות השפעת בשל נטילת ויטמין C, ויש המדווחים שנטילתו מונעת הידבקות במחלות. תוצאות המחקרים הקליניים בנושא זה אינם חד משמעיים. בכל מקרה, אין ליטול יותר מ-500 מ"ג ויטמין C ביום לטווח הארוך.
סיגל פרישמן היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית החולים בילינסון
עוד המלצות לחורף: |
מאי 1948, ה' באייר תש"ח, דוד בן גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית, היא מדינת ישראל - רבבות פורצים ברחובות...
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
???
הקור אינו קשור לחסינות כי לו היה היו תושבי הסקנדינביות ואלסקה חולים כל הזמן. אין כל מידע סטטיטסטי שמוכיח אחרת.פחמימות מרוכבות אינן מקור לאנרגיה זמינה כח לוקח לגוף זמן לא קצר כדי להפוך אותם לחמרי אנרגיה. עודף הפחמימות שנותר אחרי השמירה בכבד כגליקוגן, נשמר כשומן בלתי מסיס - שאין לגוף איך להפטר ממנו. נכון שטוב לצרוך פירות צבעוניים, אבל הם הופכים מהר מאד לסוכרים ומעלים את הרמה גם למי שאינם סוכרתיים.
חבל לי להכביר מלים. אני מקווה שהבנתם בכמה ערבון מוגבל צריך להתייחס לכתבות כאילו.