מחסור בשיניים - סכנה ללב
מחקר חדש מראה כי אנשים עם פחות שיניים נוטים למות ממחלות לב יותר מאשר בעלי חיוך מושלם. ומחקר אחר מצא כי תזונה עשירה בפחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה מכפילה את הסיכון למחלות לב בנשים
אלה הר-נוי
19/04/10

החיוך לא מושלם? זה לא רק עניין של יופי. אנשים עם שיניים פגועות נמצאים בסיכון גבוה באופן משמעותי למות בשל מחלת לב, מאשר אנשים שעדיין יש בפיהם כל השיניים. כך עולה ממחקר שוודי חדש, העתיד להתפרסם בכתב העת המדעי Journal of Periodontology.
במחקר השתתפו 7,674 נשים וגברים, רובם סבלו מבעיות שיניים. החוקרים עקבו אחר המשתתפים במשך תקופה של כ- 12 שנה, שבמהלכן 629 מהם מתו. סיבות המוות נבדקו, וב-299 מהמקרים מדובר היה במוות כתוצאה ממחלות לב וכלי דם.
מניתוח הנתונים עלה שלאדם שנותרו בפיו פחות מעשר משיניו סיכון גבוה פי שבעה למות ממחלת לב מאשר לאדם באותו גיל ומין שנותרו בפיו יותר מ-25 שיניים. החוקרים הסיקו כי מחלות לב וכלי דם, ובייחוד מחלת לב כלילית, קשורות למספר השיניים שנותרו לאדם.
מחקרים רבים כבר הראו קשר בין בריאות הפה למחלות לב וכלי דם. המחקר הנוכחי מחדש בכך שהוא מראה כי קיים קשר ישיר בין מחלות כאלה ומספר השיניים בפיו של אדם. החוקרים מסבירים כי התיאוריה שמקשרת בין מספר השיניים למחלות לב היא שזיהומים בפה וסביב השיניים יכולים לזלוג למערכת הדם ולגרום לדלקת כרונית קלה. הדלקת מהווה גורם סיכון ידוע להתקפי לב ולמחלות נוספות הקשורות ללב ולכלי הדם. מספר השיניים הטבעיות שנותרו לאדם בפה יכולות לשקף עד כמה האדם נחשף לדלקת כרונית במשך חייו.
הבעייתיות במחקר היא שלא ניתן היה לנטרל משתנה מתערב שהיה עלול להשפיע על התוצאות: המצב הסוציו-אקונומי של הנבדקים. למרות זאת מתחזקות הראיות לכך ששמירה על הפה היא גם שמירה על הלב.

הקשר בין פחמימות למחלות לב בנשים
כבר ידוע שפחמימות לא מיטיבות עם הגזרה. אבל יש משהו נוסף שכדאי לקחת בחשבון לפני שמחסלים עוד פרוסה של לחם לבן. נשים שהתזונה שלהן עשירה בפחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה עלולות להיות בסיכון מוגבר באופן משמעותי למחלות לב מאשר נשים שאוכלות תפריט דל בפחמימות שכאלה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם ב- Archives of Internal Medicine. במחקר האיטלקי השתתפו 48,000 גברים ונשים שתיעדו את הרגלי התזונה שלהם. לאחר כשמונה שנים, 463 מהם סבלו ממחלות לב שונות. החוקרים מצאו כי נשים שאכלו הכי הרבה פחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה היו בעלות סיכון למעלה מכפול לפתח מחלת לב מאשר אלה שאכלו הכי פחות פחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה. הערך הגליקמי הוא מדד שמדרג פחמימות ובעצם מראה כמה מזון זה או אחר מעלה את רמת הסוכר בדם אחרי שאוכלים אותו. מזונות בעלי מדד גליקמי גבוה גורמים לעלייה גדולה יותר של סוכר ואינסולין לאחר אכילתם. לפי המחקר, צריכה גבוהה של פחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה (כמו פיצה, לחם לבן ואורז) נקשרה באופן דרמטי למחלות לב. לעומת זאת לא נמצא קשר כזה עם פחמימות בעלות ערך גליקמי נמוך (כמו דגנים מלאים). ומה לגבי הגברים? המחקר לא מצא קשר בין תזונה עשירה בפחמימות לבין שכיחות מחלות לב, גם כשמדובר בפחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה. המחקר מחזק מחקרים קודמים שהעלו תוצאות דומות לגבי הקשר בין מאכלים בעלי אינדקס גליקמי גבוה למחלות לב, ולגבי ההבדל בין גברים ונשים מבחינה זו. כעת החוקרים האיטלקים מקווים לבצע מחקר נוסף, הפעם על קבוצה של כחצי מיליון בני אדם, על מנת לאשש את תוצאות המחקר הנוכחי.
עוד על בריאות הלב:
אי ספיקת לב: מעקב ושיקום מהבית
אי ספיקת לב: טיפול חדשני
מה הקשר בין דלקת חניכיים למחלות לב
מחלות חניכיים - זהירות זה לא כואב!
המלצות לתזונה בעלת ערך גליקמי נמוך
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום קרדיולוגיה - רפואת לב
עוד כתבות בריאות באתר
כמוני

הקשר בין פחמימות למחלות לב בנשים
כבר ידוע שפחמימות לא מיטיבות עם הגזרה. אבל יש משהו נוסף שכדאי לקחת בחשבון לפני שמחסלים עוד פרוסה של לחם לבן. נשים שהתזונה שלהן עשירה בפחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה עלולות להיות בסיכון מוגבר באופן משמעותי למחלות לב מאשר נשים שאוכלות תפריט דל בפחמימות שכאלה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם ב- Archives of Internal Medicine. במחקר האיטלקי השתתפו 48,000 גברים ונשים שתיעדו את הרגלי התזונה שלהם. לאחר כשמונה שנים, 463 מהם סבלו ממחלות לב שונות. החוקרים מצאו כי נשים שאכלו הכי הרבה פחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה היו בעלות סיכון למעלה מכפול לפתח מחלת לב מאשר אלה שאכלו הכי פחות פחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה. הערך הגליקמי הוא מדד שמדרג פחמימות ובעצם מראה כמה מזון זה או אחר מעלה את רמת הסוכר בדם אחרי שאוכלים אותו. מזונות בעלי מדד גליקמי גבוה גורמים לעלייה גדולה יותר של סוכר ואינסולין לאחר אכילתם. לפי המחקר, צריכה גבוהה של פחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה (כמו פיצה, לחם לבן ואורז) נקשרה באופן דרמטי למחלות לב. לעומת זאת לא נמצא קשר כזה עם פחמימות בעלות ערך גליקמי נמוך (כמו דגנים מלאים). ומה לגבי הגברים? המחקר לא מצא קשר בין תזונה עשירה בפחמימות לבין שכיחות מחלות לב, גם כשמדובר בפחמימות בעלות ערך גליקמי גבוה. המחקר מחזק מחקרים קודמים שהעלו תוצאות דומות לגבי הקשר בין מאכלים בעלי אינדקס גליקמי גבוה למחלות לב, ולגבי ההבדל בין גברים ונשים מבחינה זו. כעת החוקרים האיטלקים מקווים לבצע מחקר נוסף, הפעם על קבוצה של כחצי מיליון בני אדם, על מנת לאשש את תוצאות המחקר הנוכחי.
עוד על בריאות הלב:
אי ספיקת לב: מעקב ושיקום מהבית
אי ספיקת לב: טיפול חדשני
מה הקשר בין דלקת חניכיים למחלות לב
מחלות חניכיים - זהירות זה לא כואב!
המלצות לתזונה בעלת ערך גליקמי נמוך
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום קרדיולוגיה - רפואת לב
עוד כתבות בריאות באתר
כמוני
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?
זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל
אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות