חזרה לבריאות טובה

מחפשים מידע רפואי ברשת? כך תעשו זאת נכון

כולנו מחפשים מידע באינטרנט, אבל בכל הנוגע לבריאות שלנו, מידע שגוי עלול לגרום לנזק. איך תדעו שהמידע שאתם קוראים אמין ונטול אינטרסים זרים? 8 עצות זהב
אלה הר-נוי 12/02/17
מחפשים מידע רפואי ברשת? כך תעשו זאת נכון
מידע ברשת יכול לסייע, אבל חשוב לדעת את מהימנותו. צילום: Shutterstock

 

 

האינטרנט הפך למקור הראשון למידע הרפואי שאנו צורכים, אולם כשזה נוגע לבריאות, עצה לא אחראית או מידע לא מדויק עלולים לגרום לנזק רב. זה לא אומר שאי אפשר להיעזר ברשת – אלא שחשוב לדעת איך לעשות את זה נכון. ריכזנו עבורכם כלים שיכולים לסייע לכם להעריך אם המידע שאתם נחשפים אליו באינטרנט אמין ומדויק, או במילים אחרות, כלים שבאמצעותם תוכלו באמת להיעזר במידע הרב הקיים ברשת, בצורה נכונה ויעילה:

 

1. בדקו מי עומד מאחורי האתר

 

אחד הדברים החשובים ביותר שיש לבדוק זה מי עומד מאחורי אתר האינטרנט, ולנסות להבין מה האינטרסים שלו. שאלו את עצמכם "מה המוטיבציה של האנשים הללו שאקרא את הכתוב כאן?".

 

באופן כללי, המידע הרפואי באתרים של עמותות וארגונים שונים ללא מטרת רווח כמו ארגוני חולים, אתרים של גופים ממשלתיים כמו משרד הבריאות, קופות החולים, בתי החולים, איגודי בריאות מסוימים ואתרים אקדמיים (כולל אתרים של כתבי עת רפואיים) נוטים להיות אחראיים ואמינים יותר מבחינת התוכן.

 

באתרים המסחריים, כולל אתרים של אמצעי תקשורת גדולים, יש סבירות גבוהה יותר שיעמדו מאחורי התוכן שיקולים כלכליים, שהגולש – גם המיומן ביותר – פעמים רבות לא מודע אליהם.

 

במחקר שפורסם בשנת 2010 בכתב העת Journal of Bone and Joint Surgery חוקרים ביקשו לבחון באיזה סוגי אתרים המידע אמין יותר. לשם כך הם בחרו את עשר אבחנות רפואת הספורט הנפוצות ביותר, ובאמצעות מנועי החיפוש Google ו-Yahoo , סקרו את עשר התוצאות הראשונות שעלו לאבחנות. הם בדקו את שלמות המידע, נכונות המידע ובהירותו.

 

החוקרים מצאו, כי איכות התוכן הגבוהה ביותר הייתה באתרים ללא מטרת רווח (מלכ"ר). אחריהם ברשימה אתרים אקדמיים, ולאחר מכן אתרים מסחריים ללא נטייה לשיווק או מכירה. מקורות המידע הכי פחות מדויקים היו מאמרים וחדשות עיתונות ואתרים אישיים, שהוקמו על ידי אנשים פרטיים.

 

עוד נמצא, כי אתרים מסחריים שיש להם אינטרס כלכלי באבחנה, כמו אתרים הממומנים על ידי חברות שמוכרות תרופה או מכשור טיפולי, לעיתים קרובות הכילו מידע חלקי.

 

 

בדקו את עמוד ה"אודות" באתר. צילום: Shutterstock

 

 

בדיקת עמוד ה"אודות" באתר אפשר לבדוק ולקרוא על האתר ועל מפעיליו, וכך ללמוד מי עומד מאחורי האתר.

בעמוד האודות, ולפעמים בתחתית או בצדי האתר, ניתן גם לראות איזה ארגונים ונותני חסות מעורבים בו. אם מעורבים באתר גורמים ממשלתיים או מוסדות אמינים כמו קופות חולים וארגוני חולים או רופאים, סביר להניח שיש עליו פיקוח והמידע בו יהיה אמין יותר. אם האתר ממומן כולו על ידי חברה מסחרית (חברת תרופות למשל), נסו לחשוב ולהעריך אם לא מתערבים אינטרסים זרים.

 

גם הסיומת של כתובת האתר יכולה לרמוז על העומד מאחוריו:

 

gov -  אתרים ממשלתיים

 edu - ממשלתיים או חינוכיים

ac -  אתרים אקדמיים

org -  לרוב מדובר בארגונים מקצועיים או ארגונים ללא מטרת רווח.

 

2. בדקו מי כתב את הטקסט

 

בדקו תמיד מי כתב את הטקסט שאתם קוראים. אל תסתמכו על תכנים שלא נמסר שם המחבר שלהם. במידה שכתוב שם המחבר, נסו להבין מיהו - האם מדובר בגורם מקצועי מוסמך? אם לא כתוב ליד השם או בתחתית הטקסט, נסו לחפש מידע על הכותב בגוגל.

 

תכנים שנכתבו על ידי מומחים אמנם נוטים להיות אמינים יותר, אך חשוב להבין שהעובדה שהמחבר הוא ד"ר אינה מבטיחה כי הטקסט נטול אינטרסים, אמין ומדויק.

 

3. בדקו את איכות הטקסט

 

גלו סקפטיות כלפי אתרים שמבטיחים תרופות פלא. צילום: Shutterstock


 

שימו לב מהם המקורות שעליהם מבוסס המידע. אם הכותב אזכר את מקור המידע המקצועי, ובמיוחד אם הוא סיפק קישור למקור, עולה הסבירות שהמידע הוא אמין.

 

עריכה לשונית שאינה מקצועית עשויה לרמז על כך שמקור המידע לא אמין, אם כי גם טקסט מושלם מבחינה לשונית כמובן אינו מבטיח שמדובר במידע אמין ומגובה.

 

גלו סקפטיות במיוחד לגבי אתרים שמבטיחים "תרופות פלא". אם זה נשמע טוב מדי להיות אמיתי – זה כנראה כזה. היזהרו גם אם מספרים לכם על אופציה טיפולית אחת בלבד (כאשר קיימות רבות).

 

בדקו אם אתם מקבלים תמונה רחבה: אם מדובר במידע על טיפול - האם מצוינות תופעות הלוואי? האם מוצגות חלופות? אם מדובר במחקר - האם נערך בבני אדם? האם כתוב איך הוא בוצע? האם מצוינות מגבלותיו? האם הוא מוצג ביחס לעדויות אחרות?

 

4. בדקו את תאריך התוכן שאתם קוראים

 

המידע הרפואי מתעדכן כל הזמן. בדקו את התאריך שבו עודכן התוכן שאתם קוראים. אם אין תאריך על התוכן עצמו, בדקו אם האתר מעדכן את התכנים שלו באופן סדיר. לא ניתן להסתמך על תוכן ישן או על אתר שהמידע בו לא מתעדכן באופן קבוע.

 

5. הראשון לא תמיד קובע

 

התוצאות הראשונות שמתקבלות בגוגל לאו דווקא טובות יותר. צילום: Shutterstock

 

 

התוצאות הראשונות שמתקבלות במנוע החיפוש הן לאו דווקא הטובות ביותר מבחינת אמינות המידע, ולפעמים דווקא להיפך – בין האתרים הגדולים והאיכותיים המגיעים באופן טבעי לעמוד הראשון במנוע החיפוש, יסתתרו בדרך כלל גם אתרים המשתמשים בשיטות לא בהכרח כשרות כדי להופיע בו. זכרו תמיד לבדוק באיזה סוג אתר מדובר.

 

6. תו איכות

 

קיימים אתרי בריאות שקיבלו תו איכות של ארגון מכובד כמו הקרן הבינלאומית health on the net foundation . אלה נוטים להיות אמינים יותר. עם זאת, בישראל עדיין לא קיים תו איכות שכזה.

 

7. הצליבו מידע

 

אל תסתמכו על מקור מידע אחד. קראו מידע על הנושא בכמה מקורות אמינים, כדי לקבל תמונה מלאה יותר. 

 

8. התייעצו עם רופא

 

החיפוש ברשת לא יכול להחליף את הרופא. גם אם אתם קוראים כתבה של רופא או מקבלים מרופא עצה בפורום רפואי, כל עוד הרופא לא בדק אתכם, הוא לא באמת יודע אם המידע נכון לגביכם. אל תתחילו או תפסיקו טיפול על סמך מה שאתם קוראים בלי להתייעץ עם הרופא המטפל שלכם.

 

למדריך לחולה הכרוני המתחיל באתר כמוני לחצו כאן

 

 

מחקרים רפואיים: קנאביס תורם לבני 50 פלוס

 

הוכח מחקרית: מראות יפים תורמים לחיזוק המערכת החיסונית

 

כל הסיבות הבריאותיות לישון עירומים בלילה

 

נוטלים תרופות רבות? דעו את הסכנות

 

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק׳ה

 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

לחייך מחדש: המהפכה בעולם השתלות השיניים

בשיתוף ד"ר יגאל בלן

חיוך בריא ויפה הוא הרבה יותר מנכס אסתטי – הוא חלק בלתי נפרד מאיכות החיים. אובדן...

לקריאת הכתבה
הכי נוח בבית: המהפכה בעיצוב הציוד הרפואי הביתי

בשיתוף עמינח מדיק

הגיל השלישי מביא איתו ניסיון, חוכמת חיים וזמן פנאי, אבל גם אתגרים חדשים בחיי היום-יום....

לקריאת הכתבה
הכל על התמכרות למשככי כאבים

משככי כאבים הם תרופות שמשתייכות לקבוצות שונות המיועדות להקלה עלכאביםמסוגים שונים. כחמישית מהמטופלים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה