חזרה לבריאות טובה

מחקר חדש: קשישים והפחד מהמוות

לרגל חודש הקשיש הנערך החודש בישראל, מגלה מחקר שנעשה במחלקה הגריאטרית במרכז הרפואי כרמל בחיפה, נתון מפתיע שהורים קשישים עצמם סובלים פחות מ"חרדת מוות", מאשר ילדיהם וכתוצאה, יש קושי מצידם להתמודד עם נושא המוות, והם מגבילים את הצוות מלתת מידע חיוני להוריהם.
בלה דיאמנט 17/11/08
מחקר חדש: קשישים והפחד מהמוות
ילדים ובני משפחה של הורים קשישים טועים בהערכותיהם אודות קיום חרדת מוות אצל הוריהם, וחרדים הרבה יותר מאשר הוריהם. כך מעלה מחקר שנעשה במחלקה הגריאטרית במרכז הרפואי כרמל בחיפה לרגל חודש הקשיש הנערך החודש בישראל. חרדת מוות היא נושא העולה כמעט כל יום בעבודה בטיפול באוכלוסייה הקשישה, וקיומה עלול להשפיע על יכולתו של הזקן להגיע להחלטות ופוגעת באיכות החיים שלו. החרדה מצד המטופל ו/או מצד משפחתו יוצרת חוסר שיתוף פעולה וקושי בהעברת מידע מהצוות הרפואי למטופל. בעולם, וגם בישראל, קיימים חוקים המקנים זכות לחולה לקבל מידע רפואי על מצבו, ולהיות שותף בהחלטות. אולם לעיתים הצוות הרב-מקצועי נתקל בהתנגדות נמרצת מצד המשפחה לא לקיים את החוק. וכך נוצר הרושם שהילדים הינם ברמה גבוהה של חרדת מוות, ולא ההורים הקשישים.


השערה זו הביאה לביצוע מחקר בנושא במחלקה גריאטרית במרכז רפואי כרמל בחיפה ע"י ד"ר גרי סינוף, סגן מנהל המחלקה הגריאטרית ואחראי על המרפאה הקוגניטיבית, בשיתוף עם ד"ר יוסיפוביץ מהמחלקה לגריאטריה, ד"ר אלמוג וד"ר ברנט מהמחלקה לרפואה קהילתית ואפידמיולוגיה במרכז הרפואי כרמל. במסגרת המחקר נבדקו עשרות זוגות קשישים/ילדים בתקופה של כחצי שנה. כל זקן שהתקבל למחלקה הגריאטרית החריפה במרכז רפואי כרמל, גויס למחקר בתנאי שהסכים, נאספו נתונים דמוגרפיים ובריאותיים, והנבדק הקשיש ענה על שאלונים כדי להעריך את מצבו הנפשי (חרדה/דיכאון) ותפקודי. לאחר מכן ענו הנבדקים הקשישים על שאלון הבודק את קיום ורמת "חרדת המוות" שלהם. לבסוף נתבקשו ילדי הקשיש למלא את אותו שאלון פעמיים, פעם כדי להעריך את רמת "חרדת המוות" שלהם, עצמם ופעם שנייה להעריך מה ענו הוריהם. הגיל הממוצע של ההורים המבוגרים היה 82 שנה ושל ילדיהם היה 51.5 שנה. התוצאות היו בהחלט מפתיעות: בניתוח התוצאות בכל שאלה בנפרד, התברר כי בכל שאלה שעסקה בנושא של מוות בצורה ישירה, הופיע הבדל משמעותי בולט בין תשובת הילד לתשובת ההורה הקשיש, כשבאופן עקבי הילד מבטא חרדה ממוות וטוען שגם הוריו סובלים מחרדת מוות. כמו כן נמצא כי כ-30% מהילדים ענו שהם מתנגדים שיימסר מידע להוריהם על מצב בריאותם של ההורים, למרות שזה מנוגד לחוק זכויות החולה.


המסקנה מהמחקר מעלה כי הילדים לא מעריכים נכונה את אי-קיום חרדת המוות בקרב הוריהם: הזקנים עצמם לא סבלו מחרדת מוות, אבל הילדים שלהם צברו ציון גבוה במבחן חרדת המוות שלהם, ועוד יותר מכך ציינו שלהוריהם קיימת חרדת מוות ברמה גבוהה יותר. כתוצאה מאופן התפיסה והחשיבה של הילדים, יש קושי מצדם להתמודד עם נושא המוות, והם מגבילים את הצוות מלתת מידע חיוני להורה המבוגר. כתוצאה ממחקר חדש זה, מתריעים במחלקה הגריאטרית במרכז הרפואי כרמל על הצורך לפתח בהקדם תוכניות התערבות להתמודדות עם התופעה, מתוך רצון להקל על האוכלוסייה הקשישה ועל ילדיהם.
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

[u]
פורום יתר לחץ דם, לחץ דם גבוה
[/u]


[u]
פורום קרדיולוגיה, רפואת לב
[/u]


[u]
פורום שומנים בדם, מחלות לב
[/u]


[u]
פורום שבץ מוחי, נוירולוגיה
[/u]


[u]
פורום בדיקות רפואיות, בדיקות דם
[/u]


[u]
פורום
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה