מחקר: נשים תופסות את העולם כמקום מסוכן
נשים תופסות את העולם כמקום מסוכן יותר מגברים, ולכן סובלות יותר מתסמיני דחק בעקבות אירועים טראומתיים ומתאוששות לאט יותר
אלה הר-נוי
11/05/10

לנשים יהיה קשה יותר מגברים לחזור לשגרת היום-יום לאחר אירוע טראומתי כי הן תופסות את העולם כמקום מסוכן יותר מאשר גברים. כך עולה ממחקר ישראלי חדש שנערך לאחר מלחמת לבנון השנייה.
מחקרים רבים מצביעים על כך שנשים מדווחות על יותר סימפטומים של לחץ ודחק בעקבות אירועים טראומטיים כמו מלחמות, תאונות דרכים ותקיפות מיניות. חוקרים מהחוג לפסיכולוגיה במכללה האקדמית תל חי ביקשו לבדוק האם אכן קיימים הבדלים בין המינים בהתפתחות תסמיני דחק וההתאוששות מאירוע כזה, ומדוע.
במחקר, שיפורסם בכתב העת המדעי Sex Role, נבדקו הבדלים בין המינים בשני תחומים הקשורים להשפעות לטווח ארוך של אירוע טראומתי: רמת סימפטומים של דחק (סטרס) וההתאוששות (חזרה לחיי יום-יום). המחקר נערך בקרב 870 מבוגרים ומספר דומה של בני נוער.
נשים ונערות דיווחו על רמה גבוהה יותר של תסמיני דחק בהשוואה לגברים ולנערים: 23% מהנשים ו- 31% מהנערות דיווחו על הרגשת פחד ברמה גבוהה לעומת 10% מהגברים ו- 9% מהנערים. 31% מהנשים ו- 23% מהנערות דיווחו על הרגשת מתח, לעומת 18% מהגברים ו-13% מהנערים. 31% מהנשים ו- 32% מהנערות דיווחו על עצבנות לעומת 27% מהגברים והנערים.
הנשים גם דיווחו על רמה נמוכה יותר של חזרה לחיי יום-יום: 64% מהנשים דיווחו כי המורל שלהן פחות טוב מאשר לפני האירוע, 30% ציינו כי המורל אותו הדבר ו- 6% טענו כי הוא טוב יותר מלפני האירוע. לעומתן, 56% מהגברים טענו כי המורל שלהם פחות טוב מלפני האירוע, 34% ציינו כי המורל אותו הדבר ו- 9% טענו כי הוא טוב יותר. גם במדדים נוספים הקשורים לפעילות החברתית ומידת האופטימיות, הנשים הראו סימני התאוששות פחות טובים.

עוד עולה מהמחקר כי נשים ונערות מדווחות על יותר תחושות סכנה בהשוואה לגברים ולנערים, כלומר הן תופסות את העולם כמקום מסוכן יותר מכפי שתופסים אותו הזכרים. 21% מהנשים חשות כי החיים שלהן בסכנה במידה רבה, 25% חשות זאת במידה בינונית, 55% חשות כך במידה מועטה. לעומת זאת 13% מהגברים חשים כי חייהם בסכנה במידה רבה, 21% חשים כך במידה בינונית ו- 67% חשים כך במידה מועטה.
לשאלה באיזו מידה אתה מרגיש שמדינת ישראל בסכנה השיבו 28% מהנשים שבמידה רבה, 25% במידה בינונית ו- 47% במידה מועטה. לעומת זאת בקרב הגברים: 21% סבורים כי ישראל בסכנה במידה רבה, 23% במידה בינונית, ו- 56% במידה נמוכה.
עוד נשאלו משתתפי המחקר באיזו מידה אתה חושב שתתפקד ביעילות במקרה של מלחמה או התקפה על ישראל? 39% מהנשים לעומת 58% מהגברים השיבו "במידה רבה".
"במחקר, תחושת סכנה נמצאה כקשורה קשר הדוק עם סימפטומים של דחק", מסביר פרופ' שאול קמחי, אחר מעורכי המחקר. "זאת אומרת, ככל שיש יותר תחושות סכנה יש יותר תסמיני דחק ופחות התאוששות וחזרה לחיי יום-יום".
עד כה נערכו מעט מאוד מחקרים הבודקים את ההבדלים בין המינים בכל הקשור להתאוששות מאירוע טראומתי. המחקר הנוכחי מראה שקצב ההתאוששות האיטי יותר של נשים קשור במידה רבה עם הערכות הסיכונים הגבוהה הקיימת בקרבן. כשחשים שהעולם מסוכן, תהיה תחושה רבה יותר של לחץ ויהיה קשה יותר לחזור ולתפקד כרגיל, כמו שתפקדנו לפני האירוע.
עוד על מתח ולחץ נפשי:
דיכאון וחרדה: טיפול נפשי באמצעות האינטרנט
דיכאון וחרדה: יש מה לעשות
חדש: יחידה לפסיכולוגיה רפואית בוולפסון
ער"ן: מישהו מקשיב לכם
אלצהיימר או דיכאון?
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום דיכאון וחרדה
פורום פסיכולוגיה
עוד כתבות בריאות באתר
כמוני

עוד על מתח ולחץ נפשי:
דיכאון וחרדה: טיפול נפשי באמצעות האינטרנט
דיכאון וחרדה: יש מה לעשות
חדש: יחידה לפסיכולוגיה רפואית בוולפסון
ער"ן: מישהו מקשיב לכם
אלצהיימר או דיכאון?
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
פורום דיכאון וחרדה
פורום פסיכולוגיה
עוד כתבות בריאות באתר
כמוני
תגובות
0
אהבו
0
כתוב/י תגובה...
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה
משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?
זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל
אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי
בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....
מוטק’ה גם בפייסבוק
סייר תמונות