מיואשים מהאלרגיות העונתיות?

האביב מאפיל עליו, ככל שמדובר באלרגיות, אבל גם לסתיו יש מה לומר בנושא המציק. אם אתם רואים סביבכם בעונה זו אנשים אדומי עיניים, דומעים, מתעטשים ומתגרדים, זו כנראה הסיבה.
אז למה מרימות האלרגיות את ראשן המכוער גם בסתיו? לדברי ד"ר יוסי עזורי, מומחה ברפואת משפחה בקופת חולים "מכבי", האשם נעוץ ברוחות הסתיו, בערימות עלי השלכת המרקיבים ובאוויר המתייבש. "בעיקרון, תגובות אלרגיות נובעות מחשיפה לחומר שהאדם הספציפי אלרגי אליו, הנקרא אלרגן", הוא אומר. "אלרגנים יכולים להיות כמעט כל דבר סביבנו. פריחה של צמח מסוים, סבון, בושם, אבקת כביסה, קרדית אבק הבית, פרווה של בעלי חיים וכמובן תרופות וסוגי מזון שונים".
גם אם האלרגן שלנו לא נמצא בסביבה כל הזמן, חילופי העונות עלולים לעורר אותו מרבצו. "עונות המעבר הן הבעייתיות", אומר ד"ר עזורי. "באביב זו הפריחה ובסתיו השלכת. בסתיו, מתחת לעלים היבשים שמצטברים על הקרקע, נוצרת לחות ומתפתחים רקבובית ועובש. הרוחות נושאות את החלקיקים שלהם באוויר ואין גשם שישטוף אותם. בנוסף, יש צמחים שפורחים דווקא בסתיו כמו לענה, קזוארינה ואמברוזיה".
למרבה הצער, גם בתוך הבית עצמו קשה להימלט מהאלרגנים. כאן שולט היצור המיקרוסקופי ומחולל האלרגיות הקרוי קרדית אבק הבית, המצוי בכל מקום. בסתיו, הוא יכול להתפשט באוויר עוד יותר באדיבות המזגן, שלא נוקה לאחרונה מאבק.
גם מי שסובלים ממחלות עור כרוניות, לא רווים נחת בסתיו. היובש באוויר, המאדה את הלחות משכבות עור הגוף, סודק, מחספס ומקלף אותו ומביא להתלקחות של מחלות כמו פסוריאזיס, סבוריאה, אקזמות למיניהן ואסתמה של העור (אטופיק דרמטיטיס).
אלרגיה טורדנית
נזלת, דמע, אדמומיות וגירוד: אלרגיות הסתיו המעיקות. צילום: shutterstock
מתקפת אלרגיה יכולה להיות קטלנית במקרים מסוימים, אבל כשמדובר באלרגיות הסתיו, אלה הן בעיקר תופעות טורדניות, הפוגעות באיכות החיים. "התסמינים יכולים להיות נזלת סמיכה, התעטשויות, דמע ואדמומיות בעיניים, גרד באף, ובגרון ועייפות וגם תופעות חמורות יותר כמו קוצר נשימה, צפצופים, שיעול וסינוסיטיס", אומר ד"ר עזורי.
מי מועד ללקות באלרגיות?
"יש נטייה אישית, אבל קשה להגדיר את הטיפוס האלרגי. התופעות האלרגיות בגדול קשורות למחלות כמו נזלת כרונית, אסתמה, אטופיק דרמטיטיס. אדם שסובל ממחלת אלרגיה אחת, יש לו סיכוי גבוה לסבול ממחלות נוספות. אם יש בן משפחה שסובל מאלרגיות, הסיכוי עולה. יש בזה מרכיב תורשתי, אבל גם קשר לתנאי החיים.
"היום יודעים ששכיחות האלרגיות באוכלוסייה גדלה, בגלל תנאי הסטריליות שאנחנו מקפידים עליהם. בסופו של דבר, כדי למנוע תגובות אלרגיות, מומלץ כן להיחשף לאלרגנים מגיל צעיר, אבל רק בפיקוח של הרופא המטפל. חשיפה בגיל מוקדם, תפחית את הסיכון להתפתחות אלרגיות".
כדי להתמודד עם הבעיה, כדאי כמובן לדעת מראש מה הגורם לה. "הרבה פעמים אנשים לא יודעים מה גורם אצלם לתופעות האלרגיות. יודעים שזה קורה באזור כזה או אחר, אבל לא מזהים את המקור. לשם כך צריך לקבל הפנייה לרופא מומחה לאלרגיה, שמבצע טסט על ידי הזרקת חומרים אלרגניים נפוצים מתחת לעור, כדי לראות מה יתן תגובה.
"כהנחיה כללית, הייתי מציע שמי שיש לו תסמינים, יפנה לרופא המשפחה. במקרה הצורך הוא יוכל להצטייד בטיפול תרופתי לעונה המועדת וגם לקבל הפנייה לאלרגולוג כדי להמשיך בבירור".
חיסונים, תרופות או סבלנות
טיפולים או חיסונים? היוועצו ברופא המשפחה. צילום: shutterstock
הסובלי מאלרגיה שבאה לידי ביטוי בדרכי הנשימה, מטופלים בדרך כלל במשאפים, בכדורים או בסטראידים – במינונים שונים. "במצבים מסוימים, יש אפשרות לקבל גם חיסונים לאלרגיה, אבל הם מיועדים לאלרגנים ספציפיים והיעילות שלהם מוגבלת", אומר ד"ר עזורי. "החיסון ניתן בסדרה של זריקות. הרעיון הוא להרגיל את מערכת החיסון למינונים הולכים וגדלים של האלרגן, כי תגובה אלרגית, מקורה במערכת החיסון של הגוף. יש כאלה שזה יעבוד אצלם, אחרים פחות.
"במקרה של אלרגיות חמורות ומסכנות חיים כמו אלרגיה לחלב, לבוטנים או לעקיצות דבורים, יש מזרקי אדרנלין לשימוש עצמי שהאדם האלרגי חייב לשאת עליו בכל עת. כמובן, שהדבר הטוב ביותר לעשות, הוא לא לבוא במגע עם גורם האלרגיה".
כמה דרכים לצמצם את החשיפה לגורמי האלרגיה של הסתיו:
* להימנע משהייה בסביבה בה פורח צמח הגורם לאלרגיה
* לנקות את החצר מעשבים שוטים ועלי שלכת
* להמעיט את כמות השטיחים והווילונות בבית, הצוברים אבק ואבקנים
* לנקות את מערכת האוורור והמיזוג
* לסגור חלונות ופתחים בבית למניעת חדירת אבקנים
* לכבס תכופות את המצעים, הווילונות והבגדים
* כשיוצאים לטבע או לאימון גופני, להצטייד בטיפול אנטי היסטמיני ומשאף
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה
כך תשמרו על עור הפנים – גם כשמתקרר
בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן
כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...
הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...
יום כיפור מתקרב ואיתו השקט המוכר, ריח מרק העוף שמתפשט ברחובות לפני כניסת החג, שמץ של נוסטלגיה, אווירת...