מיניות לחולים ולמחלימים ממחלות

מיניות האדם מהווה מקור לחום, למגע, לקרבה ולאהבה, צורך בסיסי שכל אדם רוצה לחוש כל עוד הוא חי, ללא קשר לגילו או למצבו הבריאותי. כ-23,500 בני אדם מאובחנים בכל שנה כחולים בסרטן בישראל. הם מצטרפים ל-120,000 חולי הסרטן החיים כיום בישראל. תוצאות הטיפולים בסרטן נמדדות באופן מסורתי על בסיס תמותה ותוחלת החיים. יש לייחס מידת חשיבות רבה להיבט איכות החיים. אחד השינויים הכאובים המתרחשים באיכות חייהם של חולי הסרטן הוא פגיעה במיניות.
חלק גדול מהמטופלים מתקשים להתמודד עם נושא המיניות.הם רוצים לדון בהשפעת המחלה על תפקודם המיני ורואים בכך היבט חשוב של איכות חייהם. לרוב הם נבוכים וחוששים מתגובת הצוות לשאלות בנושא שאיננו כרוך בהצלת חיים. יתר על כן, גם בני הזוג חשים מבוכה ורגשות אשם בשל העיסוק במין בזמן שבן זוגם חולה במחלה מסכנת חיים. עבור חלקם מיניות, אינטימיות וקשר רגשי הם הכוח המניע להישרדות, והתייחסות לבעיות אלה במהלך הטיפול יכולה להעניק למטופלים הרגשת ביטחון ומניעת מבוכה והחמרת הבעיות בהמשך.
למרבה הצער, למרות תשומת הלב והתובנה ההולכים ומתגבשים בעשורים האחרונים בדבר הקשר הישיר שבין הטיפול בממאירויות לבין פגיעותיו בתפקוד המיני, נעשה אך מעט ליצירת תוכנית התערבות מיטבית שתקל על הפגיעה המצטברת. למרות שטיפולים מיניים סטנדרטיים הוסבו בעבר לטיפול בבעיות אונקולוגיות, הרי שניסויים ותוצאות קליניות פרוספקטיביות חסרים.
טיפול בשפיכה מוקדמת - חידושים של העת האחרונה
בשנתיים האחרונות פועל במסגרת המרכז הרפואי תל אביב שירות רב-מקצועי, שאחת ממטרותיו היא לאפשר טיפול בהיבטים השונים של השפיכה המוקדמת - בעיה אשר לא זכתה לתשומת לב מספקת בעולם עד כה. טיפול חדש המוצע כיום במרפאה להפרעות בתפקוד המיני מהווה פתרון לסובלים משפיכה מוקדמת, ולצדו עורך צוות של המרכז מחקרים נוספים בנושא, על-מנת לשפר ולשכלל את אפשרויות הטיפול בבעיה.
הוקם שירות רב-מקצועי, שאחת ממטרותיו היא טיפול בהיבטים השונים של תופעת השפיכה המוקדמת, הבעיות הפסיכולוגיות, האורגניות והסביבתיות המשפיעות על מנגנוני השפיכה. הטיפול בשפיכה מוקדמת מורכב, ומצריך מיומנות גבוהה של אנשי מקצוע שעברו הכשרה מיוחדת, ובמסגרתו נעשים טיפול פסיכו-סקסולוגי, המלמד בטכניקות שונות לשלוט על מנגנוני השפיכה; טיפול מקומי במשחות ובספריי (Spray); וטיפול פומי בכדורים המעכבים את הספיגה החוזרת של סרוטונין למוח.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
מהמחקרים הרבים שבוצעו בשנים האחרונות בעולם להבנת מנגנוני השפיכה ידוע כי לתרופות שמעכבות את הספיגה החוזרת של הסרוטונין במוח (SSRI's) ישנו תפקיד חשוב במנגנון השפיכה, הנשלט על-ידי מרכז השפיכה במוח. חולים שטופלו בתרופות מקבוצת ה-SSRI's, דיווחו על שיפור משמעותי בזמן השפיכה ב-70%-75% מהמקרים. החיסרון של טיפול זה הוא בכך שתרופות אלו במקורן מיועדות לטפל בבעיות פסיכיאטריות, וכתוצאה מכך מציגות תופעות לוואי משמעותיות, אשר בגינן נוטים החולים ובני זוגם לדחות את הטיפול באמצעותן.
שפיכה מוקדמת הינה אחת ההפרעות בעלות השכיחות הגבוהה ביותר בכל הקשור לתפקוד המיני, ועל פי דיווחים ממחקרים שנעשו בארץ ובעולם היא פוגעת בכ-30%-40% מהגברים. אולם בזמן שכל המאמצים הופנו לטיפול בהפרעות בזיקפה, הוזנחה הפרעת השפיכה המוקדמת במשך שנים רבות. רק בשנים האחרונות ניתנה הגדרה לתופעה זו, המאופיינת כמצב שבו גבר, באופן קבוע ובפעמים חוזרות, מגיע לשפיכה עם גירוי מינימאלי לפני, בזמן, או מיד אחרי החדירה (דבר הגורם לתסכול אישי ופוגע ביחסים הבין-אישיים).
שפיכה מוקדמת יכולה להיות ראשונית (במהלך כל החיים) או משנית - כתוצאה ממחלות שונות (סוכרת, פגיעה בשלמות חוט השדרה, טיפולים כימותרפיים ועוד). אלה הם מצבים הפוגעים בתחושתיות בראש הפין, שהוא מרכז השפיכה, ולכן חיוני מאוד שהחולה יעבור לפחות בירור ראשוני, וכי במידת האפשר ישתתף בבירור גם הפרטנר המיני של המטופל, אשר יוכל להוסיף להבנה טובה יותר של חומרת המחלה ולעזור רבות בטיפול.
לסיכום, יש למדע כיום מה להציע לעזרת המטופלים ובני זוגם. צוות רב תחומי יאבחן וימליץ על דרך טיפול. חשוב לדבר, לשתף ולפרוק את שעל ליבכם על מנת לשפר את איכות החיים. חשוב להאריך חיים, אך לא פחות מכך חשובה גם איכות החיים. שתהיו לנו בריאים ושמחים..
המאמר באדיבות פרופ' י. חן ושרון פלג נשר מהמרכז הרפואי תל אביב.
להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:
אם נשפוט לפי הדימויים בתקשורת, אפשר היה לחשוב שרק בני 20 וקצת נהנים מסקס – אבל אין דבר רחוק יותר מהאמת. אולי...
"למה יש מבוגרים החוששים מקיום יחסי מין?" שואל פרופ' רפי חרותי, מומחה ברפואת שיקום ומטפל מיני מוסמך, ועונה:...
חיי המין לא חייבים להסתיים בגיל מבוגר, להפך - דווקא בני הגיל השלישי מעידים על השתחררות מהעקבות ועל השינוי...