חזרה למגזין אוכל

מלאים בריאות

הדגנים המלאים הם מקור טוב לסיבים תזונתיים, לחומצות שומן חיוניות, לוויטמינים ולמינרלים. הם משביעים, תורמים להרזיה ומפחיתים סיכון למחלות שונות
עדי כץ 11/08/13
מלאים בריאות

צילומים: Shutterstock  

 

מאז החל האדם לגדל את מזונו, משמשים הדגנים כמנה הבסיסית במרבית אזורי העולם. בפירמידת המזון המקובלת כיום, הם ממוקמים בבסיס הרחב, כלומר אמורים להרכיב חלק רחב מהתפריט. הם מספקים פחמימות מורכבות, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. הם מעניקים תחושת שובע, ובצורתם הבלתי מעובדת גם מונעים מחלות.


רבים מהמזונות ומהמנות השגורים בחיינו מורכבים מדגנים. החל בלחם הכל כך בסיסי, דרך המאפים והעוגות, הפשטידות, הדייסות, דגני הבוקר והתבשילים הרבים שבהם משולבים דגנים. אורז לסוגיו מככב במטבחים רבים, כך גם תירס, שיבולת שועל, קוסקוס, סולת, גריסים.


הדגנים הם זרעים ולהם שלושה חלקים. ליבת הגרעין, או האנדוספרם, שהוא המחסן של הגרעין והחלק הפחות מזין. הוא מכיל בעיקר עמילן (רב סוכר המתפרק בגוף לסוכר), מעט חלבון וחלק מוויטמיני B. החלק השני הוא הנבט, הנמצא בקצה הגרעין. הוא קטן, אך מכיל את רוב הכוח התזונתי של הגרעין. יש בו חלבון, שמנים חיוניים, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין E, מגנזיום, אבץ, אשלגן וברזל. וישנו גם הסובין, שהוא המעטה החום של הגרעין ובו מאוחסנים הסיבים התזונתיים וגם ויטמינים מקבוצת B, אבץ, סידן, אשלגן, מגנזיום, סלניום ופיטוכימיקלים, יותר מכפול בהשוואה לדגנים מעובדים שחסרים את הסובין.


בעבר היו הדגנים הלא מעובדים מזונם של פשוטי העם, ואילו האצילים צרכו קמח לבן וסוכר לבן, שנחשבו יותר איכותיים בשל הקילוף שעברו והצבע הצח. עד מהרה הפכו הדגנים המעובדים למנת חלקה של מרבית האוכלוסייה, שלא בטובתה, זאת מכיוון שבמהלך הייצור התעשייתי מזקקים את הדגנים ונפטרים משני החלקים המזינים, הסובין והנבט. מה שנשאר הוא האנדוספרם, החלק הפנימי הדל בערכים תזונתיים. הסיבה להורדת הסובין והנבט היא חומצות השומן הבלתי רוויות שבהם שעלולות להתחמצן מהר יותר ולקצר את חיי המדף של המוצר.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק

  

גריסים מתקשרים בעיקר למרק חורפי חם, אבל יכולים גם להחליף את הבורגול בטבולה ובכלל להתווסף לסלטים, לשמש כמנה בפני עצמה או להיכנס לממולאים ולחמין.

 

תירס

 

למרות שהוא נחשב לירק, התירס הוא גם כן דגן. מקורו במקסיקו והוא משמש מזון בסיסי ביבשת אמריקה גם היום. התירס עשיר בקרטנואידים, דל בנתרן ומכיל אשלגן, ברזל, מגנזיום, אבץ וויטמיני B. התירס טוב כמשתן וכמחזק כליות, על פי הרפואה העממית.

 

 

תירס נאכל מבושל במים על הקלח ומהווה "אוכל רחוב" פופולרי. אפשר לקלות אותו על המנגל, להפריד את הגרעינים ולשלב במגוון מנות. התירס הוא גם חומר גלם נפוץ ומפיקים ממנו שמן, קמח תירס (קורנפלור), פולנטה המשמשת להכנת הממליגה הרומנית וניתן להוסיף אותה למרקים, לדייסות ולמאפים. עושים ממנו רטבים וגם ג'אנק פוד כמו פופקורן וקורנפלקס, והוא משמש גם בתעשיית הפלסטיק וכתחליף דלק אקולוגי.

 

עוד על תזונה נכונה:

פלפל ממולא במקום פולקע

לקטו לכם סלט

כל צבעי האוכל

מאכלים במקום תרופות

 

לפורום תזונה: לחצו

תגובות  1  אהבו 

19/09/13
כתבה מעניינת מאוד.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

אל תהיו כבדים: תאכלו דגים

 

בקיץ אנחנו מחפשים לאכול ארוחות קלילות, כאלה שגם לא יגרמו לנו להזיע במטבח (מזה יש לנו בשפע בחוץ), וגם לא...

לקריאת הכתבה
כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה