חזרה למגזין אוכל

ממתיקה את הסדר

החרוסת לא רק טעימה, היא גם בריאה, ולא פחות חשוב - אפשר לגוון בה עם פירות, אגוזים ותבלינים כיד הדמיון והטעם. מתכון
עדי כץ 14/04/14
ממתיקה את הסדר

צילום: Shutterstock 

 

מרבית מטעמי החגים הם אסונות בריאותיים, הטובלים בשומנים רוויים, בכולסטרול, בסוכר ובשאר צרות שאנחנו מעדיפים להדחיק, כדי לא לקלקל את שמחת החג. לא כך החרוסת, ממאכלי הדגל של שולחן הפסח. תערובת הפירות המיובשים והטריים, האגוזים, הזרעים והתבלינים, היא גם מאכל בריאות לכל דבר.

התוצאה של מעיכה וערבוב של כל הדברים הטובים האלה היא אמנם עיסה חומה-אפרפרה ולא מפתה למראה, אבל הטעם מעולה. כשהיא מרוחה על פיסות מצה משולחן הסדר, החרוסת מצליחה אף להחזיק אצלנו מסובים מורעבים לאורך צליחת ההגדה.

 

חכמי המשנה התווכחו האם אכילת חרוסת בליל הסדר היא מצווה, או שתפקידה רק להמתיק את המרור. יש הטוענים שגרסה כלשהי של החרוסת היתה מאכל מקובל בסעודות חגיגיות, ובעיקר בפסח, לפני חורבן הבית, ורק לאחר הגלות החלו לתת בה סימנים. אז קושר המרקם העיסתי שלה לטיט מימי העבדות וניתן לה השם חרוסת, משמה של אדמת החרסית ששימשה לייצור החומר והלבנים.


גם למרכיבי החרוסת ניתנו פרשנויות. התפוחים הם זכר לעצי התפוח שבצילן היו נשות ישראל יולדות בחשאי מאימת המצרים, התמרים והאגוזים מסמלים בשיר השירים את האהבה בין עם ישראל לאלוהיו והיין האדום שמשלבים לעתים בחרוסת מזכיר את דם המילה ואת מכת הדם שהונחתה על מצרים.


החרוסת יכולה להיות כר נרחב ליצירתיות ואפשר לגוון בפירות, באגוזים ובתבלינים. לקלאסיקה של תפוחים-תמרים-אגוזי מלך אפשר להוסיף תאנים או שזיפים מיובשים, צימוקים, גרגירי רימון, בננות, אגסים, ערמונים, שומשום, סילאן ותבלינים כמו זנגוויל, הל וקינמון.

 

רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק


יהודים במקומות שונים בעולם אכן לקחו את החרוסת למקומות שונים, על פי חומרי הגלם שהיו בידיהם. לחרוסת הפרסית, למשל, נוספו פיסטוקים, אגוזי לוז וקשיו, הל וציפורן טחונים. בגרסה הטורקית גיוונו בדבש ובמיץ תפוזים, בתימנית בזרעי שומשום, ובחרוסת הגרוזינית יש גם ערמונים, שקדים, בוטנים וקמח מצה.


אגב, את מה שנשאר מהחרוסת אחרי ליל הסדר אפשר לאחסן בצנצנת במקרר ולזלול כל ימות החג כממרח על מצה, להסב למלית לשטרודל או לכדרר אותה ל"כדורי אנרגיה" מצופים בשבבי קוקוס או שקדים.


חרוסת בסיסית

 

המרכיבים:
4 תפוחי גרנד אלכסנדר גדולים מקולפים
300 גרם אגוזי מלך
10 תמרי מג'הול
קופסת ממרח תמרים
מיץ מלימון שלם
קינמון


אופן ההכנה:
טוחנים את התפוחים, האגוזים והתמרים במטחנת בשר, ומוסיפים את ממרח התמרים, מיץ הלימון והקינמון.
אפשר, כאמור, להוסיף פירות, אגוזים ותבלינים נוספים לפי הטעם.

 

עוד על אוכל ומתכונים:

קרוסטויני מצה ושיפודי קניידלך

קציצות כרישה ועוגיות שקדים

זיתים מבושלים

קערה מלאה בריאות

פוקצ'ה ללא גלוטן

 

לקהילת אוכל: לחצו

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

3 עוגות גבינה: המפתיעה, המיוחדת והקלאסית

חג שבועות עוד רגע איתנו, ואיתו מה שהפך בבתים רבים בישראל לחגיגה קולינרית על טהרת החלבי: קישים, פשטידות,...

לקריאת הכתבה
3 מתכונים חגיגיים לשבועות

החג הכיפי ביותר בלוח השנה, לפחות לטעמנו, עוד רגע כאן, ואנחנו כל כך לא מדברים על פורים. ארוחות החג המכופתרות...

לקריאת הכתבה
גם לטבעונים מגיע: עוגת גבינה ללא גבינה

אם יום העצמאות הוא חגם של אוהבי הבשר, הרי שחג שבועות שבא לא הרבה אחריו הוא חגיגה לאוהבי הגבינות באשר הם....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה